Volgend jaar Bekroningsdag in plaats van Woningsdag svp!

woningsdag

Nederland is in zijn ’wortels’ nog steeds een streng Gereformeerde natie. Toen mij de benaming voor Koningsdag 2020woningsdag – ter ore kwam besloot ik meteen de speurneusrol op me te nemen. Woningsdag, nogmaals, woningsdag, wie in hemelsnaam bedenkt deze gehoorbeschadiging veroorzakende uitdrukking? Maar er is nog een veel belangrijkere vraag: wie in hemelsnaam gaven hun akkoord om deze trommelvliesknapper als het nationale alternatief voor Koningsdag 2020 te presenteren?

In hemelsnaam? Ja, waarschijnlijk is de Heilige geest ingedaald in de burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve. Woningsdag, woningsdag fluisterde de geest in de SGP-oren van de ambtskettingdrager. Knap werk trouwens om Burgemeester te worden in een gemeente waar de Staatkundig Gereformeerden 2 zeteltjes in de Gemeenteraad bezetten. Misschien hebben ze hun tactiek wel van hun Christenbroeders de Jehova’s Getuigen geleerd: waar mogelijk je voet tussen de voordeur zetten en houden. In de TV show Op1 liet de burgervader zijn oranje ballonnetje op en ziedaar: het werkte! Waarschijnlijk blijft deze wanstaltige term voor de rest van zijn leven aan Verhoeven’s Gereformeerde broek hangen. In de vergadering van de Bond van Oranjeverenigingen heeft hij zijn idee er natuurlijk razendsnel doorheen gejast. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw bestempelden de meeste SGP’ers de TV nog als het oog van de duivel en weigerden voor de camera’s te verschijnen. Onwillekeurig denk ik: hadden die mannenbroeders deze opvatting nu ook nog maar gehuldigd!

Op Koningsdag liet ons aller Willy zich van zijn beste kant zien. Omringd door zijn gezinsleden – en camera’s – debiteerde hij onder meer het volgende: ’het belooft een unieke Koningsdag te worden en dan vooral uniek, omdat ik hoop dat het de aller-allerlaatste Koningsdag thuis van de geschiedenis zal zijn.’  Meteen pakte ik mijn mobieltje bij het aanhoren van deze historische tekst. Waar had ik ook al weer het nummer van Sander van de Pavert ’gesaved’? Voor de Hagenees achter de Lucky TV filmpjes, te zien na De Wereld Draait Door uitzendingen had ik natuurlijk een gouden tip! Hij hoefde bij het Koningsvideootje immers alleen maar dezelfde tekst op te dreunen – met Haags accent – met het weglaten van één uitgesproken woord. Welk? ’Thuis’, klaar is Kees, toch? En daarna toch nog even de hinnikende lach van Maximá. Leest U de tekst nu nog maar eens aandachtig door. Helaas, DWDD is ’pleite’ en Lucky Tv dus ook. Mis je toch je videofilmpje van het jaar Sander!

Leuk fleurig gezin op dat Koninklijk filmpje, Oranjeminnend Nederland kon z’n hart weer ophalen. Willy vond ik wel wat minimalistisch gekleed, maar zijn oranje baard stak dan wel weer mooi af bij de blauwe basiskleuren van zijn pak. Zo ziet U maar, Uw columnist kan zo een stukje schrijven voor damesbladen als Libelle of Margriet. Overduidelijk bleek wel dat Willy’s kapper in deze Coronatijd de schaar en tondeuse niet hanteert. Alle ’contactberoepen’ zijn tot nader order ’on hold’ gezet. De logica van de scheiding in het haar van onze Vorst ontging me volledig. Nu ja, scheiding? Bij de eerste aanblik leek zijn Koningskapsel uit het lood te zijn geslagen door een verkeerd geplakte toupet. Maar het kan ook zijn dat ik totaal niet op de hoogte ben van de laatste mode in haardrachten. Dan toch maar geen sollicitatiebrief schrijven naar de redactie van Libelle…..

