Al 70 miljoen Euro aan dwangsommen naar illegale immigranten/asielzoekers. Per week komt er nu EXTRA 1 miljoen Euro bij!

IND Ter Apel

Die arme Ankie Broekers-Knol. Het kabinet kon niemand vinden voor de afgetreden staatssecretaris voor veiligheid en justitie Mark Harbers en kwam bij de loyale 73-jarige VVD politica uit. Eigenlijk had ze nog een termijn het voorzitterschap van de Eerste Kamer willen bekleden, maar ze werd door Mark Rutte van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer geschrapt. Dan maar eindelijk met pensioen? Nee, hoor ’ze’ wisten haar toch nog te strikken voor deze ’klerejob’. Van haar valt moeilijk te verwachten dat ze eventjes de ultieme puinhoop bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst – IND –  in een namiddagje opruimt. Een Augiusstal die met 100 welwillende boeren zelfs niet uit te mesten valt. Opeenvolgende kabinetten zijn hiervoor verantwoordelijk, niet in de laatste plaats vanwege een totaal verwaarloosd en inconsequent asielbeleid. Dat al jaren gericht is op ’pappen en nathouden’, typisch geval van non-beleid door politieke non-valeurs. Iets anders kan ik er echt niet van maken. Wilders en Baudet lachen electoraal nu al in hun vuistje…..

Broekers-Knol meldde aan – overigens hypocriete – opgewonden Parlementsleden dat zij op haar ministerie ’terloops’ had vernomen dat de ’dwangsomuitbetalingen’ dit jaar niet 17 miljoen maar 70 miljoen Euro zullen bedragen. Tja, het cijfer ’7’ klopt in ieder geval….. Deze dwangsommen dienen uitgekeerd te worden indien de IND de termijnen van de asielaanvragen overschrijdt. Uitkering geschiedt aan asielzoekers, mocht U hier twijfels over hebben. De dwangsommen/ schadevergoedingen kunnen oplopen tot 15.000 Euro per ’geval’. Soms nog meer….

In een alarmerende interne nota die op het ministerie circuleert (Bron: NRC 1 maart 2020) wordt gesproken van snel oplopende dwangsomvergoedingen. Circa 1 miljoen Euro per week! Dus daar komt dit jaar nog ruim 43 miljoen Euro bij. Ik rond voor het gemak af naar een einstand op 31 december 2020 van 125 miljoen Euro. Maar ik vrees dat ik aan de lage kant zal uitkomen. Op dit moment ’lopen’ er nog 9000 zaken tegen het IND, ik vermoed dat die asielrechtadvocaten het juridisch allemaal aan het rechte eind zullen hebben. De Nederlandse staat zal moeten dokken. Ooooh, was ik maar asielrechtadvocaat geworden, de gebraden duiven zouden me met tientallen in de mond vliegen.

Recent zorgde de komst van 2000 volstrekt kansloze Moldaviërs voor nog meer opstopping bij de IND. Deze zorgden voor verdere vertraging voor bijvoorbeeld kansrijke Syrische asielzoekers. Asielrechtadvocaten kun je in deze niets verwijten, als de wet en de jurisprudentie mogelijkheden geven hun boterham beter te laten beleggen, wie ben ik om daarover te oordelen. Maar het oordeel over de verantwoordelijke politici kan niet hard genoeg zijn. Slappe hap van hier tot Tokio, die Moldaviërs hadden stante pede met dwang uitgewezen moeten worden. De oost- of de zuidgrens over, het zal mij een worst zijn. In het huidige politieke consensusklimaat is dit echter een ’no-go’, Robje Jetten van coalitiepartner D66 zou wel eens een crisisje kunnen veroorzaken. Intussen worden de wantoestanden in de asielzoekerscentra onder het vloerkleed geveegd. De politiek en de media besteden amper tijd aan de fysieke gewelduitbarstingen van asielzoekers, IND-medewerkers lopen hiermee de kans twee trauma’s op te lopen. Één door het geweld en één door de oorverdovende stilte bij de politiek verantwoordelijken. Én het navelstarende NOS journaal.

