Leven we momenteel in een situatie van een Force Majeure of een Farce Majeure?

koeweit

De meeste juridische overeenkomsten bevatten een ’overmachtsclausule’, een zogenaamde force majeure alinea. Het contract hoeft in zo’n geval niet of niet geleel nagekomen te worden. Ik vrees dat veel juristen/advocaten dezer dagen de diverse contracten van hun clièntele onder de loep zullen nemen. In feite zal dat betekenen dat in een aantal gevallen de economische activiteit stokt, bovendien komen bancaire overboekingen tot een stilstand. De ellende rolt voort als een steeds sneller rollende en groter wordende sneeuwbal van de steile hellingen van de Matterhorn.

De Europese Centrale BankECB – heeft aangekondigd voor 750 miljard Euro extra aan staats- en bedrijfsleningen te zullen opkopen, het bestuur van de bank introduceert een zogenaamd ’ pandemienoodopkoopprogramma’. Mooi woord voor scrabble ook! Nog altijd mag de ECB maximaal 33% van de staatsschuld van een enkel land opkopen, maar ook die grens komt in zicht meldde ECB topvrouw Christine Lagarde. Tja, straks is meer dan 50% van de staatsschuld van Griekenland gestald in de ECB-burelen te Frankfurt. Ja, ja, want de ECB begint nu zelfs van de technisch failliete Grieken staatsschulden op te kopen. Wie had dat gedacht!?!!?! Daarmee neemt de ECB nu al in toenemende mate de financiële, dus de politieke verantwoordelijkheid over van soevereine staten. Of dat de Griekse politici slapeloze nachten bezorgt waag ik te betwijfelen, het probleem is immers verschoven naar die toch al uitbuitende Duitsers. Hoor ik ze denken……….

Toch is er een lichtpuntje voor de kilometervretende automobilist, de prijs voor diesel en benzine is immers in een vrije val geraakt, ’all over Europe’. Heerlijk erop uit met die dieselslurpende SUV van U! Maar ja, we hebben hier te maken met een typisch geval van ’mensen blij maken met een dode mus’. U dient namelijk de komende tijd achter Uw geraniums plaats te nemen, water geven mag maar één keer per dag – met een mondkapje op – en daarna dient U ook nog minimaal twee maal 5 minuten Uw handen te wassen met zeep. Veel zeep! Mondkapjesfabrikanten, schoonmaakmiddelenboeren, kruideniers, maar ook multinationale pillendraaiers profiteren maximaal van de Coronacrisis. Supermarktketen Jumbo had vorige week een ’all time record’ omzet op één dag, mede doordat consumenten 10 kilometer pleepapier per persoon in hun karretje propten.

Bovenop de coronacrisis komt het feit dat Saoedi-Arabië en Rusland elkaar in de haren zijn gevlogen over de beperking van de olieproductie. Gevolg: de oliekraan staat wagenwijd open, een soort omgekeerde oliecrisis van 1973 dus. De olieprijzen laten dientengevolge ook een steile curve naar beneden zien. Op het moment van dit schrijven is er weer een plus te melden overigens. Maar de weg terug omhoog zal waarschijnlijk lang zijn………. Slecht nieuws voor Trump’s ’Land of the free’, want Amerikaanse schaalolie is sowieso al duurder om uit de grond te halen. Binnenkort kunnen de Amerikanen rondjes gaan trekken in hun eigen olieplas. Misschien kan de bejaarde Pierre KartnerVader Abraham – zijn oude lied ’den Uyl is den Olie’ tekstueel een beetje aanpassen. In bijvoorbeeld: ’Donald Trump swims in an Oildrum’. Wijlen politicus boer Koekoek zong destijds mee op het carnavaleske nummer van Vader Abraham. Nu ja, zong? Het klonk meer als een knarsend hek in een rioolpijp. Dat moet Humpty Dumpty Trumpie toch beter kunnen.

Als laatste wil ik U nog opmerkzaam maken op één van de andere carnavalshits uit de begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Titel van de song: Koeweit, Koeweit Koeweit, Kielekiele Koeweit van de kleinkunstformatie Farce Majeure. Onder leiding van ’good old’ Ted de Braak verschenen de Farce Majeureleden in Arabische soepjurken bij het TV programma Toppop. Een zeer geslaagde humoristische reactie op de autoloze zondagen ingesteld vanwege landelijk brandstofgebrek.

Diplomatiek had het Koeweitlied nog wel een staartje, de Nederlandse zaakgelastigde – in Koeweit-stad – werd door de Koeweitse regering op het matje geroepen. Even daarvoor had Farce Majeurelid Alexander Pola namelijk een exemplaar van de single persoonlijk  aan de Koeweitse zaakgelastigde in Nederland aangeboden. De overhandiging geschiedde in stijl, alle Farce Majeureleden waren aanwezig in een speciaal tenue: Koeweitse sjeiksoepjurken! Ja, beste millenials, dat kon toen nog allemaal. Nu zou zo’n vertoning een regelrechte bruskering zijn van correct politiek gedrag. Bah, wat heb ik toch een hekel aan die uitdrukking!

Farce Majeure, leuke club was dat, ook wel een beetje NCRV-politiek correct in die tijd, maar toch. Farce, wat betekent dat overigens ook maar weer? Een (lachwekkende) schijnvertoning of een belachelijke, misleidende gang van zaken. De laatste dagen bekruipt me het gevoel weleens dat we ons met z’n allen in zo’n situatie bevinden. Dus? Maar snel het fin de siècle-gevoel opzoeken! Tijd om een singeltje op de grammofoon te plaatsen:

Koeweit, Koeweit, Koeweit
Kiele kiele Koeweit
Kiele kiele hopsasa
Koeweit, Koeweit, Koeweit
Kiele kiele Koeweit
Kiele kiele hopsasa

Op ‘t carnaval geen centje pijn
Kun je nog volop in de olie zijn
Word je voor de lol geflesd
Het Ara-bier is er weer best
Plak je zorgen naast je neer
Dat beziene, ziene we, ziene we, ziene we
Morgen dan wel weer, hey

Op ‘t carnaval wel wis en drie
Barst een mens van energie
Hoe zo’n Sjeik ook zeikt (pardon)
‘t Pils komt toch nooit op de bon
Al stijgen prijzen al maar meer
Dat beziene, ziene we, ziene we, ziene we
Morgen dan wel weer, hey

Farce Majeurelied: https://www.youtube.com/watch?v=3zM5IsUIhEM

Den Uyl is in den Olie: https://www.youtube.com/watch?v=T4xZXPLsKi8

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s