Sziget 2020, Island of Freedom of Island of Lock Down?

Prince Sziget_Festival_2011

Op het moment van schrijven van dit artikel is het misschien alweer achterhaald, de ontwikkelingen in onze Coronawereld zijn immers amper bij te houden. Eurovisie Songfestival eraan, EK voetbal afgelast, Olympische spelen uitgesteld, Glastonbury muziekfestival naar de maan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Één van de grootste muziekfestijnen in Europa, Sziget in Boedapest is nog niet gestreept op de kalender maar door de organisatoren wordt al gevreesd met grote vrezen. En dat terwijl de formatie  ’Kings of Leon’ op het hoofdprogramma staat. Gierende gitaren, opgezweepte stomende menigte, wat een vooruitzicht!

Stomende menigte zegt U? Tienduizenden zwetende rockfans hutjemutje op elkaar, een ideaal ’Superspreader event’ zult U bedoelen. Nu Maurice de Hond – die trouwens ook al verstand heeft van het parlementair stemgedrag van Covidvirussen – zijn licht heeft laten schijnen op de huidige pandemie weten we het zeker. Maurice heeft z’n huiswerk grondig gedaan, duidelijk komt in zijn conclusies naar voren dat in opeengepakte menigtes – kerken, stadions etc – massale Coronabesmettingen worden veroorzaakt. Dat wordt nog versterkt door zingen – of een poging daartoe, vooral in kerken….-, aanmoedigen, luidkeels met bijbehorend speeksel kankeren op de scheidsrechter etc. In de TV-show Op1 werd de Hond hierin gesteund door viroloog Ab Osterhaus (bijnaam: de David Beckham onder de virologen). De  verspreide aerosollen (vloeistofdruppeltjes) verricht(t)en volgens ’onze’ nationale opiniepeiler – en sociaal geograaf – vooral hun besmettende werk in Europese landen, de Verenigde Staten en streken rond Iran/Turkije. Vanwege een bepaalde mate van de luchtvochtigheid in deze streken in het eerste kwartaal van 2020 konden de aerosollen een langere weg afleggen. En dat is volgens Maurice precies de reden dat Afrikaanse landen minder last hebben van Coronauitbraken. Pfffffh, je zou er bij voorbaat hondsverkouden van worden.

Allemaal slecht nieuws dus voor de voetbal- en festivalliefhebbers. In Duitsland schijnt de Bundesliga weer vervolgd te worden, zonder fans uiteraard. Ik heb al foto’s op internet van kartonnen voetbalfans in stadions zien langskomen. Goed idee, voor de spelers is er dan in ieder geval een illusie van aanwezige aanmoedigers. Moeten technici wel een luidsprekertje met een geluidsbandje plakken op de kartonnen koppen. Vraag is alleen welke aanmoedigingen op het bandje worden ’recorded’. Duitse Fussballschlachtenbummler zingen altijd de meest melodieuze en originele liederen – voor mensen met een Duits gevoel voor humor: dit was een grapje – dus stel ik in ieder geval de volgende ’kreet’ voor: Hi Ha Ho, Corona ist KO. Alhoewel, deze tekst is misschien een beetje té origineel voor Duitsers……

Maar wat nu met al die zomerfestivals in Europa? Niet meer z’n allen opeengepakt hossen voor het podium op de klanken van Calvin Harris? Nederland doet alvast niet mee, maar liefst 1200 muziekevenementen kunnen in de prullenbak. Dat de 50e editie van het grootste openluchtfestival ter wereld, Glastonbury (in Engeland) is ’gedelete’ stemt triest. Dat geldt nog niet voor dat andere spektakel, Sziget in Boedapest. Het feest op de ’Island of Freedom’ is nog niet ’down the drain’ – want pas in augustus gepland – maar het ziet er niet goed uit. Pinkpop in het Limburgse Geleen kan het echter schudden, nestor-directeur Jan Smeets zal er slapeloze nachten van krijgen. Als hij die al niet heeft vanwege het feit dat hij zelf besmet is geraakt met het Coronavirus……

Het Hongaarse Sziget – letterlijk: eiland – trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers, dit jaar dreigt het voormalige scheepswerfeiland een vrijhaven te blijven voor vogels en knaagdieren. Een geweldige klap voor het Hongaarse toeristenseizoen en voor de organisatoren/artiesten in het bijzonder. Die laatsten zullen me voor het grootste deel overigens een zorg zijn, zij hebben genoeg vet op de botten. Maar hoe moet het nu met de handel van die slimme Hollandse jongens die altijd grote hoeveelheden Hasj en XTC verkochten op het Eiland. Wat zegt U, die werden vorig jaar al gearresteerd? Och ja, helemaal vergeten, het betrof onder andere een Olympische estafetteloper.Deze was zo sportief om joints met kwantumkorting te verkopen. Ja, dát moet je natuurlijk niet doen, daarmee wordt toch echt een rode (snuif)lijn gepasseerd…….

Zojuist bereikt me het bericht dat het ’Münchener Oktoberfest’ ook is afgeblazen. Van een grote pul Weissbier is het een kleine stap naar één van de grootste popartiesten van de afgelopen 50 jaar, Prince. In 2011 gaf hij een spetterend concert op ’Sziget’, hij was dé grote hit in dat jaar. Op 21 april, precies 4 jaar geleden overleed de popzanger aan een overdosis fentanyl, een soort morfine maar dan 80 maal krachtiger. Officieel was de lezing dat Prince dit middel (en drug) gebruikte vanwege chronische heuppijn. De kleine artiest wilde zich nooit laten opereren, vanwege de angst voor een eventuele bloedtransfusie. En bloedtoediening mag niet bij Jehova’s getuigen, nietwaar? Ja, hij was lid van deze sektarische idiotenclub, overduidelijk een vat vol tegenstrijdigheden deze Prince. Terug naar het (bier)vat. Het schuimende nat is een geestverruimend middel, net als de drug fentanyl dat voor Prince was.

Volgens die Jehova’s is hun religie de enige ware en zogenaamde ongelovigen worden in de ’eindtijd’ vernietigd. Wellicht bevinden we ons thans in deze eindfase en dat betekent dat er ongeveer en kleine groep van 9 miljoen mensen het Coronavirus zal overleven. Zoveel ’Jehova’s getuigen stappen er namelijk op onze aardbol rond.Waauw, van bijna 8 miljard terug naar 9 miljoen! Beste Frans Timmermans, ik zou zeggen: de ’green deal’ is dichterbij dan we denken!

Tot het zover is zal stapje voor stapje de lock down worden afgebouwd, ook in Nederland. De in Bruinisse geboren protestant en vice-premier Hugo de Jonge hoor ik binnenkort waarschijnlijk het volgende verklaren:

De Chr-Chr-Christenen zijn weer welkom in die overigens foeilelijke ’Gerefo-bouwsels’ , maar zegt Hugo er waarschuwend bij:

U dient allen voor het zingen de kerk uit te gaan!

Tot slot nog een voorspelling van Prince ’himself’. In het nummer ’sign o’ the times’ doet de eerste zin toch denken aan de actualiteit. Weten die Jehova’s meer dan wij???

’In France, a skinny man died of a big disease with a little name’

Sign O’ the times: https://www.youtube.com/watch?v=8EdxM72EZ94

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s