Probeert men bij de IND dan niks te doen aan al die achterstanden? Ja hoor, er zijn maar liefst 40 projecten opgestart om de wachttijden te verkorten. 40? Ach, misschien zijn het er wel 70, de vergissing tussen de 17 en 70 miljoen Euro was immers ook al gemaakt. In ieder geval meldt het onderzoeksbureau Significant – dat waarschijnlijk facturen met ’een vork’ schrijft – in zijn conclusie dat dit aantal veel te hoog is. Aha, zeer intelligemte conclusie, daar had ik waarschijnlijk maanden over moeten nadenken…….

Vervolgens volgt een hele lijst misstanden van onoverzichtelijke excelsheets, vooroorlogse computersystemen, ondoorzichtige organisatie, hoge werkdruk, totale afwezigheid van onderlinge afstemming etc etc. Als klap op de vuurpijl wordt het ministerie door de top van de IND onvolledig of onjuist geïnformeerd. Die top riposteert dan weer dat het met die voortdurende politieke beleidswijzigingen en bezuinigingen dweilen wordt. Met de kraan open, wel te verstaan. Tja, daar helpt lieve moeder Ankie weinig meer aan.

Maar de echte finale van dit foute vuurwerkspektakel verzorgde GroenLinks Tweede Kamerlid Bram van Ojik van de week bij de talkshow ’Op1’. ’Nu de migratiedruk bij de Turks-Griekse grens toeneemt moeten we als Nederland toch over ons hart strijken en minimaal de onmenselijke druk in het overvolle kamp Moria op het eiland Lesbos verlichten’. 20.000 meest illegale immigranten leven daar als sarientjes in een blikje. Mooie oplossing Bram, als er bijvoorbeeld 5.000 immigranten op het vaste land van Griekenland aankomen kan ik je twee dingen garanderen: 1. die 5.000 mensen verlaten Europa nooit en te nimmer meer, met of zonder legale verblijfsstatus. 2. binnen een paar dagen zit het kamp Moria weer overvol met 20.000 migranten

Maar van Ojik meent dat in het kader van menselijke solidariteit we in het rijke West-Europa toch maar weer de deur moeten openzetten. Solidariteit? Alleen al bij het horen van deze uitdrukking krijg ik hevig jeukende pukkeltjes. Leg jij jouw solidariteit maar eens uit aan al die Nederlandse opvangcentramedewerkers, slachtoffers van geweld door (illegale) migranten, buschauffeurs die bij het asielzoekerscentrum nabij Ter Apel fysiek bedreigd worden, ’gewone’ Nederlandse ouderen die in oude volkswijken niet meer over straat durven gaan etc etc etc.

En Bram, leg jouw solidariteit ook maar eens uit aan die asielzoeker die na jaren procederen en gedwongen opname – zonder Nederlands te mogen leren – in het centrum afgewezen wordt. Waarschijnlijk – deels – getraumatiseerd wordt deze op straat geflikkerd, hij/zij moet terug naar het thuisland. Onze Lieve Heer mag weten wat deze persoon gaat uitvoeren, maar één ding is nagenoeg zeker. Terug naar bijvoorbeeld Nigeria of Afghanistan gaat deze armzalige niet……Populistische prietpraat? Was het maar waar Bram! Met lede ogen sla ik deze ultiem hypocriete, zogenaamde solidariteit gade.

En nogmaals, wie lachen er straks in hun vuistje Bram? Juist Baudet en Wilders die straks samen zo’n vuist maken waarbij die vuist van jouw links-Christelijke kerk verpulvert. Om van die traditioneel socialistische vuist maar te zwijgen.

Solidariteit is slechts gemakkelijk te beoefenen door hen die ze niet nodig hebben. (Maurice Roelants, Vlaams schrijver 1895 -1966)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s