Voetballer Hans Hateboer, Van Beerta tot Bergamo. Tot Heil Onzer Spieren (THOS)

hateboer

Wat heeft het Groningse Beerta nu met de schilderachtige Italiaanse bergstad Bergamo te maken? Alles met de stervoetballer Hans Hateboer natuurlijk. In het ’plat grunnens’ uit te spreken als Haaans Haeaeaetttteboea (vooral die ’T’ lekker vet aanhouden). In Italië wordt zijn naam op diverse manieren geprononceerd, de letter ’H’ wordt in ieder geval vaak buiten beschouwing gelaten.

Atalanta Bergamo, dat is de club waar hij sinds 2017 speelt en inmiddels met veel succes. In de Italiaanse serie A werd vorig seizoen een ticket voor de champions league binnengesleept en wonder boven wonder overleefden de ’Bergamascen’ de groepsfase. In de knock outfase werd Valencia geloot, waarvan het op de dag des Heeren – ook het Uwe – 19 februari 2020 met maar liefst 4 – 1 won. Met twee doelpunten van de tot nu toe niet scorende Hateboer. Hateboer, prachtige naam toch, past helemaal in het ’plaatje’ van Beerta, of Beertttttttaeaeae. Overigens Valencia? Ja, de club die in de groepsfase Ajax nog de voet dwarszette…….

In Beerta stond dus de geboortewieg van Hateboer, een Oost-Gronings dorp, onderdeel uitmakend van de gemeente Oldambt. Waar de Verenigde Communistische Partij – VCP – met maar liefst 3 zetels is vertegenwoordigd in de gemeenteraad. En de plaatselijke voetbalvereniging onder de naam Tot Heil Onzer Spieren – THOS – actief is. Een anachronistische plek binnen de Nederlandse grenzen, eentje waarvan de doorsnee Vinex-bewoner in Zoetermeer geen idee heeft. Als ik zou moeten kiezen zou ik het trouwens wel weten, liever Beerta dan Zoetermeer.

THOS is de club waar Hansje Hateboer voor het eerst tegen een balletje trapte om al snel door te stoten naar de ’noordelijke topclub’ BV Veendam. In 2013 meldde zich de ’Europese topclub’ Fc Groningen, waarna de overstap naar de ’wereldclub’ Atalanta Bergamo een logisch vervolg was. En passant werd Hateboer voetbalinternational in Nederland onder 20 en 21 jaar en zelfs de hoofdmacht van Oranje bleek haalbaar voor de Groninger. 3 interlands staan inmidels achter zijn naam. Zo ziet U maar, er gaat niets boven Groningen, ofwel Groningen = Top of Holland.

Bergamo is een stad in de Noord-taliaanse bergen met de wenkende Dolomieten immer nabij. Met een prachtige middeleeuwse binnenstad werkelijk een juweeltje.De officiële voertaal is uiteraard Italiaans, maar de inwoners spreken het zogenaamde ’Bergamesco’ waarvan Milanezen, Venetianen Napolitanen etc geen hout verstaan. Zo bezien is het nog zo vreemd niet dat Hateboer op deze stek is terecht gekomen, Gronings sprekende inwoners van Beerta zijn voor de meeste Hollanders immers ook een taalraadsel…..

De wedstrijd tegen Valencia kon niet in het eigen stadion worden afgewerkt, de stadioncapaciteit met ruim 20.000 plaatsen voldeed natuurlijk op geen stukken na. Neemt U van mij aan, alle inwoners van Bergamo – 120.000 zielen – zijn nu fervent fan van van ’hun’ voetbalclub. Er moest dus uitgeweken worden naar het San Sirostadion van Milaan. Ok, tegenwoordig heet dit stadio Giuseppe Meazza, maar in de volksmond blijft San Siro dé naam van de voetbaltempel. 45.000 tifosi schreeuwden hun idolen gedurende 90 minuten hartstochtelijk toe. Het is trouwens regelmatig een gekkenhuis bij Atalanta. Vorig jaar november werd de auto van Marten de Roon – ja, ook een Nederlands international – door enthousiaste fans zo toegetakeld dat deze meteen versleept kon worden naar het autokerhof. Atalanta had net in de beladen derby tegenstander Brescia verslagen en ja, dan gaan zelfs bergitalianen uit hun dak. De Roon vond het geen probleem, hij had weer een pareltje aan zijn voetbalkroon kunnen rijgen.

’Mede-Groninger’, voetbalicoon Jan Mulder zal de successenreeks van provinciegenoot Hateboer met vreugde gadeslaan. Jan is ’even verderop’ geboren in Bellingwolde en ontgroeide de provincie al op jonge leeftijd. 21 jaar jong tekende hij bij de toenmalige Europese topclub Anderlecht en werd daar een ’grote meneer’. Na zijn voetbalcarrière begaf hij zich op het pad van columnist, mediapersoonlijkheid, theatermaker etc. Groningse Jan speelde zelfs in films van filmregisseur Eddy Terstall. Als vaste tafelgenoot van de talkshow Barend & van Dorp kon hij heerlijk tekeer gaan, de vette Groningse ’T’ heeft hij gelukkig nooit ingeruild voor grachtengordelgegorgel.

Of Hateboer hetzelfde spoor zal volgen als Mulder staat in de sterren geschreven, op voetbalgebied geeft de befaamde sportkrant Gazetta Dello sport hem – vliegende Hollander Hateboer – in ieder geval reeds alle credits: Door twee doelpunten in één klap te maken, wachtte hij waarschijnlijk op de wedstrijd die bestemd was om de geschiedenisboeken in te gaan’

Dus, René van der Gijp – ’voetbalanalist’ van Veronica bij deze ’legendarische’ wedstrijd, niet zo kinderachtig doen de volgende keer! Onze bebrilde lachebek – Tot Heil onzer (Lach)Spieren – probeerde de prestatie van Atalanta en Hateboer een beetje te kleineren, door bijvoorbeeld op te merken dat de prestatie een uitzondering is en dat hij, dé voetbalanalist van Nederland  verwacht dat Valencia thuis de boel wel weer recht zal trekken. Dit typische poldergezwets kon bij mij de pret echt niet meer drukken. Hateboer: Il più umile di tutti, EROE PER UN GIORNO!

Ik heb Jan Mulder nog even gebeld, hij heeft de volgende boodschap voor jou René:

Zwiegen in alle toalen zegt soms veul!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s