Haatdragende Hongaarse oppositie Helpt Orbán een Handje

ziekenhuisbedDe voltallige Hongaarse oppositie is al aan de campagne voor de parlementsverkiezingen van 2022 begonnen. Om Viktor Orbán weer aan een tweederde meerderheid te helpen. Of zoals het nu naar uitziet een 4/5 meerderheid. Leest U dat goed? Tja, mijn waarneming is ietwat cynisch maar niet minder waar.

Timea Szabó, parlementslid van het splinterpartijtje Párbeszéd – waarvan de Burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony tevens lid is – bewijst zich als de grootste sponsor van regeringspartij Fidesz. Afgelopen week somde ze in het Hongaarse parlement – ja hoor, dat komt nog gewoon bijeen – gedetailleerd én met overslaande stem op met welke medische hulpgoederen buurlanden worden voorzien. Het gaat bijvoorbeeld om de Hongaarse minderheid in Kárpátalja in de Oekraïne, Transsylvaniërs, etnische Hongaren in Noord-Servië etc. Na afloop van de vol verontwaardiging opgedreunde lijst was een ovationeel parlementair applaus haar deel. De Hongaarse Orbánmedia spraken er schande van en bleven de opnames tot vervelens toe herhalen. De ’pointe’ zit ’m natuurlijk in het applaus. Fideszparlementariërs waren verheugd over de steun die Hongarije verleent aan mede-Hongaren die in naburige landen leven. En terecht moet ik erbij vermelden! Resultaat? Al die etnische Hongaren met paspoort zullen het nu helemaal zeker weten. Hun stemmen gaan in 2022 voor 99,8% naar Fidesz. In Fideszkringen is de sfeer als volgt te kenschetsen: Dank U wel voor het voorschot op onze campagne, mevrouw Szabó!!! (noot: in een andere parlementair zitting noemde – de in ‘communicatie’ afgestudeerde -Szabó kwalificeerde Minister Miklós Kásler als een ‘stommeling‘ en ‘slager‘)

Zelfs de Roemeense ambassadeur in Boedapest meende een duit in het zakje te moeten doen. Hij meldde vierkant achter Szabó te staan. Er wordt hulp geboden aan zijn ’eigen’ landgenoten – en niet alleen aan etnische Hongaren hoor! – en zelfs dat wordt als negatief bestempeld. Het Roemeense zout moet wel heel erg zout smaken. Hoezo? Zo zout heb ik het werkelijk nog nooit gegeten……..

Video parlementaire zitting met Timea Szabó: https://www.youtube.com/watch?v=faOqOR3zfXQ

Hé, hoe zit dat trouwens, Orbán had het parlement toch naar huis gestuurd? Dat lazen we in veel westerse media van The Guardian en de CNN tot de Volkskrant en NRC. Allemaal fakenews natuurlijk, maar waar is de bron te vinden? Bij diezelfde Hongaarse oppositie die na aanname van de noodwet de pennen al in de aanslag had. Die werden alle gedoopt in vitriool, de geschreven leugenpamfletjes werden naar alle (EU) politici en progressieve mediaredacties in West-Europa gezonden. Van oud-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk tot Guy Verhofstadt – die hypocriete vlaamse ’liberaal’ -, ze gebruikten de zwaarste woorden. Zelfs met verwijzingen naar de Nazi-tijd. Triest, triest en nog eens triest. Zelfs de oppositie in Slowakije, Tsjechië, Polen bezondigt zich niet aan dergelijke vileine anti-regeringspropaganda. Snel jullie mond spoelen allemaal! Schoorvoetend moest één van de vice-voorzitters van de Europese Commissie Vera Jourová vorige week toegeven dat Hongaarse regering tot nu toe geen beslissing heeft genomen die indruist tegen de (juridische) normen en waarden van de EU.

Nog een aantal tragikomische voorbeelden? De grootste Orbántegenstrever Ferenc Gyurcsány heeft natuurlijk een gedegen analyse gemaakt van de Corona (steun)maatregelen. Ik heb zijn conclusies eens bekeken – op TV zender ATV uitgezonden – en nog eens bekeken, maar een inhoudelijk opgebouwd verhaal heb ik er niet in kunnen ontdekken. Zijn samenvatting over de tot dusver uitgevoerde regeringshandelingen drong echter wel meteen tot mij door: halottnak a csók ofwel een kus voor een dode. Waarvan akte Ferenc…….

