Roemeense president en parlement spelen smerig ’Trianon-spelletje’

szekelyfold1

Klaus Johannis is de President van Roemenië én etnisch Duitser. Op zichzelf is met dit laatste niets mis, in Hongarije leven ruim 200.000 Hongaren met een Duits-etnische achtergrond. Deze landgenoten gaan met hun authentieke Duitse achternaam door het leven, in veel gevallen hebben hebben hun (voor)ouders hun familienamen echter verHongaarst – bijvoorbeeld Szommer in plaats van Sommer – of vrijwillig gekozen voor een fonkelnieuwe oerHongaarse naam. Dit laatste kan ik mij nog steeds goed voorstellen, na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden etnische Duitsers in Hongarije immers zwaar achtergesteld als ze al niet hun woning uit werden geflikkerd. Of zonder pardon uit het land werden gezet. Tja, voorwaar geen prettige geschiedenis.

Nu waren de (etnische) Hongaren al gewend aan voortdurende schofferingen van Roemeense zijde, maar het hek is nu echt van de dam nu Johannis zich hierbij heeft aangesloten. De aanvallen staan natuurlijk niet los van een naderende dag en wel de vierde juni. Op deze datum is het exact 100 jaar geleden dat het verdrag van Trianon werd onderkend. Hongarije hield een schamele 28,6% van zijn oorspronkelijke grondgebied over. Roemenië werd wel goed bedeeld, het kreeg heel Transsylvanië in de schoot geworpen en daardoor werden tegen de 2 miljoen Hongaren van het thuisland afgesneden. ’Trianon’ is niet alleen een historisch gapende wond voor de meeste Hongaren, maar tevens een uitnemend ‘product’ van de overwinningswaanzin van de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog. Net als het verdrag van Versailles……

Aan de vooravond van de aanstaande vierde juni worden de vuurtjes aan Roemeense en Hongaarse zijde opgestookt. Door de Coronacrisis staat de mediaverontwaardiging over ’Trianon’ in Hongarije vooralsnog nog op een laag pitje. Bij de Roemenen ziet dat er toch iets anders uit…. De geachte president van Roemenië was onlangs te betrappen op de volgende uitspraak: ’De (regerende) sociaal-democratische partij – PSD – strijdt hartstochtelijk voor het opgeven van Transsylvanië aan Hongarije’. Vervolgens bedankte hij de PSD-voorzitter in het Hongaars en stelde vervolgens de volgende retorische vraag: welke(financiële) voordelen heeft Viktor Orbán de PSD-voorzitter eigenlijk beloofd?

Ja, ik moest eerst ook mijn ogen uitwrijven. Hallicuneerde ik? Het hoofd van een natie dat dergelijke giftige vullis spuit? Orbán en zelfs de (ceremoniële) president János Áder onthielden zich persoonlijk van commentaar, eigenlijk was er sprake van een lauwe Fidesz-reactie. Ik ben geen Fidesz’er maar in dit geval wil ik de Hongaarse regering een klein pluimpje op de hoed geven. Geen onnodig wapengekletter in deze Coronatijd. Van één ding ben ik echter wel zeker: Orbán heeft Johannis’ uitspraken ergens op de plank gelegd, om deze er later af te halen. En dan zal hij er vast wel een laagje buskruit overheen strooien.

Maar niet alleen deze kwestie ligt te wachten op ’verdere behandeling’. Er zijn nog wel meer vraagtekens te plaatsen bij gedragingen en uitspraken van Roemeense politici. Zo is daar het besluit van het Roemeense parlement dat autonomie van de Szeklers – Hongaarse bevolkingsgroep uit Transsylvanië – eenvoudigweg geen onderwerp meer kan zijn tijdens de parlementaire zittingen. Dit is niet alleen een ontoelaatbaar affront ten opzichte van de wettelijke normen van de Europese Unie betreffende minderheden, maar in de eerste plaats deelt het Roemeense parlement een beuk uit aan Szeklers zelf. Analoog beschouwd zou de autonome postie van de Duitssprekende Belgen in de Federale staat België onbestaanbaar zijn. Ik heb het flauwe vermoeden dat zo’n – gelukkig – hypothetische situatie op geen enkele manier gepikt zou worden door de Europese Unie. Heeft de EU overigens gereageerd op deze schoffering van het Roemeense parlement? Niets dan ’Coronastilte’…….

Kan het nog gekker? Heet van de naald is de net aangenomen Roemeense wet waarin 4 juni vanaf nu wordt uitgeroepen tot nationale feestdag. 4 juni wordt voortaan officieel de herinneringsdag van het Verdrag van Trianon. Het plan is dat deze dag gepaard zal gaan met vrolijke festiviteiten in het hele land. De officiële vaststelling behoeft thans slechts de handtekening van een hoge politicus. Wie? Klaus Johannis natuurlijk. Ziet U de etnische Hongaren in NagyváradOradea in het Roemeens – al gezamenlijk met Roemeense vlaggetjes door de binnenstad paraderen? Conclusie: een onnodige, vileine en onbeschofte houding van een meerderheid van het Roemeense parlement die contraproductieve effecten zal hebben in de gehele Roemeense samenleving. Ik geef U hier ook maar even een vergelijking: de instelling van een Nederlandse nationale feestdag voor het vieren van de Hollandsche inbezitneming van de Nederlandse Antillen. In Willemstad op Curaçao zouden ze uit hun dak gaan!

