’Boedapester Burgemeester helpt niet bij het varkentje slachten, hij komt wel voor het avondmaal’

karácsony báb

Bijna overviel me een gevoel van medelijden voor de kersverse burgemeester van Boedapest Gergely Kárácsony. Eigenlijk was het een grote verrassing dat hij vorig najaar de Burgemeestersverkiezingen van de enige Hongaarse metropool won. Bij de parlementsverkiezingen van een jaar eerder leed hij als premierskandidaat nog een meer dan smadelijke nederlaag, Viktor Orbán ging er voor de derde keer met een absolute meerderheid vandoor. Sorry, nog beter, voor de derde keer op rij werd een tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement behaald. Ongekend in de meeste EU-landen waar de politiek zich meer en meer versplintert en regereringscoalities pas tot stand komen na het lijmen van Rutte-vaasjes met ontelbare scherven. In landen als België wordt niet eens begonnen met een poging die scherfstukjes aan elkaar te pielen. Maar of de Belgen überhaupt zit te wachten op een centrale federale regering? Ik zeg niks!!!

Meewarig schudde ik mijn vermoeide hoofd toen mij ter ore kwam dat de bebrilde Karácsony wederom een poging wilde wagen En dat terwijl hij het moest opnemen tegen de geslepen oude vos, de zittende burgemeester István Tarlós. Had die oppositie nu echt niemand anders in de aanbieding? Zelfs oppostionele opiniepeilers dekten zich bij voorbaat in, die Gergely zou het wel heel moeilijk krijgen. Maar ziedaar, het wonder geschiedde, Uw columnschrijver heeft met zijn voorspelling tevens faliekant misgegrepen. Gelukkig maar, zeg ik achteraf, indien al mijn voorspellingen uit zouden komen had ik geen ’excuuscolumn’ hoeven te schrijven. Voor de inspiratie heilzaam dus!

Tarlós gaf zijn verlies als een grote jongen na de eerste schrik ruiterlijk toe. Dat gold niet helemaal voor de leider van het land, ene Orbán. Niet alleen de burgemeesterspost werd door de ’Fideszneus’ geboord, de meerderheid in de gemeenteraad verdween ook als sneeuw voor de zon. Ik denk dat ik er niet ver naast zit dat Orbán net als de toenmalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov (in de vergaderzaal van de Verenigde Naties) één van zijn schoenen uit heeft gedaan. Waarna hij de eikehouten vergadertafel met zijn Hongaarse van Bommel pantoffel een keiharde klap verkocht.

Maar uiteindelijk betekende de winst van Karácsony een ’blessing in disguise’ voor Fidesz. De nieuwbakken burgemeester is rap van de tongriem gesneden, maar hij kampt met twee grote problemen. Ten eerste is hij eigenlijk de zetbaas van ene Ferenc Gyurcsány die de facto de chef van Boedapest is geworden. De oud-premier heeft een groot relatienetwerk in de linkse hoek, maar bovenal is hij de enige aan oppostiekant die de beschikking heeft over een aardig potje eigen (gejat) vermogen. En ’money talks’ in de politiek, helemaal in al die ex-satellietstaten van de Sovjet-Unie. Die arme Karácsony zit met handen en voeten gebonden aan de nomenklatoera van Gyurcsány. Kleine nuance: Gergely – vaak als Gergő aangesproken – is zelf ook al jaren onderdeel van de graaiende politieke klasse.

Ten tweede liggen zijn gedrag en beleid in deze Coronacrisis onder een vergrootglas. Voortdurend ligt de burgemeester onder een spervuur van kritiek van Fideszpolitici en van aan Fidesz gelieerde media. Gezamenlijk optrekken van de regering en oppositie in deze Coronatijd is simpelweg een onbestaanbaarheid. Wie je hiervan de schuld moet geven? Kort en goed: de oppositie en Fidesz, of andersom……

