HOVID-20, Hét Terreurvirus: Made in China

china terreur

Ruben Terlou is een sympathieke documentairemaker die prachtige ’inside’ reportages heeft gemaakt in China. Vloeiend Mandarijn sprekend kwam hij met zijn ontwapenende ’look’ bijna overal binnen. Nu hij ook ’vast’ zit in het polderlandje komt de ergernis los betreffende de communistische leugen- en terreurmachine. Één van zijn verzuchtingen: ’ al die leugens van China, ik ben het zo zat’. In een interview met NRC constateerde hij –  bijna – terloops de volgende ’spindoctoring’ van de misdadigers uit Peking:

’Met staatsgesponsorde artikelen en Twitterbots maken ze de EU zwart en zaaien ze verwarring. De wereld wordt wijsgemaakt dat Amerikaanse soldaten het virus naar China hebben gebracht, of dat de epidemie misschien wel in Italië is begonnen, en ondertussen komen ze met draaiende camera’s mondkapjes en dokters brengen, en sturen ze fake filmpjes rond van de diepdankbare Italiaanse bevolking die ‘Grazie Cina’ zingt.’

Daar voeg ik zelf nog even aan toe dat de meeste westerse media lippendienst bewijzen aan Xi Jinping en zijn boeventuig door het uitvergroten van de Chinese hulp aan Europa. Elk zichzelf respecterend TV journaal bracht jubelende verslagen van de landing van het eerste Air China toestel – het betrof Italië – vol met mondkapjes en medisch personeel met Corona-ervaring. Prachtig allemaal hoor, maar die ’file’ van vrachtvliegtuigen die vanuit de Europese Unielanden hulpvluchten uitvoerden naar de getroffen stad Wuhan dan? Nee, nee, zeiden de Chinezen, dat moesten ’we’ maar een beetje onder het vloerkleed vegen. De onderdrukte Chinezen levend in een keiharde surveillancestaat zouden eens kunnen denken dat de communistische partij de Corona-uitbraak niet onder controle heeft. ’Wij’ gehoorzaamden uiteraard met Chinese nederigheid.

In de marge van de ’Corona nieuwstsunami’ halen de Chinezen de strop om Hongkong nog wat verder aan. Het verbaast me geenszins, het past volledig in de gangbare Chinese terreurtactiek. Bij de afgelopen districtsverkiezingen in november wonnen de pro-democratische parijen met een straatlengte en dat ’horrorscenario’ wil keizer Xi Jinping voor de parlementsverkiezingen van september aanstaande koste wat kost voorkomen. Dus? Democratische krachten systematisch vernietigen maar, hè. 15 prominente pro-democratische leiders werden onlangs opgepakt. Daaronder bevonden zich een paar nestors zoals de 81-jarige advocaat Martin Lee, oprichter van de Democratische Partij en lokaal bekend als de ‘vader van de democratie’. Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong sprak de volgende woorden: ’Beijing is vastbesloten om Hongkong te wurgen.’ Nooit, echt nooit had het Verenigd Koninkrijk akkoord mogen gaan met het loslaten van de voormalige kroonkolonie. Ok, de teruggave vond plaats in 1997 en toen was de uitdrukking ’zijderoute’ nog een onderwerp in de geschiedenisboekjes. Achteraf gezien: geopolitieke stupiditeit van ’orbitaal’ niveau.

Onlangs is er ook nog even een nieuwe Honkongse veiligheidswet doorheen gejast. Artikel 23 vermeldt dat bepaalde daden in Hongkong als landverraad worden beschouwd en als zodanig strafbaar. De uitwerking van deze wet is evident: als je je vanaf nu uitspreekt voor het recht op zelfbeschikking van de Hongkongse bevolking wordt dit ’op zeker’ als strafbaar beschouwd, landverraad dus. Een flagrante schending van de nog steeds ’geldige’ basic law. Inderdaad, geldig? Feitelijk wordt het laatste restje democratie de nek om gedraaid. Zelfs VS minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo sprak publiekelijk over de uitholling van de autonomie in Hongkong.

Wanneer – vraag ik mij af – zal er nu eindelijk eens een wijziging optreden in de behandeling van China door vooral westerse landen. Helaas, daar hoeven we ons geen illusies over te maken. Het gaat immers om handel, handel en nog eens handel. Daarvoor nemen ’we’ zelfs de genocide op de Oeigoeren ’op de koop toe.’ Hongkong wordt gewoon aan zijn lot overgelaten, we doen een ’zakelijke’ plas en alles blijft weer zoals het was. De Westerse houding getuigt van een cynisme dat met geen pen meer te beschrijven is.

Ja, ik hoor de kritiek al: doe toch niet zo hypocriet, we kopen toch ook miljoenen hectoliters olie van de Saoedie’s, die stenigen nog vrouwen en snijden een kritische journalist buiten de eigen landsgrenzen aan stukken. Ja, dank U wel voor Uw waardevolle feed back, ik ben me volledig bewust van mijn eigen hypocrisie.

Maar, maar, met die Chinezen is er toch wat meer aan de hand. Heel simpel: met een uitgekiende tactiek proberen ze op termijn gewoon de wereldmacht over te nemen. ’Wij’ denken in verkiezingscycli van 4 of 5 jaar, de strategie van de moderne Mao Zedongs strekt zich uit over een periode van een millenium. Of langer. Geen middel wordt hierbij geschuwd, in Afrikaanse landen wordt geïnvesteerd in ruil voor politieke invloed, in de haven van het Griekse Piraeus wappert inmiddels de Chinese vlag, Balkanlandje Montenegro is inmiddels financieel – en dus politiek – ’vastgeklonken’, Servië wordt door de EU afgewimpeld en valt als een rijpe appel in de Pekingschoot. En zo kan ik nog uren doorgaan.

Nee eigenlijk geen uren, maar kilometers. Hoeveel dat er zijn? Veel, ongeveer de lengte van de inmiddels ellenlange zijderoute die zich met drakenkronkels verspreidt over de wereld. Je kunt ook spreken van een gigantische octopus met ontelbaar veel tentakels. Zelfs in de kleinste tentakeltjes zitten cameraatjes en microfoontjes die ’ons’ doen en laten 24/7 registreren. Overdreven zegt U? ’keep on dreaming’ is mijn antwoord. Ik geef U in ieder geval op een briefie dat over 30 jaar dit artikel niet meer wordt gepubliceerd. En zo ja, dan is de consequentie een enkele reis voor de columnist. Waar naartoe? Hoe heet die provincie ook alweer waar vroeger Oeigoeren leefden?

HOVID-20: Honkong Virus Disease 2020. De Hongkonggriep van 1968 eiste 700.000 doden. En hoeveel slachtoffers zullen er vallen door HOVID-20? Bijna 8 miljard………

En China? Ik krijg geen visum meer. En Montenegro kan ik binnenkort ook van mijn ’bucketlist’ schrappen. Gelukkig heb ik het landje al eens bezocht……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s