Het woord ’Corona’ bevat verschillende betekenissen én voorspellingen

corona zon

Welke betekenis floepte er tot voor kort bij U op als U werd geconfronteerd met het woord ’Corona’? Ik vermoed bij bierliefhebbers het schuimende vocht met deze naam. Afkomstig uit Mexico, toevalligerwijs(?) het land waar de laatste grieppandemie haar oorsprong had. Cerveza Corona is van origine een simpele goedkope ’kouwe klets’ die niet eens uit gerst is gebrouwen, maar het goedkopere maïs. Buiten Mexico werd het een trendy – dus dure – versnapering bij voorkeur te nuttigen ’from the bottle’. Met limoentje/citroentje in de hals.

Vraag aan marketinggoeroe’s: Wordt dit pilsie na afloop van de Coronapandemie populairder of juist niet? Argument tegen: Corona heeft een connotatie met een afschuwelijke dood. Argument voor: het goudgele vocht wordt gedronken uit de fles, dus hoef je het niet uit een slecht gespoeld bierglas te drinken. Vooral niet in dat drukke café…….Bovendien draagt het limoentje bij aan Uw gezondheid. Inzendingen worden in een ’safe’ gelegd, te openen na afloop van de pandemie. Dit tijdstip is helaas nog onzekerder dan onzeker. Voorspellingen van marketingdeskundigen (goeroe’s) worden echter niet in behandeling genomen, dus ik trek mijn aanvankelijke vraag aan deze lieden in. Waarom? Die hebben nu eenmaal geen verstand van consumentengedrag. Maar U wel!

In het Latijn betekent Corona kroon of krans. Eigenlijk is dit best wel cynisch, met enige fantasie is het Coronavirus de kroon op een te verwachten oceaandiepe economische depressie. Ook zonder fantasie trouwens…..Corona doet me ook denken aan een mooie Nederlandse uitdrukking: goede wijn behoeft geen krans. En dit – excusez le mot – klotevirus natuurlijk al helemaal niet!!!

De atmosfeer van onze zon wordt ook Corona genoemd en dat belooft niet veel goeds. De atmosfeer van de koperen ploert is immers alleen met het blote oog waar te nemen bij een totale zonsverduistering. Totale verduistering, klinkt apocalyptisch nietwaar? Deze uitdrukking werd tevens gebezigd in de Tweede Oorlog voor de nachtelijke uren waarin alle verlichting ’uit’ ging en de ramen geblindeerd werden. Dit om te voorkomen dat bommenwerpers hun dodelijke lading op burgerwoningen zouden loslaten…..

Corona – als kransslagader – is ook letterlijk van levensbelang voor ons aardbewoners. Zonder de essentiële bloedtoevoer van diverse kransslagaders kan ons hart niet kloppen. Verstopte kransslagaders leveren hartinfarcten op die niet zelden de dood tot gevolg hebben. Ook al geen leuke betekenis van Corona. Aan de andere kant, als de Corona zich in gave staat bevindt kan ons hart een bijna bovenmenselijke belasting aan. Vraag dat maar aan die Keniaanse marathonloper die onlangs de 42 kilometer – en 195 meter – binnen twee uur afsloot. Maar aan de Marathon kleeft ook meteen een negatieve kant. De soldaat die vanuit het Griekse Marathon in Athene aankwam om de overwinning op de Perzen te melden viel pardoes door uitputting dood neer. Hij nam wel afscheid van de aarbol met een jubelende boodschap: ’gegroet, we hebben gewonnen’……..

De volgende! Puntontlading of Corona is ook een ongewenst elektrisch verschijnsel dat geluid en gevaar kan veroorzaken. In onweersbuien komen puntontladingen regelmatig voor en ja, bliksemschichten kunnen bij inslag de dood veroorzaken. Circa 1000 mensen ’world wide’ per jaar overleven zo’n inslag niet. In Nederland worden er gemiddeld twee mensen per jaar door een blikseminslag geveld. De ’Coronavirusinslagteller staat inmiddels hoger….

De aanwezigen op een zang/drankgelach worden wel eens aangeduid met de term Corona. Voor de duidelijkheid: een Corona is nu dus verboden! Kan iemand dat ook tegen dat verrekte virus roepen!

En de Corona is natuurlijk ook een sigaar, zo’n beetje de oude standaardmaat van dit rokertje. Misschien is deze bekenis wel het meest van toepassing op de situtie waarin de mensheid zich momenteel bevindt: we zijn de sigaar! Daar geloof ik uiteindelijk overigens niets van, er zullen nog veel sigaren gedraaid worden in de toekomst. Vraag dat maar aan de opvolgers van ene Castro…..

Tot slot, Corona was ook een Italiaans popbandje dat in 1994 een hitje had met het nummer Rhythm of the night. Wrange humor, nietwaar? Uitgerekend Italiaans! De Italiaanse premier Conte zou moeten eisen dat deze band voor even weer actief wordt. Het nummer dat de bandleden – wederom – zouden moeten opnemen blijft wat mij betreft hetzelfde maar de titel wordt ietsjes gewijzigd. Waarin? Rhythm of the LIFE.

Waar ik na deze Corona-ellende als eerste een hotelkamer ga boeken? In het eeuwenoude Hotel Corona in den Haag natuurlijk. Op mijn – denkbeeldige –  kamerbalkon steek ik dan een Corona van het merk Olifant uit Kampen op en inhaleer diep. Heel diep……….

Het leven is niets meer dan een sigaar: een beetje vuur, veel rook. (Arsène Houssaye, Frans romanschrijver 1815 – 1896)

Corona, Rhythm of the night: https://www.youtube.com/watch?v=u3ltZmI5LQw

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s