Bij een gezamenlijke linkse premierskandidaat kunnen de PvdA en SP zich beter maar meteen opheffen!

links drietal

Vooralsnog is het ketelmuziek, die aangekondigde samenwerking op links. Het is wat gerammel met een rammmelaar – een eeuwenoud stuk speelgoed voor baby’s, red. – dat door zowel Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en Lilian Marijnissen tegenwoordig voor het slapen mee naar bedje gaat. Van de week stond het drietal samen op het podium om hun samenwerking met die rammelaar in de hand luister bij te zetten. Concrete resultaten werden in het geheel niet gemeld, het bleef bij het memoreren van het – vermeende – feit dat de tijd van de neoliberale politiek voorbij is in de Hollandse polder en omstreken. Waarvan waren wij, de argeloze zwevende kiezer nu getuige? Vooralsnog een groenrode lege huls die uitstekend dienst doet – daar is ie weer – als babyrammelaar.

Omdat ik de PvdA een groot, warm en rood hart toedraag (dit laatste is overigens als fakenews te bestempelen) wil ik geachte volksafgevaardigde Mr. Lodewijk Asscher een klein feitje in zijn herinnering brengen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was er een felle strijd om het lijsttrekkersschap tussen Diederik Samson en Asscher. Samson verloor maar kreeg daar ultiem leedvermaak voor terug toen de PvdA bij de parlementsverkiezingen duikelde van 38 naar 9 zetels. Het grootste verlies van een politieke partij in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Ooit! Ongehoord!

Desondanks bleef Asscher aan als partijleider, hij moest zichzelf zo’n beetje opnieuw uitvinden. Hoe? Door te stellen dat je als ’grote jongen’ (dee)moedig moet zijn en je er niet voor moet schamen dat je een aantal grote fouten hebt gemaakt als verantwoordelijk minister en vice-premier in het vorige kabinet Rutte. Bijvoorbeeld door akkoord te gaan met de verhoging tot de algemene pensioenleeftijd tot 67 jaar. Zal deze ’tournure’ werken? Het lijkt me toch meer een klassieke nederlagenstrategie, Jesse Klaver kan zich in de handen wrijven. Als ik hem was zou ik de progressieve samenwerking zachtjes in de richting van een gezamenlijke lijsttrekker en premierskandidaat duwen.

Uiteraard dient deze kandidaat – naar goed ’links’ gebruik – gekozen te worden door de gezamenlijke ledencongressen. Dat wordt natuurlijk een ’landslide’ overwinning voor Klaver, Marijnissen en Asscher zullen het nakijken hebben. De verkiezingen worden een zegereeks voor GroenLinks, de dag na erna kunnen zowel SP en de PvdA hun opheffingscongres organiseren. Dit scenario is als l’histoire se répète’ te betitelen voor Lodewijk Asscher. Ok, hij won in 2017 dan wel de interne lijsttrekkersverkiezing van Samson, maar het verkiezingsresultaat was desastreus. Een zetelaantal van rond de 5 ligt voor de sociaal-democraten in het verschiet…

Nee, nee, hoor ik de ’in-optimistische’ PvdA’er al roepen, kijk maar eens even naar het verkiezingsresultaat bij de Europese verkiezingen van vorig jaar! ’Wij zijn de grootste partij in Europa’ konden we opgetogen optekenen uit de mond van de ’herboren’ Asscher. Niets is echter minder waar, ik vrees dat de zege in Europa een Pyrrusoverwinning zal blijken te zijn. Niet de PvdA won tijdens de Europese verkiezingen, maar – ja hoor daar is ie alweer! – baardmans Timmermans. Chapeau voor Frans overigens, hij leek op zijn laatste fluitje te blazen maar hij blijkt toch over meer politieke levens te beschikken. Helaas trouwens, moet ik er voor de volledigheid bij vermelden. Frans dendert verder in Europa en laat over vijf jaar het volgende achter: verschroeide aarde, maar niet door de opwarming van de aardbol…..

Als de PvdA zich in slaap laat sussen door het ’Europese succes’ voorspel ik – juist door die linkse samenwerking – een versneld ’stervensproces’ voor de voormalige arbeiderspartij. Winnaars ter linkerzijde: GroenLinks, GroenLinks en GroenLinks. Zelfs Robje Jetten van de D66 – die in de linkse samenwerking buitenspel staat – zie ik niet profiteren. D66 heeft alle oude kroonjuwelen bij het grofvuil gezet en met dat nieuwe kroonjuweel op het hoofd van die lichamelijk gezonde persoon die met 75 jaar uit het leven is gestapt bestaat één ’klein probleempje’: het gaat mee het graf in……

Als we nog één veldslag winnen gaan we eraan ten onder (Koning Pyrrhus van Epirus, 318 v. chr.- 272 v. chr.)

PS Waarom ik geen aandacht heb besteed aan de SP en Lilian Marijnissen? Ach, Lilian mag na de volgende parlementsverkiezingen haar aandacht definitief verplaatsen naar haar lieve hond Laika. Een hond met dezelfde naam werd in 1957 door de Russen de ruimte ingeschoten. Enkele uren na de lancering kwam Laika om het leven. Door oververhitting en stress…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s