Orbán’s ’State Of The Union Of Hungary’ 2020

orbán 2020

Vorige week hield de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn ’jaarpraatje’. Als plaats van handeling voldoet het Hongaarse parlement aan de Donau natuurlijk niet, Orbán ziet zichzelf eerder als een elder statesman. Wel eentje die de touwtjes nog steeds strak in handen heeft. Dat gepeupel in het parlement – vooral de door hem verfoeide oppositie – kijkt maar via de televisie mee…. Omnivoor Orbán is het niveau van de nationale politiek al lang geleden ontstegen.

Een uitgebreide analyse van zijn speech wil ik U onthouden, ik beperk me tot de kern van zijn ’boodschappen’ en gaarne vermeld ik de – hilarische – hoogtepunten van deze laatste Orbánshow. Uiteraard vertegenwoordig ik hierbij mijn onafhankelijke mening – Orbán betaalt mij slechts 666 Euro voor dit artikel, inclusief BTW – en verder getuigt dit schrijven van mijn gevoel voor humor. Nu niet wegzappen dus, hè!. Alhoewel, U heeft al geklikt op dit artikel, dus mijn reclameinkomsten zijn al binnen!

Daar gaan we. Voor deze keer had de Hongaarse Minister-President zijn grote HuzarenHoed opgezet. Hij beoordeelde de state of the union van de laatste 100 jaar. Het is niet toevallig dat dit jaar precies 100 jaar geleden het Verdrag van Trianon werd ondertekend. Van het oorspronkelijke Hongaarse grondgebied bleef na de Eerste wereldoorlog een schamele 28,6% over. Dat is dé reden dat veel Hongaren nog immer spreken van het dictaat van Trianon. ’De laatste 10 jaar gaan de boeken in als de meest succesvolle in de historie van Hongarije’. Dat was Orbán’s jubelende statement. Ik moet er wel bij vertellen dat hij het ’alleen’ had over het tijdvak 1920- 2020.

Het ging er allemaal in als God’s woord in een ouderling bij de geachte Fideszfans en partijleden. Nu vind ik Orbán’s uitspraken wel erg pretentieus, maar een kern van waarheid zit er wel in. Al jaren toont Hongarije een consistent economische groei, eentje die de laatste jaren het gemiddelde van de Europese Unie ruimschoots overschrijdt. Verder heeft Fidesz – dus Orbán – wel degelijk bijgedragen aan de hervonden Hongaarse identiteit, niet alleen binnen de Hongaarse grenzen, maar ook daarbuiten. Vraag dat maar eens aan een gemiddelde Transsylvaniër in de ’Roemeense’ stad Nagyvárad bijvoorbeeld. Geopolitiek is de positie daarmee ook sterk verbeterd, Orbán speelt dat spel in het voorheen als ’doorgangsland’ bekend staande Hongarije uiterst kien. Hij legt zijn eieren niet in één enkel mandje en is op deze manier in staat om de EU-schotel, de Russische, Chinese, Turkse, Duitse en Amerikaanse schotels hoog te houden. Hongarije laat zich niet meer door een Sovjet-Russisch, Turks of Duits koekoeksjong uit het nest duwen. Een staaltje van knap internationaal politiek handwerk.

Meermalen heb ik betoogd dat Hongarije in democratische zin nog altijd een klein jongetje/meisje is met de duim steevast in de mond. Op rechtsstatelijk niveau valt er veel kritiek te bespeuren – EU artikel 7 procedure! – en die is vaak terecht. Slechte ontwikkelingen zijn een verdere centralisatie van de macht met het slim uitgevoerde knechten van de ’vrije media’. Tot slot is er de afgelopen decennia sprake geweest van een fikse ’brain drain’. Hoog opgeleide Hongaren en vaklieden verlieten bij bosjes het Donauland, gelukkig komt aan deze trend langzamerhand een einde. Het is namelijk – hoe je het wendt of keert – een feit dat de lonen de laatste jaren een forse reële stijging laten zien.

