Die ’Anderhalvemetersamenleving’ bestond NIET, bestaat NIET en zal NOOIT bestaan!

anderhalve meter

Welke samenleving? Ja die vanuit het gezichtspunt van de Nederlandse regering onder leiding van premier Mark Rutte. Hij kan het tijdens Coronapersconferenties niet vaak genoeg herhalen dat we voortaan in een dergelijke maatschappij op deze nauwkeurig bepaalde afstand onze levens zullen – moeten – slijten. Voorwaar een deprimerend vooruitzicht waar de gemiddelde assertieve Hollander volgens mij – sneller dan gedacht – zijn/haar middelvinger tegen gaat opsteken.

Eerst nog even een disclaimer voor U mij van roekeloosheid en bandeloosheid beschuldigt. Ik geef onmiddellijk toe dat dit kroontjesvirus gevaarlijk is voor de volksgezondheid en voor corpulente ouderen met een zwakke gezondheid in het bijzonder. Bescherming van ouderen van circa 70 jaar en ouder behoort tot ons aller topprioriteit. Geen discussie. Over de tot nu toe opgelegde maatregelen kun je van mening  verschillen (vooral over de rigiditeit), maar da’s een andere kwestie die ik nog eens uitgebreid zal behandelen.

Zelfs in de strengste ’lock down’-fase die een ieder heeft ondergaan was het 1,5 meter afstand houden tot de ander vaak een onmogelijkheid. Hoe hou je die 1,5 meter aan in de gezinssituatie? Binnen verchagrijnigde huwelijken is het voor sommigen een uitkomst, maar dit is de regel op de uitzondering (nee, dit is geen verschrijving!). Hoe moet je verder in een studentenhuis nu gezamenlijk de keuken gebruiken als je met 10 studenten – die toch al maandelijks slechts één keer de kookplaten een beetje afvegen – een maaltijd wilt bereiden? In een keuken die amper groter is dan 1,5 meter! En dan: in de rij voor supermarktkassa’s denk ik niet dat er veel winkelbezoekers met de hand op het hart kunnen bevestigen dat die 1,5 meter continu wordt aangehouden.En wat dacht U van die ongeduldige jongere die even voor U langsboog om een bak aardbeienyoghurt voor U uit het koelvak te grissen. U stond namelijk net minutenlang te wikken en te wegen of U nu de magere of normale yoghurt zou aanschaffen. Dit vanwege het feit dat corpulente mensen waarschijnlijk zieker worden van het Coronavirus dan de sporters onder ons die onder hun voorggeschreven lichaamsgewicht – BMI – blijven hangen. Ja, ja, de afschrikwekkende Corona nieuwstsunami heeft zijn uitwerking op U ook niet gemist!

1,5 meter afstand houden in de trein, tram, bus of metro is zelfs met weinig reizigers een onbestaanbaarheid. Nou, zult U zeggen, ik zat toch maar mooi alleen op die dubbelzittingen van de NS-rijtuigen. Ja, bij aanvang van de lock down – nee geen intelligente, gewoon een lock down – was dat misschien mogelijk, maar heeft U goed opgelet toen U op de treeplank van het treinstel stapte? Was de persoon voor U op 1,5 meter afstand? En de persoon achter U? Ook hier zijn er volgens mij weinigen die dit met staalharde blauwe ogen voor het groene laken in de rechtszaal durven te beweren. Nog één voorbeeldje? Hoe zit het nu met de seksindustrie? De Wallen in Amsterdam zijn leeg en dat geldt net zo goed voor die andere temeierbuurten in de Nederlandse steden. Zou er ook sprake zijn van een natiewijde seksuele lock down? Ik geloof er geen dildo van. De escort services draaien op volle toeren en ik heb de indruk dat de behoefte aan seksueel stoom afblazen in deze tijd nog wel eens groter zou kunnen zijn. Ja, Mark, jij als vrijgezel kan misschien wel ’platonisch’ de liefde bedrijven, maar dat geldt niet voor die 20 jarige testosteron-kleerkast van sportschool ’pump it up’ uit de Amsterdamse Bijlmer. Vooral niet als deze spierbundel begin maart zijn vriendin z’n woning uit heeft geknuppeld…..

