Met de vlam in de pijp scheur(de) ik door de Brennerpas

brenner3

Het Oostenrijkse nieuwsportaal die Presse meldt met vetgedrukte letters: Italien wurde zur Sperrzone erklärt. verder: Man hat das Land de facto abgeschottet. Abgeschottet, mooi woord, het Nederlandse ’afgegrendeld’ klinkt toch iets minder massief. Tja, De Duitse taal leent zich uitstekend voor ’dramatische’ uitdrukkingen. Op de Brennerpas mag je met je Alfa Romeo alleen nog maar doorrijden als je een vers gezondheidsattest overlegt waarin overduidelijkheid een groen vinkje staat bij ’negatief getest op het Coronavirus’.

Henk Wijngaard, de vertolker van bovenstaand ’vrachtwagenchauffeurslied’ treedt nog steeds op, hij is ook nog maar 73 jaren jong natuurlijk. ’Met de vlam in de pijp’ zal hij dezer dagen waarschijnlijk niet ten gehore brengen, maar niet getreurd. Henk – uut het Drentse Emm’n – heeft een variatie op zijn eigen wereldhit bedacht: ’komt er rook uit de pijp’. Deze schreef hij naar aanleiding van de abdicatie van de vorige Duitse Paus Benedictus XVI.

’Komt er rook uit de pijp van die mooie Pieterskerk, is het zwarte, is het witte’ vraagt Henk zich vertwijfeld af. Waarom moest die Joseph Ratzinger voortijdig zijn Sinterklaasmijter aan de wilgen hangen? De volkszanger op 10 vrachtwagenwielen heeft nog wel een advies voor de opvolging van de plaatsvervanger van Onze Lieve Heer op aarde. Als de Paus dan toch het stokje wil overgeven, dan maar aan ene Maria. Vrouwen aan de Macht! Die Wijngaard zal verdorie toch geen feminist worden op zijn oude dag!

Maar aan de verspreiding van het Coronavirus help geen Lieve Moeder Maria, zelfs niet als ze onbevlekt is ontvangen. Vooralsnog zal er dus slechts zwarte rook uit de Vaticaanschoorstenen worden uitgestoten, aan de toorn Gods kan zelfs Vaticaanstad niet onkomen. Ook binnen de ’Paapse’ metersdikke muren is dat ’kroontjesonderkruipsel’ reeds gesignaleerd. Meteen werd bij de huidige Paus Franciscus besmetting gevreesd toen hij enkele kuchjes liet horen. Gelukkig was het vals alarm en dat is maar goed ook. Stelt U zich eens voor wat een trauma het zou veroorzaken als die ’oprechte’ Rooms-Katholieke gelovigen ’world wide’ het bericht zouden moeten verwerken dat de plaatsvervanger van God op aarde in quarantaine geplaatst wordt. Het ’boek der Openbaring’ – een hoofdstuk uit De Bijbel, voor de paganisten onder U, red. – kan meteen opengeslagen worden, het einde der tijden is aangebroken. Wat zegt U? Hee, inderdaad, nog even snel Jehova-getuige worden, want die overleven elke zondvloed. Zeggen ze……Als ze hun voet tussen Uw voordeur zetten…..

Italië zit voorlopig op slot, voor hoelang is door geen zinnig mens te voorspellen. Gelukkig komt de de door ons zo geliefde Parmezaanse kaas de Brennerpas nog wel over, want de reisbeperkingen gelden dan weer niet voor het vrachtverkeer. En hoe zit het met de chauffeurs van die trucks dan? Moeten die alle ook een ’gezondheidsboterbriefje’ op zak dragen? En als die onvindbaar blijkt, laat de Österreichische Grenzpolizei’ die lading dan door of niet? Vragen ,vragen en weinig tot geen antwoorden.

Hoelang blijft de wereld in deze ’twilight zone’? Van een echte uitbraak is in ieder geval in Europa nog geen sprake en het is de vraag of die er überhaupt komt. Maar misschien is de huidige situatie wel de meest schadelijke: het openbare leven en de ’business’ komen piepend tot een stilstand, thuis zit het volk in arren moede maar achter het computerscherm en speelt tot vervelens toe ’World of Warcraft’. Of klaverjast  – vooral in bejaardentehuizen – tot de warmte van de lente verschijnt. Als het Coronavirus overal en algemeen verschijnt kan het normale leven weer opgepakt worden, al die quarantaines hebben dan toch geen effect meer. En kan dit verrekte virusje als een normaal griepaanvalletje worden afgedaan. Maar die kans lijkt me eigenlijk al verkeken…..

Dit volk hangt van paradoxen aan elkaar en het enige waar dit volk één in is, is hysterie. (Ramsey Nasr, Nederlands dichter, 1974 – )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s