Kritiek op Orbán is OK. Maar dit? Meer dan STUITEND!

fakenews

In Hongarije had zelfs de oud LMP-fractieleider András Schiffer het voorstel noodwet van de Fideszregering ondersteund. Hij verklaarde zijn standpunt nota bene op de oppositiezender ATV! Schiffer was – helaas is hij niet meer politiek actief – het grootste licht in het parlement, hij is ook de enige aan oppositiezijde die ik waardeer, een oaseplant in de ’Gyurcsánywoestijn’. Zoals ik reeds in een eerder artikel betoogd heb is de verlenging van de noodtoestand voor onbepaalde tijd inderdaad een foute beslissing van Viktor Orbán. Overigens gaat het hier voornamelijk om symboolpolitiek die de Hongaarse premier op sluwe manier heeft gebruikt om de oppositie in haar eigen opgezette val te lokken. Resultaat: nog meer steun van de Hongaarse bevolking voor Fidesz!

In de westerse progressieve pers krijgt Orbán het flink om de oren, terwijl hij zich du moment bewijst als een uitstekende crisismanager. Op zichzelf heb ik niet de minste problemen met felle kritiek op de Hongaarse regeringsleider. Die heb ik ook, maar om in deze crisistijd op deze manier met kletsverhalen Orbán onderuit halen acht ik getuigen van een ’very narrow mind’. En laat nu nota bene deze ’mind’ van toepassing zijn op de kwaliteitskrant NRC. Dit kan ik gewoon niet over me heen laten gaan. Ik heb het NRC artikel integraal overgenomen en vet gedrukt mijn commentaar geleverd. Ik zou zeggen: veel leesplezier, maar eigenlijk is ’plezier’ in dit geval een zeer onpassende omschrijving………

Zelfs verkiezingen kunnen Orbán de macht niet meer ontnemen( Emile van Outeren, NRC 26 maart 2020)

De Hongaarse premier wil voor onbepaalde tijd regeren zonder het parlement.Reactie: Orbitale nonsens, het parlement komt ook tijdens de crisis gewoon bijeen) Critici vrezen blijvende schade aan de democratie. „Dit is de grootst mogelijke machtsgreep.”Reactie: uiterst tendentieus: ’grootst mogelijke machtsgreep’. Overigens krijgt elke regering in de Europese Unie meer macht met als doel snel beslissingen te kunnen nemen die levens kunnen redden. En dat is in deze situatie maar goed ook…..

De grootste Hongaarse helden zijn niet de artsen en verpleegkundigen die met gevaar voor eigen leven coronapatiënten proberen te redden. Noch zitten ze in het leger. Nee, volgens premier Viktor Orbán zijn „de 133 dapperste mensen van het land” de parlementariërs die hem gaan helpen hun eigen functie overbodig te maken. (Reactie: een complete verbuiging van de werkelijkheid. Nu volg ik de Hongaarse – volledige – media op de voet, maar zo’n uitspraak ben ik van Orbán niet tegengekomen, maar misshien heb ik toch wat gemist. ’But that’s not the point’! Bijna dagelijks richt de Hongaarse premier zich via de media tot het volk en iedere dag is er een officiële persconferentie van het ’Coronateam’. Keer op keer steken alle regeringsfunctionarissen juist artsen en hulpverleners een hart onder de riem, precies zoals het hoort in deze noodsituatie.)

Overal ter wereld trekken regeringen met noodtoestanden en decreten macht naar zich toe in de strijd tegen de Covid-19-pandemie en de maatschappelijke en economische ontwrichting die ermee gepaard gaat. Maar in Hongarije, vrezen critici (reactie: welke critici dan? Goedkope opmerking), dreigt de regering de crisis te misbruiken om de democratie permanent buitenspel te zetten.(reactie: welke Hongaars kabinetslid heeft hier op gezinspeeld, vooral op het ‘permanente’ gedeelte? Hiernaast kwalificeert zelfs een András Schiffer de mogelijkheid dat het parlement langdurig buiten spel wordt gezet als onzin met een gtote ‘O’!

Een noodwet, waar het Hongaarse parlement komende week over stemt, geeft het kabinet voor onbepaalde tijd de macht om wetten te maken en te schrappen zonder inmenging van het parlement of verkiezingen. Ook kunnen journalisten en anderen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen voor het verspreiden van desinformatie. (Reactie: NRC vergeet hierbij te vermelden dat het hier ALLEEN gaat over desinformatie-verspreiding op het terrein van de Coronapandemie) Een verzoek van de oppositie om een tijdslimiet op de noodwet te zetten, is afgewezen.(reactie: dit was geen verzoek, in eerste instantie heeft de oppositie de noodwet in zijn geheel afgewezen!)

