Quote van de dag: ‘Wageningen staat bekend als het Silicon Valley van de voedselindustrie’

rutte rookworst

Voor bovenstaande uitspraak: was getekend Unilever topman Alan Jope,hij is de CEO van Unilever Plc (Verenigd Koninkrijk). In Nederland zijn we met z’n allen zeer vereerd natuurlijk. Een Brit die de Nederlandse (kennis)voedselindustrie bewierookt, this is ’jolly good’!

Maar in wezen zijn de superlatieven van Jope voor de bühne. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft dan toch de knoop (worst) doorgehakt, Unilever wordt binnenkort definitief Brits. Terwijl in 2018 er nog sprake was van een omgekeerde strategie. De worsten- en wasmiddelenboer zou toch definitief naar Nederland komen? Het Rotterdamse Manhattan aan de Maas zou nog meer gaan flonkeren, de EU-verlatende Britten zouden hiermee mooi het deksel op hun neus krijgen. ’Jolly good, wouldn’t it’?

We zijn nog geen twee jaar verder en mede door het gedonder met de wel of niet afschaffing van de dividendbelasting heeft Unilever ’anders’ beslist. Na de smadelijke nederlaag van ex Unilever werknemer Mark Rutte in het parlement was het ’gedaan met de sopraan’. Toenmalig Unilever CEO topman Paul Polman meldde al onheilspellend dat verhuizing naar Nederland van de baan is. Het einde van deze ’story’ is nu dan definitief bekend……

Jope haastte erbij te zeggen dat er geen enkele negatieve consequenties zijn voor de situatie in Nederland. Er worden geen locaties gesloten, er gaat geen baantje verloren in het polderland. Ok, maar welke zin heeft het om op lange termijn het straks ’oude’ hoofdkantoor van Unilever N.V. aan het Rotterdamse Weena open te houden? Voor pensioenfeestjes van ’Blue Bland-gepensioneerden?

Minister Eric Wiebes reageerde lauw op het besluit, ach, de werkgelegenheid blijft toch gehandhaafd betoogde hij. In de beleving van Wiebes betreft de ’hoofdkantoorverhuizing’ niet meer dan een bevinkje. Te vergelijken met de aardschokken in Groningen die woningen onbewoonbaar heeft gemaakt en waar schadevergoedingen nog in de sterren staan geschreven….

De Landbouwuniversiteit van Wageningen is ’ons’ Silicon Valley, Unilever heeft deze ’valley’ ondersteund met een onderzoekscentrum ter waarde van 85 miljoen Euro.

Het lijkt me een goed idee dat Wiebes daar nieuwe koekjes gaat bakken. Maar wat mij betreft krijgt hij daar – tevens – een koekje van eigen deeg….

Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s