We moeten dit virus bij de kladden grijpen, anders hebben we geen leven meer……..

mondmaskers1

Frits Abrahams is een brave linkse borst die vaak geslaagde columns schrijft in NRC. Hij is zelf ook al in de zeventig en maakt zich derhalve grote zorgen over – ook persoonlijke – effecten van dat verrekte kroontjesvirus. Overigens lijkt me niet dat hij zich in de echte risicogroep bevindt, last van obesitas heeft hij in ieder geval niet.  Maar – vraagt hij zich terecht af -, tekent zich niet tevens een wereldwijde smetvrees onder mensen af. Inderdaad, ik zou naast de ’world wide coronastatistics’ ook wel eens een smetvreesstatistiek willen zien. Psychiaters draaien nu al overuren op het gebied van deze fobie. Als we na de coronapandemie ons nog verder terugtrekken in onze virtuele wereld zal fysiek contact een echo uit het verleden worden. De kameraadschappelijke klap op de schouders van een goed maatje gaat voortaan via een emoji op het beeldscherm. ’Fremdkörper’, dat worden we van elkaar.

Ja, en dan Jort Kelder. Bij een interview met Omroep Friesland meldde onze nationale breteldrager het volgende: ’We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben nu aan het redden. Dat klinkt heel hard, maar het is statistisch natuurlijk wel wat er gaande is’ Kelder roep op tot een betere belangenafweging, want die is tot nu toe een groot taboe. Ja, ja, die kordate Kelder durft wel! Ik vraag me af wat zijn vrindje Mark Rutte van zijn uitspraken vindt. De Belgische krant de de Dagelijkse Standaard reageerde terstond door Kelder als ’bejaardenhater’ te omschrijven. Ook boud natuurlijk. De vraag is of deze polemiek bijdraagt aan afgewogen beleid. Betreffende het taboe geef ik Kelder overigens volkomen gelijk. Want wordt het middel zo zoetjes aan niet veel erger dan de kwaal?

Opschalen, opschalen, opschalen. In de Coronatijd wordt zo’n beetje alles opgeschaald. De bestellingen van mondkapjes, de medicijnbestellingen uit China – die toch niet geleverd worden…. -, het aantal intensive care bedden etc etc. Welke ambtenaar op welk ministerie heeft deze terminologie in het vocabulaire ’gedumpt’? Meteen ’opschalen’ deze persoon! In mijn definitie betekent dit: opzouten!

Journalist Wout Sanders citeerde Mark Rutte in zijn artikel: af en toe knijp je in je arm. In wat voor film zijn we terechtgekomen? Sanders geeft zelf het antwoord op deze vraag: in een slechte film’. Vol met plunderende zombies die in een radioactieve omgeving door de stad struinen. Maar deze films laten volgens de journalist niet zien dat er ook een andere kant van de medaille bestaat: zorgzame mensen die elkaar helpen en die elkaar – psychische – bijstand verlenen. Ik vrees echter dat die kant van de mediaille dof zal uitslaan als er voedsel- en watertekorten zullen ontstaan. Homo homini lupus, de mens is voor zijn medemens een wolf. (deze vertaling geef ik voor de niet-potjeslatinisten. Dus niet voor jou hoor Thierry Baudet, jij kent natuurlijk je klassiekers, vooral deze……)

Arjen Lubach hield afgelopen zondag een videoconferentie met de wereldleiders. Zoals U weet wordt de geopolitieke mening van de Lutjegaster Lubach door alle ’worldleaders’ serieus genomen. Op Arjen’s vraag aan Poetin hoeveel Coronabesmettingen er zijn in Rusland antwoordde de Russische president geruststellend: ’we have 2 coronapatients in Russia, one of them is a journalist, the other is a homosexual’. Soms zegt één statement meer dan 10 Winkler Prins enyclopediëen…..

De Wit-Russische president Loekasjenko, de ‘laatste dictator van Europa’, lacht de zorgen weg. Wodka, sauna, hard werken en wintersporten zijn goed tegen het virus. Daarom deed hij demonstratief mee aan een ijshockeywedstrijd: ’ik heb al verschillende soorten hysterie overleefd.’. Tja, da’s ook niet zo moelijk als je zelf zo gek bent als een deur.

Een andere krachtpatser uit de sportschool met een verondersteld IQ van mijn schoenmaat, president Bolsanaro van Brazilië maakt het nog iets persoonlijker: ik ben een sporter en dus  atletisch. Juist door dit atletisch verleden zou ik niets voelen van corona’. Reactie: kon Boris Johnson dit momenteel maar zeggen. Maar de corpulente Prime Minister ligt nu helaas op de intensive care. Je zou die Bolsonaro bijna hetzelfde toewensen…

Ik sluit met grote vreugde af met de inmiddels bijna vergeten volkszanger Ronnie Tober. In 1992 sloeg hij in een dronken bui twee politie-agenten en dreigde ze met aids te besmetten. Natuurlijk had  het ’gouden keeltje’ de ziekte niet onder de leden, hij werd overigens wel in de boeien geslagen. Voor mijn geestesoog zie ik de inmiddels afgekickte Gordon een agent fysiek bedreigen nadat hij aangesproken is op wildplassen aan de Elandsgracht te Amsterdam. Gordon schreeuwt de dienders toe dat hij ze zal besmetten met het coronavirus. U heeft gelijk, ik heb ze ook niet alle zeven op een rijtje. Maar ik heb wel een verzoek aan Ronnie Tober. Één van zijn grote hits was het nummer ’breng die rozen naar Sandra’. Kan je dat niet opnieuw opnemen Ronnie? Ik heb alvast de titel een beetje gewijzigd: ’breng die rozen naar oma’. Wat vind je ervan? Kun je eindelijk wat terugdoen…..

We moeten het Coronavirus bij de kladden grijpen, maar niet alleen dat virus…..

Breng die rozen naar Sandra: https://www.youtube.com/watch?v=s769l985El0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s