Het helpt de relatief onervaren Gergő niet dat hij hoe je het ook wendt of keert ietwat zwabberig gedrag vertoont. In het begin van de uitbraak schreeuwde hij van de daken dat er veel strengere maatregelen voor Boedapest getroffen moesten worden. Vervolgens roeptoetert hij nu al een week dat de afbouw van de Lock down niet snel genoeg gaat. Intussen verhoogde hij de salarissen voor directieleden van Boedapester nutsondernemingen etc. En hij wilde plotsklaps de maximum snelheid in de stad verlagen naar 30 km/h. Een proefballonnetje dat hem op oneindige hoon kwam te staan. Vervolgens draalde hij lang om zijn steun te verlenen aan het Fideszplan om in de grote Hongaarse steden het parkeren gratis te maken. Achter dit plan stak wel degelijk een ratio, als mensen het openbaar vervoer deels mijden – door de auto te pakken – wordt de kans op besmettingen verminderd. Met dit besluit haalde Orbán in één klap een streep door parkeerinkomsten van deelgemeentes. En niet alleen door de officiële inkomsten. Het is al jaren usance dat parkeermuntjes niet in de deelgemeentekassen terecht komen, het gros verdwijnt in de zakken van de parkeermaffia. Wie hier achterzit? Politici natuurlijk. Karácsony moest natuurlijk eerst aan baas Gyurcsány vragen of hij met dit besluit mee moest gaan. Uiteindelijk kon hij door de mediadruk niet anders, maar toen was het al te laat. Een kans voor open doel voor de Fideszmedia, er werd gehakt gemaakt van het gemeentebestuur. Geen Fidesz deelgemeente in Boedapest had immers geklaagd en dat gold ook voor Fidesz-gemeentebesturen van grote steden. Nogal wiedes,die worden naderhand wel weer gecompenseerd door de centrale regering……

Maar de grootste blunder die Karácsony maakte was zijn halsstarrige houding ten aanzien van een Corona-uitbraak in een groot Boedapester bejaardentehuis. Tientallen oudjes zijn inmiddels overleden aan de kroontjesziekte onder verdachte omstandigheden. Onvoldoende hygiëne, verouderde schoonmaakmiddelen, slechte verzorging, zwerfvuil in de gangen, er zou van alles mis zijn in het tehuis dat toevalligerwijs een gemeenteinstelling is. Wat er allemaal waar is van deze horrorverhalen is een beetje duister, een groot deel zou uit de ’spindoctoringkoker’ van Fidesz kunnen komen. Maar evident is nu wel dat er dat er niet altijd een arts in het pand aanwezig was en dat is wettelijk nu eenmaal verplicht. Tot op de dag van vandaag beweert Gergő dat er ALTIJD een dokter aanwezig was, het gedrag van de burgemeester begint zo potsierlijke trekken te vertonen. Maar ja, baas Gyurcsány – zelf summa cum laude geslaagd in het hoofdvak jokken – heeft hem natuurlijk in het oor gefluisterd dat het voortdurend liegen over hetzelfde onderwerp als resultaat oplevert dat het vanzelf de waarheid wordt. Dat heeft Gyurcsány in de communistische tijd nog van zijn leermeester Lenin opgestoken……. Wat tenslotte niet voor Karácsony pleit is dat hij zelf nog altijd niet naar het bejaardentehuis is getogen om de bewoners en verzorgers een hart onder de riem te steken. Hoofd (woordvoerster) Coronacrisisteam Cecília Müller was er wel en verordonneerde meteen een grote desinfectie-schoonmaak nadat ze ongerechtigheden had geconstateerd……….

Maar helaas voor Karácsony, dit leugentje voor eigen bestwil ging niet op. In zijn standaard vrijdagochtendpraatje op Kossuth rádió deed hopman Orbán er voor de verandering er nog maar eens een schepje bovenop. Over Karácsony merkte hij het volgende op: hij is die man die de luisteraars wel kennen. Nadat het varken tijdens de zogenaamde ’disznóvágás’ naar de varkenshemel is gezonden begint het zware karwei: het verwerken van het beestje tot worst, gezoute spek, salami, soepvlees, koteletjes etc. Karácsony doet echter niet mee aan deze voorbereidingen, maar meldt zich wel voor het avondmaal. Maar, voegde Viktor er aan toe, dat is niet erg hoor! Hij heeft tenminste niet in de weg gelopen.

Niet netjes van chef-kok Viktor natuurlijk, maar bij veel Hongaren – vooral van buiten Boedapest – gaat bovenstaand verhaal erin als koek. Of beter: als een vers plakje salami

Het varken en de kunstenaar worden pas na hun dood gewaardeerd.(Max Reger, Duits componist 1873 – 1916)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s