Hongaarse Grenshek houdt het Coronavirus OOK tegen!

coronakaart2

Hou me te goede, we schrijven nu 3 maart 2020 en morgen kan de situatie dramatisch anders uitvallen. Zoals U op de bovenstaande kaart kunt zien is Europa gedeeltelijk rood gekleurd met coronavirusbesmettingen. Vier van de zeven buurlanden van Hongarije hebben het virus reeds ’onder de leden’, zelfs de eilandstaat IJsland is geen witte plek meer op de ’coronastafkaart’. MAAR, in Hongarije is er nog geen enkele besmetting geconstateerd. Dat grenshek bij Servië moet wel ’viruspotdicht’ zijn!

Dezer dagen worden de nergens aan gewend zijnde decadente Europeanen – U en ik dus – doodgegooid met een ’overkill’ aan coronanieuws. In deze zin zorgt de huidige digitale communicatiewereld voor de verspreiding van een nog veel gevaarlijker ziekte, het angstvirus genaamd. Covid-19 luidt de naam van het Chinese vleermuisvirus , maar hierbij introduceer ik officieel de naam van het nieuwe angstvirus. Deze is afgestemd met de de Verenigde Naties – met de WHO – , de Nederlandse minister Bruno Bruins en Viktor Orbán persoonlijk. Pavor-20 – naar het latijnse ’angst’ – zal vanaf heden worden gebruikt als dé aanduiding van het virus dat waarschijnlijk veel slachtoffers zal eisen. De wereldgezondheidsorganisatie van de VN – wederom de WHO – zal vandaag nog een voorspelling van de verspreiding van deze pandemie geven, ik verstrek U alvast de inhoud: Hoe hoger het welvaartsniveau van een land, des te hoger zullen de slachtofferaantallen zijn.

Oei, oei, dat ziet er slecht uit voor Nederland, maar ook voor Hongarije. Het vorige jaar was de Hongaarse  GDP-stijging meer dan 5%, wat omgerekend tot 500 extra sterfgevallen zal leiden in 2020. Wie zei ook maar weer dat economische groei alleen maar voordeel oplevert? Ach, Hongaren hebben toch altijd al het gevoel gehad dat ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis hebben gestaan. Dit kan er ook nog wel bij. Snel maar een hartversterkertje – een pálinkaatje – achterover slaan.

Het laatste waar ik me aan zal overgeven is U doodslaan met nog meer horrorstatistieken. Integendeel, mijn bedoeling is vooral om U gerust te stellen. Vorig jaar kende Nederland 400.000 griepgevallen, 2900 patiënten overleefden de griepaanval niet. Op dit moment zijn er circa ‘world wide‘ 90.000 geregistreerde coronabesmettingen, 3000 mensen zijn bezweken. Overigens, voornamelijk ouderen en zwakke patiënten die meestal ook iets anders onder de leden hadden. Kinderen worden in het algemeen in het geheel niet ziek. Gerustgesteld? Ik vrees van niet, waarschijnlijk is het effect dat U er nog een fobie bij krijgt. Die voor het ’normale’ griepvirus……

Inmiddels is er in diverse landen een kleine ’hamsterhausse’ ontstaan. Als ik detailhandelaar zou zijn stookte ik dit vuurtje nog wat verder op. ’Komt U kopen en wel snel, want je weet maar nooit wanneer er geen suiker en bakmeel meer wordt aangeleverd!’ Alle aangekochte kruidenierswaren komen in de provisiekast terecht waar ze blijven liggen totdat de uiterste houdsbaarheiddatum is verstreken. Veel voedsel zal nooit worden genuttigd en dat betekent per saldo extra omzet voor de retail. Hiernaast zullen de blikjes en zakjes op plekken worden weggestopt die ’vergeten’ worden. Nog meer extra omzet voor de supermarktboer! In Hongarije stond ik vorige week in de rij voor de kassa. De wachtende rij bleek voor een groot deel te bestaan uit dames op leeftijd. Tja, dit is natuurlijk de kers op de taart voor de levensmiddelenoutlets: deze dames vergeten sowieso waar ze hun reservevoorraad aanleggen.

Intussen is het rustig aan het Hongaars-Servische grenshek. De Hongaarse minister van buitenlandse zaken Péter Szijjártó meldde vastberaden op de TV dat er extra manschappen naar de zuidgrens worden gedirigeerd. Er komt geen coronavirusje in! Laat staan een Afrikaanse of Arabische immigrant. Turkije laat momenteel migranten door die op dit moment echter bij een gesloten Griekse grens staan waar ze opgewacht worden met rook- en bliksemgranaten en een dosis traangas. Stelt U zich het geval voor dat de Hongaarse grenswachten dergelijke acties zouden uitvoeren. De Europese Unievertegenwoordigers zouden uit hun vel springen van woede. ’Autocraat Orbán gebruikt geweld tegen migranten’, ik kan de krantenkoppen nu al voorspellen.

Die krantenkoppen zullen – helaas – de komende dagen weer voornamelijk over Covid-19 gaan, de dagelijks aan honger en geweld stervende kinderen in Jemen lijken heel ver weg. En dat zijn ze ook. Voor deze toestand bestaat overigens ook een uitdrukking: de ver-van-mijn-bedshow…..

De angst is sterker dan wapens.(Aeschylus, Grieks dramatist, BC 525 – 456)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s