Müller Cecília, Magyaars Moeder des Vaderlands

operativ törzs2

Viktor Orbán heeft er eindelijk een serieuze concurrent bij in de ’populariteitspolls’ en wel mevrouw Dr. Cecília Müller. Dagelijks geeft zij medische informatie, aanwijzingen en kondigt besluiten aan die genomen moeten worden in het kader van de Coronacrisis. Dit doet zij in de functie van ’Chief Medical Officer’ in het operatieve lichaam Corona crisisbestrijding. Ze wordt bijgestaan door twee geüniformeerde lieden die de operatieve verantwoordelijkheid dragen voor de orde en veiligheid in Hongarije. Daarboven bevindt zich uiteraard de regering die op dit moment met de aangenomen noodwet de hoofdbesluiten neemt. Wellicht ten overvloede vermeld ik er – nogmaals – bij dat de parlementaire controle gewoon existeert in Hongarije: het parlement kwam afgelopen week drie keer bijeen.

Miljoenen Hongaren hangen elke dag – tijdens de persconferentie – aan de lippen van Dr. Müller die op bijna moederlijke – edoch strenge – wijze het volk toespreekt. Met nadruk stelt ze steeds maar weer dat het essentieel is om de strenge voorschriften in acht te nemen. Dat lijkt me ook zeer verstandig want Hongaren kunnen zich nu eenmaal gedragen als kikkers in een kruiwagen. Als ze eruit springen huppen ze alle windrichtingen op, ook windrichtingen waarvan veel West-Europeanen nog nooit van gehoord hebben. Ziehier de eensgezindheid die Hongaren wel degelijk kunnen tonen: in de pers – van links naar rechts – en van welke Hongaarse politicus dan ook heb ik niet één puntje van kritiek gehoord.

Müller heeft haar studie medicijnen in Pécs afgerond met een cum laude aantekening. Haar carrière heeft een mooi pad gevolgd: huisarts, ziekenhuisarts, baas van de gezondheidszorg in de stad Dunaújváros waarna haar eerste crisisopgave wachtte. In 2010 brak een dam bij het stadje Ajka waarna omliggende dorpen overspoeld werden met een giftige rode modderstroom. Afkomstig uit een afvalbassin van de daarnaast gelegen aluminiumfabriek. 10 mensen vonden de dood, Müller kreeg de ’schone’ taak de ramp medisch te begeleiden. Tja, zal Orbán gedacht hebben, als er één medicus met catastrofe-ervaring bestaat, dan is zij het wel. Het opmerkelijke is wel dat Müller – anders dan de Nederlandse Jaap van Dissel – geen specialisatie op haar CV heeft betreffende infectiebestrijdingen. Dat doet overigens niks af aan de autoriteit die ze geniet én uitstraalt.

Anders dan van Dissel heeft Müller ook meer bevoegdheden, niet alleen geeft ze strakke aanwijzingen aan ’het volk’, maar ook strenge richtlijnen aan hulpverleners in de gezondheidszorg. Van de week bezocht ze nog persoonlijk een bejaardentehuis in Boedapest waar een Coronauitbraak heeft plaatsgevonden. Zeker 150 oudjes zijn besmet, er zijn zelfs al dodelijke slachtoffers te betreuren. Aan de leiding van het tehuis gaf ze strikte opdrachten tot het verbeteren van de hygiënische situatie. Die liet nogal te wensen over: er waren te weinig mondkapjes, desinfecterende middelen werden onoordeelkundig gebruikt, schoonmaakapparatuur deugde niet en zo meer. Ik heb sterke vermoedens dat Müller nogal wat Duitse (Schwäbische) genen bezit. Er leven heel wat Hongaren met ’Donauschwäbisch’ bloed in het karpatenbekken, dat geldt vast ook voor deze Cecília. Haar achternaam lijkt me voldoende bewijs…… En ze scoort goed onder de bevolking, wat dat betreft is de vergelijking met die andere Müller – ene Gerd – op zijn plaats.  Ortnung und Disziplin, dat is waar de Hongaren nu op aangesproken ’müssen’ worden.

Het gekissebis over de verantwoordelijkheid voor de Corona-uitbraak in het bejaardentehuis is een bijzonder vervelend neveneffect van de politieke polarisatie in Hongarije. Waar in veel Europese landen in meer of mindere mate de oppositie zich achter de noodmaatregelen schaart, is dit in Hongarije wel anders. Overigens is dat praktisch een gemakkelijk te overkomen probleem, daar de Fidesz met tweederde meerderheid in het parlement toch al de scepter zwaaide. Bovendien is de populariteit van Orbán tijdens deze crisistijd alleen maar gestegen. Maar toch, waarom is er juist nu geen sprake van een grotere eensgezindheid?

Fidesz kon met de comfortabele meerderheid de onbeperktheid – in tijd – van de noodwet eenvoudig door het parlement loodsen en daarmee zetten de Orbánisten kwaad bloed bij de oppositie. Bulldog Orbán was tot geen enkele geste bereid. Ééntje overigens die slechts symbolische waarde gehad zou hebben. Fidesz beslist met die tweederde meerderheid immers toch wat het wil. Daarmee is de politieke macht van Fidesz na het uitbreken van de Coronacrisis niet groter dan daarvoor. Er is wel sprake van bot gedrag van Orbán, zoals ik reeds eerder meldde. Zoveel is waar.

De kleine premier wist ook dat ALLE oppositieleden zouden gaan lopen klagen bij West-Europese journalisten, collega-politici bij de Europese Unie en bij politieke kameraden in de diverse lidstaten. Gevolg was een stroom van nepnieuws in de West-Europese pers. Het meest tragikomische voorbeeld was wel de berichtgeving in zogenaamde kwaliteitskranten als NRC/Volkskrant en de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat Orbán het parlement naar huis had gestuurd en voortaan per decreet regeert. Alle andere nieuwsportalen namen dit fakenews gretig over. So much for geloofwaardige journalistiek……

En wat was het resultaat? Orbán presenteerde deze kritische nepberichten meteen als ’een aanval op Hongarije’ aan zijn eigen bevolking. Die deze premiersboodschap uiteraard slikte als zoete koek. Of in dit geval als een dozijn paaseitjes. De ’spin-off’ van deze uitgekiende Orbánactie is dat hij zijn electorale voorsprong voor de parlementsverkiezingen in 2022 nu al zeker gesteld lijkt te hebben. In plaats van een tweederde meerderheid kan hij gaan dagdromen over een 4/5 meerderheid. De oppositie is alweer in een open val van de sluwe Viktor getrapt. De val was voor de goede verstaander en waarnemer met het blote oog op 100 km afstand waarneembaar, het gras om de val was bovendien platgetrapt. Maar die oppositie? Ziende blind en horende doof. Hongarije verdient beter dan deze anti-Orbán nono’s. Dat zou trouwens ook bevordelijk zijn voor enige democratische vooruitgang in dit mooie land.

Intussen kan Cecíalia Müller dat politieke ’geklojo’ maar matig interesseren. Met haar niet al te moderne bril op haar neus stoomt ze net zo lang door tot deze giftige rode Coronastroom ook is opgeruimd. Viel Erfolg Frau Müller!

Het woord crisis wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden. (John Fitzgerald Kennedy, Amerikaans president 1917 – 1963)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s