Een deelgemeenteraadslid – van de partij Momentum – uit Boedapest stelde op zijn Facebookpagina dat Fideszpolitici vanwege hun aanpak van de Coronacrisis maar aan het staal van een lantaarnpaal zouden moeten worden opgeknoopt. De voormalige campagnestrateeg van oud burgemeester Gábor Demszky – van de inmidels opgedoekte SzDSz – meldde dat de regionale Fideszstemmers 100 jaar op Europa achterlopen en advocaat György Magyar – een gesjeesd MSzP/Párbeszéd politicus – riep ziekenhuispatiënten op die volgens hem bij bosjes onterecht naar huis waren gestuurd, zich bij hem te melden. Het Hongaarse ’Outbreak ManagementTeam – Operatív Törzs – heeft in samenspraak met opperbaas Orbán besloten dat er circa 30.000 ziekenhuisbedden vrijgemaakt moe(s)ten worden voor een eventuele snelle virusuitbraak. Advocaat Magyar die zich ook al het schompes heeft verdiend aan het procederen voor delinquenten die te weinig frisse lucht in hun (te) kleine cel geblazen kregen heeft een nieuwe goudmijn gevonden. Veel houden/hielden die boeven overigens niet over na het winnen van hun zaak tegen de Hongaarse staat: Magyar schrijft natuurlijk wel rekeningen met twee grote vorken en van de door de rechter uitgesproken schadevergoeding stak/steekt Magyar vaak meer dan 50% in de eigen pocket. Nog meer voorbeelden? Ik vind het wel goed zo…..

Orbán dekt zich volledig in door uit te gaan van het allerzwartste scenario. Of het middel niet erger dan de kwaal zal blijken te zijn is een andere vraag. Het verplaatsen van ziekenhuispatiënten lijkt me nu niet bevorderlijk voor recuperatie. De Hongaarse premier wil echter koste wat kost voorkomen dat er oudjes op ziekenhuisgangen sterven, zonder dat ze de kans gehad hebben op de Intensive Care terecht te komen. De horrortoestanden in de ziekenhuizen in Bergamo bezorg(d)en hem vast nachtmerries. Mocht zo’n gezondheidsramp zich in Hongarije voordoen, dan staat de voltallige oppositie wederom klaar om de pennen weer in het gif te dopen en Orbán weet wat dat betekent in de perceptie bij westerse politici en media. Eindelijk een kans om die dekselse Orbán een koekje van eigen deeg te geven.

Op dit moment zijn er ruim 2500 geconstateerde besmettingen in Hongarije en ruim 250 doden. De ’30.000 lege beddenmaatregel’ lijkt dus grotesk. Het is zo verduveld jammer dat er tijdens de Coronacrisis geen sprake is van politieke eenheid om gezamenlijk het virus eronder te krijgen. Nu ja, eigenlijk is die er wel, want de maatregelen worden in het parlement ondersteund door de tweederde Fideszfractie-meerderheid plus een aantal ’Jobbik-uitgetredenen’. Zit je op zo’n 70% steun…..Maar goed, eenheid is een woord dat maar moeilijk in het Hongaarse vocabulaire gevonden kan worden, de oppositie speelt ook tijdens de Coroncrisis de valse viool. Dat geldt in mindere mate OOK voor Fidesz. Orbán was er natuurlijk als de kippen bij om de oppositie op een nog grotere afstand te zetten. Een inhoudelijk debat over – bijvoorbeeld – de benodigde hoeveelheid vrije bedden was dus al bij voorbaat kansloos.

’Never waste a big crisis’. Dit adagium zit ook vast verankerd in het hoofd van de Hongaarse hopman, want wie profiteert nu het meest van de financiële ondersteuning die de minister van financiën Mihály Varga ter beschikking heeft gesteld? Fideszoligarchen als Lőrinc Mészáros en andere ’brothers in Fideszarms’. Dit is natuurlijk laakbaar, maar zoals ik al eerder geschreven heb: als die Gyurcsányclub aan het bewind zou zijn zou er van zeer weinig Hongaarse oligarchen sprake zijn. Die heeft die club namelijk helemaal niet nodig, al het bij elkaar gejatte geld uit de staatsruif zou namelijk meteen naar het volgende oord worden doorgesluisd: de Kaaimaneilanden. Natuurlijk drukken de Orbánisten ook grote bedragen achterover, maar de laatste 10 jaar hebben ze Hongarije economisch wel enigszins weten op te stuwen in de vaart der volkeren. Met een rechtsstaat die weliswaar rammelt aan alle kanten, maar de gemiddelde Hongaar zal het een zorg zijn….

Tot slot. regelmatig krijg ik de vraag waarom ik toch niet vaker schrijf over Momentum, die jonge beloftevolle partij. Daarin bevinden zich toch nette jongeren?? Netjes? Beloftevol? Dat zijn nu net niet de uitdrukkingen die bij me te binnen schieten bij het horen van deze partijnaam. Een paar feitjes dan maar? Momentum heeft op nationaal en gemeentelijk niveau met de meeste andere oppositiepartijen allianties gesloten. Bijvoorbeeld met de Demokratikus KoalícióDK -. de fossielenpartij van Ferenc Gyurcsány en de xenofobe Jobbikers. In diverse deelgemeenten in Boedapest bestuurt Momentum nu samen met DK. ’Momentummers’ hebben in het verleden onafgebroken afgegeven op die ’verschrikkelijke’ DK, nu hoor je ze amper meer klagen. Ach, het bestuurlijke pluche, hè. De gegeven reden voor deze tactiek is dat een breed front de enige mogelijkheid is om Viktor Orbán in 2022 te wippen. Een goedkopere redenering voor het overboord gooien van basisprincipes kom je zelden tegen.