Overigens, overigens. Aan iedereen die in Hongarije en daarbuiten roept dat de ’autocraat’ Orbán snel vervangen moet worden werp ik de volgende vraag op. Wie of welke partij(en) moeten hem vervangen dan? Toch niet die tot het bot verdeelde oppositie van gefrustreerde xenofobe Jobbik politici tot het linkse regenboogvolk rondom de nieuwe burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony? Die nu tot een ’united’ pakketje schroot met een dun laagje chroom is verpakt onder de ’bezielende’ leiding van oud premier – en ’oplichtersalonsocialistFerenc Gyurcsány. Als dit prachtige clubje aan de macht komt is Hongarije meteen weer terug bij af. Het eerste wat die Gyurcsány en zijn gevolg – ja, ook die jongeren van de partij Momentum – zullen doen is graaien, graaien en graaien. En daarna? grissen uit de staatsruif. U heeft gelijk, dat doen de Orbánisten ook, maar die stallen al dat gejatte geld niet voor 100% op buitenlandse rekeningen. In hun geval wordt door lokale oligarchen – Lőrinc Mészáros! – wel degelijk geïnvesteerd in het ’homeland’. Natuurlijk is die Mészáros een stroman van Orbán, maar de huidige oppositie zou zo’n figuur niet nodig hebben. Waarom een stroman aanstellen die nog waardevol werk verricht ook, als de gestolen pecunia toch allemaal naar de Kaaiman-eilanden verdwijnen…..

Tenslotte het meest interessante, dus hilarische deel van Orbán’s toespraak. Ik heb er 3 ’quotes’ uitgepikt. Ik kan er niks aan doen, maar de meest humoristische gaan over de politieke oppositie

  1. ’Ja, de oppositie heeft zich verenigd, mijn beste vrienden! Voor onze ogen ontwaren we een nieuw soort ’Avant-garde’ beweging die zich toont in een nieuwe ’design-outfit’. Als onderkleding een fascistisch pijlkruisersbroekje, om het middel een rood poloshirt met op de linkermouw een ’regenboogspeldje’.
  2. beste vrienden! Hoe kunnen we de oppositie duiden? Wel, kennen jullie het verhaal van de Szekler man uit het tegenwoordige Roemenië die voor het eerst in zijn leven een grote schildpad ziet? Hij kijkt met grote ogen naar het gevaarte, kijkt nog eens met uitpuilemde ogen en brengt dan ontzet het volgende uit: óf dit is ’iets’ óf het beweegt ’ergens’ naar toe.
  3. beste vrienden, ik vervolg nog even met diezelfde Szekler kerel. Dezelfde avond komt hij thuis van zijn werk waar zijn vrouw in de keuken staat te kokkerellen. Ze is niet in een al te vrolijke bui en begint uit een gevoel van zelfmedelijden te klagen. ‘Jancsi, ik weet dat ik een slechte echtgenote ben, ik kook bijvoorbeeld slecht. Het enige wat ik kan bereiden, lieve Jancsi is Csirkepaprikás – een beroemd, edoch eenvoudig Hongaars kipgerecht – en pasta met maanzaad en suiker’. Al – verder – klagende zet ze een vol bord eten voor Jancsi op de keukentafel. Waarop Jancsi – starend naar zijn volle bord – vol vertwijfeling het volgende uitroept: welke van de twee gerechten heb je dan in vredesnaam voor mijn neus gezet???!!!!’

Kort geleden las ik een interview met oud minister Géza Jeszenszky – een slapjanus MDF politicus in de eerste ’democratische’ Hongaarse regering – die meldde dat ‘Viktor Orbán onmiskenbaar kwaliteiten heeft, maar daar hoort spreken in het openbaar niet bij’. Het tegendeel is waar, als Orbán spreekt luisteren de meeste Hongaren – maar ook niet-Hongaren – aandachtig. Onmiskenbaar heeft de man charisma. Maar dat betekent niet dat je al zijn woorden als zoete koek moet slikken. Want er zitten ook rotte pruimpjes bij en het worden er helaas steeds meer. Bovendien worden ze dikker. Net als de Hongaarse premier……

Liefde en politiek gaan in Hongarije alleen door een – sterke – maag.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s