„Dit is de grootst mogelijke machtsgreep”, zegt de Hongaarse grondwetdeskundige Renáta Uitz, van de Central European University. „De volmacht die Orbán vraagt, gaat niet alleen over de medische noodmaatregelen die de regering moet nemen.(reactie: nee uiteraard niet, elke regering moet in deze tijd tevens noodmaatregelen nemen op – bijvoorbeeld – economisch gebied). Deze betreft ‘het voorkomen en verlichten van de schadelijke effecten’ van de epidemie. Die kunnen decennia duren.”(reactie: decennia? Mevrouw Uitz gaat er blijkbaar van uit dat de noodtoestand zal duren tot 2075. Waar is deze stemmingmakerij op gebaseerd? Afgezien van het feit dat de Hongaarse bevolking dit op geen enkele manier zou accepteren. Waarschijnlijk denkt mevrouw Uitz dat Hongaren kleuters zijn met de duim in de mond)

 Orbán zelf zegt dat de noodwet slechts bedoeld is om te voorkomen dat hij niet kan handelen als het parlement tijdens de crisis niet bijeenkomt. Hij benadrukt dat het parlement de toestemming om hem per decreet te laten regeren elk moment weer kan intrekken. Orbáns partij Fidesz heeft de grondwettelijke twee derde meerderheid om de ingrijpende wet aan te nemen, maar ook om te zorgen dat deze nooit buiten de wens van de premier om wordt beëindigd. (reactie: dit is de enige valide argumentatie in dit artikel, de noodtoestand voor onbepaalde tijd afkondigen is onjuist. Bovendien is de redenering van Orbán – namelijk dat het parlement wellicht niet meer bijeen zou kunnen komen – een onterechte.)

„Het feit dat er expliciet instaat dat er tijdens de ongelimiteerde noodtoestand geen verkiezingen kunnen plaatsvinden, doet het ergste vrezen. Er zijn voorlopig geen verkiezingen in Hongarije. Die clausule betekent dat Orbán voorziet dat hij met deze noodtoestand de parlementsverkiezingen van 2022 kan schrappen”, zegt Uitz. Binnen de Hongaarse grondwet is deze noodgreep mogelijk, maar zij benadrukt dat het „de plicht” is van de EU „om al bij risico op schade aan de rechtsstaat in actie te komen”.(reactie: of de mogelijkheid van het opschorten van verkiezingen in de noodwet terecht komt is mij nog onbekend. Maar geachte mevrouw Uitz, dat maakt toch helemaal geen bal uit! U heeft werkelijk geen enkel vertrouwen in Hongaarse burgers. Denkt U nu echt dat de Hongaarse bevolking zou accepteren dat Orbán de noodwet jaren zou misbruiken om aan de macht de blijven? ‘Keep on dreaming’ zou ik zeggen. Hiernaast weet Orbán donders goed dat een dergelijke handelswijze hem tot paria zou maken in de EU, met zware consequenties. Maar wat het allerbelangrijkste tegenargument is? Het zou voor Orbán perfect uitkomen in crisistijd verkiezingen te organiseren, hij zou geen 2/3 meerderheid in het parlement verkrijgen, maar 3/3)

Onafhankelijke journalisten zijn bang dat de noodwet aangewend wordt om hen te vervolgen of hun het zwijgen op te leggen.(reactie: nogmaals, het gaat om ’fakenews’ betreffende de Coronacrisis, in de meerderheid van de EU landen wordt desinformatie ook vervolgd en bestrraft.  Wie „een vertekende waarheid” verspreidt die „grote groepen mensen kan alarmeren of verontrusten”, kan vijf jaar de cel ingaan. Wie schrijft over wetenschappelijk bewijs dat discutabel is, of over de gammele staat van de gezondheidszorg, zou kunnen worden beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws of het bangmaken van de bevolking. „Onmiskenbaar een beperking van de vrijheid van meningsuiting”, aldus Uitz. (reactie: nogmaals, het gaat om ’fakenews’ betreffende de Coronacrisis, in de meerderheid van de EU landen wordt desinformatie ook vervolgd en bestraft.  Trouwens, over de gammele staat van de Hongaarse gezondheidszorg lees ik nog steeds berichten, maar zelfs daar is de oppositionele pers nu niet zo actief in. Waarom niet? ook de ’onafhankelijke journalisten’ schrijven meestens over de gebeurtenissen in Hongarije en daarbuiten met een focus op informatieverspreiding rond het gedrag van het Coronavirus en de effecten daarvan op de burgerij. En daarnaast bekritiseren ze onverminderd de Orbánregering. Het uit de lucht halen van internetportalen of ’Berufsverbote’ voor journalisten  zie ik ECHT niet gebeuren)

In Hongarije zijn tot nu toe tien mensen aan het virus bezweken.

Tot slot, de schrijver van dit artikel is gestationeerd in Brussel en is meer een ’far away talking head’ dan een goed geïnformeerd journalist. En mevrouw Uitz? Zij is werkzaam als professor aan de Central European University (CEU), een academisch insituut dat is opgericht en mede gefinancierd door de Hongaars/Amerikaanse zakenman George Soros. Heeft die CEU niet van de daken geschreeuwd dat het een schandaal is dat Orbán de CEU uit Hongarije heeft gejaagd. Waarom is het officiële CEU adres van Mevrouw Uitz dan gesitueerd in de Nádor utca 11, te Boedapest Hongarije?

Kritiek op Orbán is OK. Maar dit? Meer dan STUITEND!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. De NRC levert hiermee het keiharde bewijs dat de journalistiek is uitgehold. Van Outeren heeft zichzelf gedegradeerd van journalist tot journalust, ofwel stemmingmaakster die graag dingen weglaat, omdat het hem toevallig effe net beter uitkomt. Schoppen naar de ander op het ene moment, klef tegen de vijand aanliggen op het andere moment. Maar dat heeft dus niets, maar dan ook he-le-maal niets te maken met waar journalistiek voor bedoeld is. Zo is NRC meer gaan lijken op kranten als De Telegraaf en Bild. Als NRC het eigen lichaam nog wil redden doet deze krant er niet onerverstandig aan haar per direct op staande voet te ONTSLAAN!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s