Maar het is allemaal nog veel erger, in de al genoemde deelgemeentes zijn er vlak na de gemeenteraadsverkiezingen contracten gesloten met het advocatenkantoor van ene Csaba Czeglédy. Wie? Ja, ja, deze crimineel – want reeds veroordeeld voor fraude – is de huisadvocaat van ene Ferenc Gyurcsány. Czeglédy staat momenteel terecht voor een andere megafraudezaak, waarin diverse van zijn companen reeds veroordeeld zijn. Als er maar 10% waar is waarvan de pers schrijft én diverse slachtoffers over getuigen – veelal studenten – dan blijft het niveau van de criminele activiteiten verbijsterend. Czeglédy speelt zo’n beetje de ’Willem Endstrarol’ voor Gyurcsány en zijn vrouw Klára Dobrev. Als klap op de vuurpijl heeft Czeglédy’s bureau onder andere als taak de mate van transparantie en rechtmatigheid van afgesloten contracten van (deel)gemeenteondernemingen te onderzoeken. Alles geaccordeerd door Momentum……..Hoe heet zoiets? De wereld op z’n kop.

Ik ben nog niet klaar! Voor de parlementsverkiezingen in Slowakije – 2019 – was Momentum ook op ’verkiezingspad’. Anna Donáth, Europarlementariër steunde in plaats van één van de Hongaarse partijen een Slowaakse politieke club. Bovendien had ze ook nog een advies voor de etnische Hongaren in petto. Ze meende dat ze net zo goed als ’trotse Slowaken’ door het leven kunnen gaan. Zou dit Boedapester grachtengordelgreetje alstublieft over dit onderwerp haar muiltje kunnen houden? Mevrouwtje Donáth schoffeert de Hongaren in Slowakije niet alleen door hen achteloos opzij te schuiven door met een Slowaakse partij in zee te gaan. Nee, ze bepaalt ook nog wel eventjes voor hen welke identiteit ze zichzelf aan zouden moeten meten. Driewerf schande! (Noot: in Roemenië ondersteunde Momentum partijleider András Fekete-Győr tijdens de recente Roemeense presidentsverkiezingen de ’door en door corrupte’ kandidaat Dan Barna in plaats van de Transsylvanische kandidaat. Een volgende schop tegen de Transsylvaniërs en Szeklers in Roemenië……..)

Ik begin nu echt warm te draaien, we gaan nog gewoon even verder. Voor de Europese verkiezingen van vorig jaar poseerde lijsttrekster Katalin Cseh met voormalig Jobbikleider Gábor Vona. De man die in 2016 met een zwart giletje in het parlement verscheen en een mede-parlementariër influisterde dat hij in datzelfde parlement maar moest eisen dat alle Hongaarse parlementsleden met een Joodse achtergrond apart geregistreerd dienen te worden. Met de Jobbik werkt Momentum thans ook samen, maar dat schijnt geen probleem te zijn want volgens de Jobbikers is hun club een nette burgermanspartij geworden. Maar hoe kan het dan dat ik die xenofobe ex-hooligantronies nog steeds signaleer op de voorste parlementaire bankjes?

Stelt U zich een gepensioneerde Drentse akkerbouwer voor die na 10 jaar in Hongarije gewoond te hebben met bovenstaande wanstaltigheden wordt geconfronteerd. Waarschijnlijk zal zijn reactie de volgende zijn: ’t liek’n mie landverraders. Ja, mie ook……

Er is helaas geen enkele oppositiepartij waarmee Orbán in deze crisistijd kan samenwerken. Wat niet netjes is van de kleine maarschalk is dat hij deze crisis zelf ook aangrijpt om de polarisatie nog verder te laten escaleren. Het zou een kleine geste zijn geweest als Orbán de noodtoestand niet voor een onbeperkte periode had uitgeroepen.Ook al was dit een papieren tijger geweest met de tweederde Fideszmeerderheid als slot op de deur. Maar toch…. Viktor, als je later als staatsman herinnerd wil worden is dit wel een minpuntje voor vlijt en gedrag op je schoolrapport.

Het doel is om voor ELKE baan die door de Coronacrisis verloren is gegaan er één te creëren. (Viktor Orbán, Hongaars premier, 1963 – )

Haatdragende Hongaarse oppositie Helpt Orbán een Handje” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s