Waarom blijft de Hongaarse Forint redelijk stabiel t.o.v. de Euro?

forint

Nu de ergste ’lock down-maatregelen’ in Europa gelukkig tot het verleden behoren kijken Hongaren én (in Hongarije levende) Hollanders niet alleen maar meer met een scheef oog naar de koers van de Hongaarse Forint. Nu de eerste Coronaschrik uit de benen is beginnen we weer onze financiële knopen te tellen. Hoeveel knopen heeft dat kroontjesvirus eraf gerukt of zijn er bij sommigen zelfs een paar zilveren knoopjes bijgekomen?

Laten we beginnen bij de Magyaren. voor velen van hen is de ellende door verlies van baan/onderneming niet te overzien, maar dat is niks nieuws. In Nederland zal het aantal (horeca)faillisementen ook niet op één hand te tellen zijn…. Het verschil zit ’m erin dat gemiddeld genomen Hollanders wat meer (financiële) vet op de botten hebben, dat ligt in Hongarije toch ietsjes anders. Maar ja, alles is relatief, in India bijvoorbeeld kunnen burgers hun dagelijkse kostje niet eens meer bij elkaar scharrelen, waarmee de hongers(d)nood als een zwaard van Damocles boven miljoenen armen hangt.

In deze ellende houdt de Hongaarse Forint aardig stand. Van de week meldde de minister van Financiën Mihály Varga zelfs dat de economische groei in het eerste kwartaal van 2020 2% heeft bedragen. Dat beeld zal overigens in de volgende kwartalen wel zwaar kantelen. In de aanvangsperiode van de lock down zag het er voor de Hongaarse munt nog slecht uit. Op 11 maart jongstleden was de Huf-koers ten opzichte van de Euro nog onder de 335, op 3 april was de koersverhouding 365. Rampscenario’s lagen in het verschiet, was dit het begin van een steile curve naar boven? Of naar beneden natuurlijk, het is maar net hoe je de curves bekijkt……

Inmiddels ’staat’ de Forint alweer onder de 350 en lijkt zich op dat niveau te stabiliseren. Met de nadruk op ’lijkt’. Voor de Hongaren die een buitenlandse vakantie in de planning hebben is dit vooralsnog een geruststellende gedachte, in vakantielanden als Oostenrijk blijft de koersverhouding met de Euro enigszins op peil. En hun Forintjes zijn nog veilig gestald op Hongaarse bankrekeningen. Voor de Orbánregering betekent dit ook de nodige financiële frisse lucht, want hiermee blijft Hongarije in de internationale financiële beoordelingen op niveau. Niet onbelangrijk voor het investeringsklimaat en buitenlandse financieringsmogelijkheden voor de staatshuishouding. Hongaarse exporteurs vinden het met deze huidige koers allang best, hun concurrentiepositie wordt er voor uitvoer naar Eurolanden alleen maar beter op.

Hollandse pensionado’s en andere landgenoten kunnen zich hier te lande ook in de handen wrijven. Pensioengelden worden meestal in Euro’s uitgekeerd, dat betekent dat vanaf januari gerekend hun koopkracht met zo’n 6% is gestegen (op 1 januari 2020 ’stond’ de Forint op 330, red.) Als dat geen reden is om langer in Hongarije te blijven! Vraag is echter wel wat er met de onroerend goedprijzen gebeurt, op termijn zouden er wel eens flinke dipjes kunnen onstaan. Maar dat is weer goed nieuws voor al die Hollanders die graag naar het programma ’ik vertrek’ kijken. Voor hen zijn de Hongaarse ontwikkelingen misschien wel het laatste zetje in de rug om hun boeltje op te pakken en oostwaarts af te reizen.

Het wereldwijde financiële effect van de Coronavirus is dat het verschil tussen rijke en arme(re) landen alleen maar groter wordt. Zwakke landen zullen meer moeite krijgen hun financieringsbehoeften – die nóg groter zijn geworden – te realiseren. Bovendien zullen leningen gemiddeld genomen met een hogere rente belast worden dan bijvoorbeeld voor de BeNeLuxlanden. Die laatsten kunnen nu al geld lenen met een negatieve rente. 1 miljard lenen, bij terugbetaling 1% cadeau krijgen, wat een heerlijke hoeveelheid helikoptergeld wordt er al rondgestrooid! Maar als je geen lid bent van de Eurozone brengt de monetaire Sinterklaas jouw land waarschijnlijk geen bezoek. De sluwe Viktor Orbán heeft dat natuurlijk in de smiezen en wenst daarom niet (wederom) afhankelijk te worden van financiële suikerooms als het Internationaal Moneataire Fonds (IMF). Deze suikeroom rekent namelijk altijd positieve rente, bovendien steekt het zijn neus na transfer van de pecunia meteen in de politieke instellingen van desbetreffend land. Dat was ook de reden dat kort na het aantreden van de Fideszregering als de wiedeweerga werd besloten om het IMF de centjes terug te betalen en deze club meteen de deur te wijzen.

