Opeens spelen we de hoofdrol in onze eigen Rampenfilm. Based on a true story…….

legend

Afgelopen weekend zond één van die zwatelzenders van RTL of John de Mol de film ’I am Legend’ met in de hoofdrol Will Smith uit. Wat mij betreft één van de beste ’besmettinghorrorfilms’ die ik ooit gezien heb. Maar of deze film nu een bijdrage heeft geleverd aan de mentale gezondheid van het toch al angstige kijkerspubliek waag ik te betwijfelen. Ik vrees dat velen zich na afloop meteen hebben voorgenomen om de volgende dag naar de dichtsbijzijnde supermarkt te hollen om de winkelwagen vol te gooien met rijst, meel en aardappelen. En pleepapier natuurlijk, bergen pleepapier. Behalve als je van Indonesische afkomst bent natuurlijk, dan voldoet het waterflesje dat in het daartoe bestemde rekje naast de WC-pot hangt.

Na 47 jaar spreekt een Nederlandse Minister-President ’ons’ weer rechtstreeks toe. De laatste die ons op vaderlijke toon toesprak was ene Joop den Uyl in 1973, tijdens de oliecrisis. Arabische landen verenigd in de OPEC vomden het niet zo prettig dat de westerse landen steun verleenden aan de door hen gehate staat Israël en draaiden prompt de oliekraan dicht. Met gedragen stem meldde de socialistische premier dat voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog er weer een product op de ’bon’ komt. En passant vroeg Joop tevens of automobilisten svp de maximumsnelheid van 100 km/h wilden aanhouden. 100 km/h? Ach ja, ook wat de maximumsnelheid zijn we weer terug bij af…..

’Voor het eerst zal een jonge generatie kennis maken met een distributie aan schaarste’ sprak Johannes Marten den Uijl. Ja, ja zo heette Joop in ’het echie’, de letter ’Y’ vond hij waarschijnlijk ietwat sjieker. Aristocraten hebben vaak ook ergens een ’Y’ in hun – meestal lange – achternaam, toch gek dat de rode premier gevoelig was voor deze ’bourgeois neigingen’. Trouwens wat ’distributie aan schaarste’ nu moet inhouden? Een oud socialistisch adagium? Doet me denken aan de volgende uitspraak: liberalen/conservatieven zijn niet zo goed in het verdelen van de welvaart, socialisten zijn wel goed in het verdelen van de armoede. Was die niet van ene Winston Churchill?

’Anyway’, snel naar de huidige premier Mark Rutte. In zijn toespraak tot het ’volk’ zette hij – bij uitzondering – een ernstig gezicht op en ik moet zeggen, het ging hem verre van slecht af. Zijn boodschap bracht hij kristalhelder, er was weinig op af te dingen. Bovendien plaatste hij de oppositie  – vooral de Baudets en de Wildersen – terug in hun hok. Nu even geen gezever jongens, we hebben nu geen behoefte aan verwarring zaaiende blaaskakerij.  Dat was ook dé reden dat Rutte onderstreepte dat de regering vooral naar de deskundigen – vooral RIVM – luistert en hen volgt in hun conclusies/aanbevelingen.

Dit is meteen mijn enige puntje van kritiek. Uiteraard dient de kernploeg rond de premier zeer goed nota te nemen van het oordeel van deskundigen. De verantwoordelijkheid voor diepingrijpende beslissingen ligt echter geheel en uitsluitend bij de regering. En die moet een afweging maken tussen het maatschappelijk  belang versus het belang van bijvoorbeeld zwakke ouderen. Een (gedeeltelijke) ’lock down’ lijkt misschien de beste optie, maar als die tot gevolg heeft dat de economie voor een groot deel in elkaar klapt weet ik het nog zo net niet. Op lange termijn kunnen de gevolgen nog wel eens veel groter worden, ook op het gebied van de volksgezondheid. Want als deze Coronaellende eindelijk voorbij is maar wel met een onpeilbaar diepe recessie als gevolg, hoeveel overheidsgeld gaat er dan overigens nog naar de gezondheidszorg? De schatkist zou trouwens weleens leeg kunnen zijn.