Maar, Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben ons inmiddels de routekaart naar de vrijheid verstrekt. ’Hoe gaan we met elkaar verder in die anderhalvemetersamenleving’ vroeg Rutte zich retorisch af. Heel slim acteert ons nationale slangenmens, hij creërt met zijn stijl een ’buy in’ van de polderbewoners, maar in feite gaat het om verkondiging van keihard beleid betreffende bewegingsbeperking. Dan hoor ik liever een botte Franse premier Macron die het beestje tenminste bij de naam noemt. Van Hugo de Jonge ga ik vannacht heerlijk zoet dromen, in het bijzonder na het aanhoren van zijn volgende uitspraak: ’massale evenementen met een landelijke uitstraling kunnen eigenlijk pas georganiseerd worden als er een vaccin voorhanden is’. De volgende dag zal ik wel wakker worden met een gillende kater, want in de Tweede Kamer meldde Rutte ’dat zomaar naar de kroeg gaan niet meer kan’. Hij voegde er nog veelbetekenend aan toe dat de opening van café’s, restaurants etc en verdere versoepelingen afhangen van het oordeel van zijn medische experts van vooral het RIVM. Pardon? Beste premier van Nederland, U bent met Uw ploeg verantwoordelijk voor het crisisbeleid, NIET Uw geachte virologen-experts. ZELF verantwoordelijkheid nemen Mark, geen afschuifgedrag vertonen, hè! Misschien een beetje meer de GEHELE samenleving meenemen in je beleidsbeslissingen. En misschien een beetje meer buitenlands vergelijkingsmateriaal in je overwegingen betrekken. Uit Zweden misschien?

Ik vrees dat veel lieden werkzaam in de evenementenhoek en het horecawezen stante pede zijn gaan ’googlen’ op ’psychiater’ en’acute psychische hulp’.Wat zijn dit nu voor teksten Hugo? We kunnen pas weer naar het Lowlandsfestival in 2025? De Hollanders worden door Rutte al murw gebeukt dat je de rest van je leven zelfs  in je dromen 1,5 meter afstand moet houden en nu dit? De Nederlandse regering loopt met dit soort standpunten vooruit op de Europese troepen en ik vraag me in gemoede af, waarom? Dit is toch geen perspectief bieden! In de Bundesliga en de Engelse premier league rolt de bal binnenkort weer, in Nederland is dit een no-go, omdat er geen regeltjes bestaan hoe wedstrijden zonder publiek georganiseerd kunnen worden. Wat? Gaan we ons nu in deze crisisperiode verschuilen achter armzalige Calvinistische k….regeltjes? Sorry, inderdaad, zou ik me daar toch bijna kwaad maken!

Gezamenlijk schouder aan schouder het levenslied aanheffen in café Nol in Amsterdam? Elkaar in de armen vallen in een volle kuip op het moment dat Steven Berghuis in de 94e minuut de winnende goal tegen Ajax binnenschiet? Hutjemutje tegen elkaar aandeinend bij het aanhoren van de eerste klanken van de band Kings of Leon op het PinkPopfestival? Een spontane omhelzing als je die oude vriendin tegen het lijf loopt op Utrecht Centraal? In een kleine ’pijpenlapizzeria’ In Amersfoort krap en gezellig genieten van die verrekt slechte nepChianti met op dijbeenafstand een verliefd studentenpaartje dat slechts geld heeft voor een eenvoudige pizza margarita? liederlijk dronken worden in de stampvolle sociëteit van Vindicat in Groningen? Genieten van het ovationeel applaus in een overvol Concertgebouw? Het Onze Vader opzeggen in de Sint Bavokerk te Haarlem met alle geloofsgenoten vlak naast je? Het op de schouder slaan van een oude maat in de dorpskroeg van Terwispel? Polonaise lopen tijdens carnaval in de bomvolle kroeg van Ome Sjef te Veghel? Tenslotte: een schouderklopje geven aan een bejaarde maat die in het tehuis zojuist een prachtige carambole heeft gemaakt tijdens het biljarten?

Mag en kan niet meer in de anderhalvemetersamenleving. Totdat het vaccin er komt, maar zelfs dat is nog  lang niet zeker. Vervolgens moeten er nog even snel miljarden vaccinatieprikjes worden geproduceerd, aangeschaft, gedistribueerd en worden toegediend. Dit is hét toekomstperspectief dat ons momenteel geboden wordt door de regeringspartijen D(epressief)66, C(hristen) D(emocratische) A(sgrauwen), C(hristen) U(itsmijters en V(ertrouwenwekkende) V(liegende) D(odo’s). Dodo’s? Maar die kunnen toch niet vliegen? Inderdaad, en ze zijn ook al uitgestorven…..

Hoop doet leven; leven doet wanhopen. (Alexander Pola, tekstschrijver, 1914 – 1992)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s