Willy sloot zijn betoog af met een aanmoediging: blijf gezond! Dank U beleefd Hoogheid, maar kon er niet een ’van harte beterschapje’ af voor de zieken in de samenleving, vooral de COVID-19 getroffenen? Maar wat echt hard bij me aankwam was het niet memoreren van het feit dat de Volendamse volkszanger Jan (en) Smit benoemd is tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Dit ’lintje’ had speciale aandacht van onze Majesteit moeten krijgen! Jantje is nota bene de jongste – 34 jaar jong – lintjesontvanger van 2020. Geen probleem, ik bel die Lucky TV-Hagenees wel even, die weet hier echt wel raad mee. Hou vol Jan(tje), de felicitaties volgen nog. Ik zal je ex, Yolanthe Cabauvan Kasbergen, tevens ex van ex-voetballer Wesley Sneijder vragen of ze een kaartje wil sturen. Volendammer klompje met een oranje lintje erom heen samen met een foto van de gedrongen Wesley. Is jouw dag ook weer goed…

Filmpje met Willy’s Koningsdagswensen: https://www.youtube.com/watch?v=Ao9reVCss30

Nog even terug naar mannebroeder Verhoeve. De burgemeester is voorzitter van de landelijke Oranjebond  maar waarschijnlijk had ik dit niet hoeven te vermelden…….. Na nog een belronde over ’Woningsdag’ onder de leden waren ze eruit, het idee van die Calvinistische burgemeester was briljant. Briljant? De eerste associatie die de uitdrukking bij me oproept is een landelijke promotiedag van huisjesmelkers in de Prins Bernhardhoeve te Zuidlaren. Of een actiedag van de meubelboulevard ’Sit in’ te Zoetermeer voor het herinrichten van je gereformeerde Vinexwoning. Verder was de krachtigste protestslogan tijdens de Kroning van Prinses Beatrix in 1980 : geen woning, geen kroning! ’Woningsdag’ devalueert tenslotte de status van de Monarchie in het algemeen, het chronische migraine veroorzakende woord appelleert op geen enkele manier aan het Oranjegevoel en het respect voor het Koningshuis.

Midden in de Corona-ellende komt de woningsdag er nog bovenop. Voor mij was het de laatste druppel Oranjebitter die de emmer deed overlopen. Bekroningsdag, dat was wat mij betreft een veel beter idee als benaming voor deze ’bijzondere’ dag geweest. Op 27 april ’bekroont’ een ieder op zijn/haar eigen wijze de verpleegkundigen, verplegers, verpleegsters, huisartsen, ambulancepersoneel, mantelzorgers, IC-medewerkers en al die andere zorgmedewerkers die ik nog niet bij naam heb genoemd. Met een speciaal gecomponeerd (zorg)lied, een gezamenlijke toost, verzin het maar! Maar ach, misschien kriigen we nog een herkansing als we op 27 april 2021 nog steeds in een lock down zitten. Ik vrees dat Verhoeve tegen die tijd een nieuw konijn uit zijn collectezakje zal toveren: Woningsdag II. Beste Pieter, die vier je maar in de Godvrezende Alblasserwaard, waar je bent opgegroeid. Wij gaan lekker uit ons dak tijdens ’KoninginneNach’ in Den Haag. SGP’ers zijn uiteraard van harte welkom, wel een oranje mondkapje opdoen. ……..

Zeer christlijk was gedreven mijn prinselijk gemoed, standvastig is gebleven
mijn hart in tegenspoed
. (Tekst uit het Wilhelmus, Nederlands Volkslied sinds 1932)

PS het bestuur van de landelijke Oranjebond telt 2 vrouwen. Wat is dit nu weer? Vrouwen in bestuursfuncties? En daar werkt voorzitter Verhoeve aan mee? Wat een blasfemie, het gaat hard bergafwaarts met die mannenbroeders!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s