Nog heter van de naald? In het Europese parlement fulmineerde ene Ramona Strugariu tegen het Hongarije van Orbán. De artikel 7 procedure moet stante pede worden ingezet, maar beter nog: EU-gelden ten behoeve van Hongarije moeten meteen worden bevroren. Van welke partij is deze Strugariu ook alweer? Van de Nationaal-Liberale partijPNL – , dezelfde partij waartoe ene Johannis behoort……De botervloot op het hoofd van deze Roemeense ’politica’ is zo groot als de boterberg waarmee de EU-landen in het verleden mee te kampen hadden. Roemenië is nota bene één van de landen die tijdens de Coronacrisis het Europese verdrag voor de rechten van de mens heeft bevroren. Waar hebben we het eigenlijk over? Over besteding van EU-gelden in Roemenië hoef ik niet veel woorden vuil te maken: ’corruption all over the place’. Ook Klaus Johannis heeft zich in het verleden vergrepen aan de staatsruif. Op zijn ’palmares’ staat ook het uit de laan sturen van de hoofdaanklaagster van het anti-corruptie directoraat Laura Codruţa Kövesi. Inmiddels is Kövesi aangesteld als eerste Hoofdaanklaagster van het kersverse Europese Openbaar Ministerie, hoe ironisch, nietwaar? Overigens, Kövesi, Kövesi? Is dat geen Hongaarse naam?

Tot slot wil ik U één van de meest trieste én tragikomische uitspraken van een Roemeens politicus niet onthouden. Uit de mond van toenmalig Roemeens premier Mihai Tudose konden we begin 2018 het volgende optekenen: ’als de Szekler vlag wordt opgehangen aan officiële Roemeense instellingen kunnen de uitvoerders van deze actie wat mij betreft naast die vlag worden opgehangen. Van Szekler autonomie kan geen sprake zijn’.  Dit terwijl een ROEMEENSE rechtbank even daarvoor had gevonnist dat de Szeklervlag met recht kan worden opgehangen op overheidsgebouwen in gemeentes die door een meerderheid van Szeklers worden bewoond. Naast de Roemeense natuurlijk, zoals het hoort in een normaal EU-land.

Anderhalf jaar geleden schreef ik het volgende in één van mijn columns: De politieke situatie in Boekarest is een complete slangenkuil waar het alleen maar draait om cliëntelisme, nepotisme, egoïsme, hebzucht, ultiem kleptocratisch gedrag. Daar komt nu ook haatdragend gedrag bij ten opzichte van de eigen etnisch-Hongaarse bevolking.

Feitelijk is Roemenië een disfunctionerende staat die door de Coronacrisis nog zwaarder aan het infuus ligt van financiële instellingen als het Internationaal Montetaire Fonds (IMF). En het IMF is niet alleen een financiële club, maar oefent ook politieke invloed uit. Eigenlijk is Roemenië een geopolitiek speelplein waar achter de schermen de Amerikanen  – CIA ! – een grote rol spelen. Poetin krijgt in Boekarest tot nu toe geen vaste voet aan de grond. En de Chinezen ook niet echt.Van een onafhankelijk parlement en regering is in Roemenië überhaupt geen sprake. De Amerikanen laten de Roemeense politici de politieke kruimels. En dat ongebreideld graaien en schofferen? Ach, denken die Yankees, als het ons maar niet teveel geld en energie kost, die problemen zijn voor de EU. En die EU, wat doet die mooie club van Europese normen en waarden? Kent U het kinderliedje ’ik zag twee beertjes broodjes smeren’? Het eindigt met: hi, hi, hi, ha, ha, ha, ik stond erbij en ik keek ernaar………

Roemeen zijn? Da’s een beroep…….

The result of the Treaty of Trianon in Europe is not peace, but the fear of another war. (Neville Chamberlain Prime minister van het Verenigd Koninkrijk 1869 – 1940)

Eerste PS Tot nu toe zijn de zaken tussen Roemenen en Szeklers/etnische Hongaren nog niet echt uit de hand gelopen. Ik hoop maar dat de schennis van Hongaarse graven van slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog – in het Transsylvanische Csíkszentmárton – geen voorbode is van opvolgend etnisch geweld. De bruutheden vonden vorig jaar plaats rond de vierde juni. Dat was 99 jaar na de ondertekening van het verdrag van Trianon……….

Tweede PS De Szekler Nationale Raad Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – heeft een petitie opgesteld die de autonomiewens van de Szeklers ondersteunt. De benodigde 1 miljoen handtekeningen zijn inmiddels verzameld. Dat is nog niet hemaal voldoende, er moeten nog wat handtekeningen bij, want de aantallen moeten in 4 landen nog omhoog. Zo werkt het EU petitiesysteem. De Europese Commissie heeft vanwege de Coronacrisis de termijn gelukkig opgerekt. Wordt de petitie-actie een succes, dan is de Europese Commissie verplicht zich met dit thema bezig te houden. Zoals de Duitsers zeggen: wir drücken die Daumen! Dat geldt niet voor de Demokratikus Koalíció – DK -, het politieke vehikel van ene Ferenc Gyurcsány. Prominent DK-partijlid Tamás Bauer meende onlangs in een gegeven interview dat er geen sprake van kan zijn dat de Szekler autonomie in de EU behandeld wordt. Daarmee is DK een dissonant in de Hongaarse politiek op dit onderwerp.Zelfs de oppositionele Momentum en de LMP steunen de tekst van de petitie. Eigenlijk is hier sprake van een politiek nationaal ondersteunde activiteit. Dat mag in het gepolariseerde Hongaarse politieke klimaat ook wel eens onderstreept worden. Voor wat betreft DK-politici: LANDVERRADERS!

Artikel over de grafschenning: https://de-toestand-in-de-wereld.com/2019/06/09/roemeense-grafschenners/

ander artikel over Roemenië/Transsylvanië: https://de-toestand-in-de-wereld.com/2019/01/12/transsylvanisch-eu-voorzitterschap/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s