Wat betekent dat voor patiënten die lijden aan ziekten – kanker! – die wel behandeld worden maar niet op een niveau dat hun kansen op overleving – verder – vergroot. Als hun ziekte al gediagnosticeerd kan worden, (levensbedreigende) Covid-19 gevallen gaan immers voor. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die ontslagen zullen worden en ondernemers die failliet gaan. Wat zal dat voor effect hebben op hun geestelijke – dus lichamelijke – gezondheid? In ieder geval zullen vele van deze ’slachtoffers’ kiezen voor een goedkopere ziektekosten verzekering met minder zorgmogelijkheden. Als die zorg overigens voorhanden blijft…… En zo kan ik nog wel even doorgaan, over wie er in Europa onder de armoedegrens zakt durf ik niet eens na te denken…… Sterk leiderschap is nu onontbeerlijk! Succes gewenst Mark Rutte! Overigens: Wat er verder ook besloten wordt, de maatschappelijk/economische schade wordt sowieso gigantisch, Italië, Frankrijk en Spanje zijn inmiddels ’sealed and locked’.  Export/import dus zéro.

In Hongarije zijn we ook getuige van een rampenfilm ’based on a true story’. De zakken van de meeste Hongaren zijn veel minder diep dan die van West-Europeanen, iedereen houdt zijn/haar hart dan ook vast. Dagelijks is Grote Leider Viktor Orbán op de TV, hij informeert de Hongaren persoonlijk over de genomen beslissingen en steekt ze voortdurend harten onder de riem. Orbán houdt bijna dagelijks een ’Mark Rutte-achtige toespraak’ en dat is precies waar de Hongaren op dit moment behoefte aan hebben. Nu zijn ze al grote ’pillenpeuzelaars’, vanmorgen zag ik bij alle apotheken lange rijen wachtenden buiten staan. Dat wordt nog meer ’slikken’ maar het Coronavirus wordt er natuurlijk niet mee buiten de deur gehouden.

In de Verenigde Staten heet de topacteur van de laatste rampenfilm natuurlijk Donald Trump. Hij was alleen niet zo tekstvast toen hij aankondigde dat er geen buitenlanders meer mogen binnenkomen in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Tot verrassing van een ieder meldde Trump ook maar even dat ’goods’ er niet meer inkomen, maar dat stond niet op de autocue. Na de persconferentie buitelden regeringsofficials over elkaar heen om de zaak weer ’recht te trekken’. Donald is dus gezakt voor zijn auditie voor een rol in de nieuwe rampenfilm. Eerst maar eens het Aap-Noot-Miesplankje erbij pakken Humpty Dumpty Trumpy!

Dan hebben we tenslotte nog Eric Wiebes, ook een bekend topacteur, in zijn vrije tijd minister van economische zaken. ’ZZP’ers hebben er zelf bewust het risico genomen om zelfstandige te worden’ meldde hij in het TV-programma WNL op zondag. Half Nederland viel woedend over hem heen. Harteloos, onprofessioneel, amateuristisch waren nog de meest ’nette’ beoordelingen aan zijn adres. Eric slaagt natuurlijk met vlag en wimpel voor zijn auditie voor de rol van de ultieme slechterik in de nieuwe Hollywood-Coronafilm. Hij krijgt een contract als ZZP’er, maar krijgt lekker nooit uitbetaald. Had hij maar niet het risico moeten nemen om als ZZP’er door het leven te gaan! Wiebes’ verdere politieke carrière? op de schroothoop van de geschiedenis. Zou de lijfspreuk van Eric niet die van Humphrey Bogard in de film Casablanca kunnen zijn?

’I stick my neck out for nobody’

PS Wist U dat Eric Wiebes zijn naam heeft laten veranderen? Zijn originele naam luidt: Rudolfus Arnoldus Regina Eric (R.A.R.E.) Kwiebus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s