Internationale financiële onafhankelijkheid, dit staat hoog in het vaandel van Orbán. Met dit rotsvaste standpunt in gedachten worden de extra Corona-staatsuitgaven en gederfde inkomsten beoordeeld. Uiteraard geeft de Hongaarse regering nu ook bakken met geld uit om de economie op peil te houden, maar in vergelijking met veel EU-landen is er veel meer sprake van het overhevelen van (begrotings)posten. Zo moeten alle gemeentes 25% van hun begroting bijdragen aan de extra financiële Coronalasten en krijgen banken en grote retailers een Coronabelasting aan hun broek. Die  is op zijn zachtst gezegd nogal progressief, zodat de Tesco’s, Auchan’s en Sparren van deze wereld het meest te lijden hebben van deze belastingmaatregel.

Op deze manier slaat Orbán zowaar vier vliegen in één klap. 1. kleinere Hongaarse retailers (Coop, CBA) krijgen er een financieel concurrentieel voordeel bij en die hebben goede relaties met Fideszpolitici……..2. buitenlandse banken betalen wel dezelfde belasting als de Hongaarse of staatsbanken, maar krijgen na de Coronacrisis minder mogelijkheden voor financiële ondersteuning van het Hongaarse ministerie van financiën. Dat is overigens nu al usance….3. alle gemeenten dragen met hetzelfde percentage bij, maar op deze manier krijgt Fidesz meer grip op de gemeentebesturen die onder leiding staan van de oppositie. Via achterdeurtjes krijgen Fideszgemeenten wel financiële mogelijkheden, ’andere’ natuurlijk minder of niet. Bovendien is voortaan voor gemeentelijke investeringen die de 15 miljoen Euro overtreffen een officieel akkoord nodig van het betreffende provinciebestuur. En die zijn alle in handen van? Fidesz, Fidesz, Fidesz……..4. tenslotte bereikt Orbán met deze tactiek dat de overheidsschuld niet uit de bocht vliegt, waardoor het financiële huishoudboekje op orde blijft. Beroep moeten doen op clubs als de IMF – zoals Roemenië – is Orbán een gruwel. Politiek gezien overigens volledig begrijpelijk.

De vijfde vlieg in één klap ben ik nog vergeten! Met deze monetaire politiek blijft het internationale financiële vertrouwen in Hongarije op een relatief hoog niveau waardoor die Forint niet door het dak gaat. De Hongaarse munt heeft de zolderkamer niet eens bereikt, het lieve muntje ligt lekker onder het donskussen in Viktor’s slaapkamer……

Als crisismanager heeft de Fideszregering het in de eerste Coronagolf – financieel – nog niet zo slecht gedaan. Of (kleine) ondernemingen – horeca! – en veel burgers hier baat nij hebben is natuurlijk zeer ‘fraghaft’. Maar, de besmettingsgraad is op een laag niveau gehouden, de meeste maatregelen waren tijdig, juist en bovenal uitstekend gecommuniceerd. En opgevolgd door de Hongaarse bevolking! Alleen dat grote aantal ziekenhuisbedden dat vrijgemaakt moest worden waardoor een (klein) aantal patiënten tijdelijk naar huis moest…..Dat was achteraf gezien een miskleun. De kroontjespen begint echt te lekken op het gebied van de machtsuitoefening. Deze was al zeer centraal georiënteerd en met de Coronacrisis op de voorgrond zijn op de achtergrond de rijen gesloten. Voornamelijk voor gemeentes met oppositionele leiding die nu vergeefs hun hand komen ophouden bij Minister Varga. Dat is niet helemaal waar, er kan een hoop geritseld worden, maar daarvoor moet er wel wat opgeofferd worden. Wat gemeentelijke pandjes in de binnenstad, een meerderheid in het gemeentelijk waterleidingbedrijf, in een bepaalde richting geschreven openbare aanbestedingen en meer van deze trucs.

Deze spin-off  van de Coronacrisis is natuurlijk laakbaar, maar laten we één ding niet vergeten: de meeste gemeentelijke oppositionele gemeentebesturen bestaan uit corrupte kruimelaars die bovendien de ballen verstand hebben van het leiden van een gemeente. Daarin heeft Fidesz toch een betere track record. Ex-burgemeester Lajos Kósa van Debrecen is een Fidesz-partijprominent en verre van brandschoon. Maar hij heeft de oostelijke stad Debrecen wel op de kaart gezet. Welke linkse Hongaarse (ex) burgemeester kan een gelijksoortig succes op tafel leggen????

Wantrouw mensen die zeggen dat ze geen belang hechten aan geld.(Fernand Auwera, Vlaams schrijver 1929 – 2015)

PS Maar die wet op de transgenders Viktor, die had je toch achterwege moeten laten, die KAN DUS ECHT NIET. Hypocriete Christelijke (symbool)politiek waar ik een broertje aan dood heb. Intrekken dus!!!

Waarom blijft de Hongaarse Forint redelijk stabiel t.o.v. de Euro?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. ik persoonlijk en ik hoor ook bij de vele vrienden van mij dat ze wel achter de wet op de transgenders goed vinden .en er eens een stop moet komen met het traditionele gezin in het verdomhoekje duwen .dus ben ik niet alleen dat het de laatste tijd uit de hand aan het lopen is zoals in de scholen geen vaderdag of moederdag meer maar ouderdag enz ,enz op de duur zijn de heteros abnormaal .

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s