D66 lijdt ondraaglijk en uitzichtloos

drion

Zou ik toch bijna sympathie krijgen voor Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. De gelovigen van deze partij zijn fel tegenstander van het (wets)voorstel op voltooid leven dat stevig wordt omarmd door D66 politici. Pia Dijkstra, D66 Tweede Kamerlid is de vlaggendraagster van dit initiatief, ik heb de indruk dat D66’ers naarstig op zoek zijn naar zogenaamde nieuwe kroonjuwelen voor hun partij. Aan de oude kroon bevinden zich immers dof uitgeslagen pareltjes als de gekozen burgemeester, dualisme in de politiek en het referendum. Nu ja, dof? Eerder in gruzelementen

Even tussendoor. Nog niet zo lang geleden zag ik Segers ongemakkelijk schuiven bij de late-nightshow op NPO 1 – vroeger zeiden we trouwens gewoon Nederland 1 – waar de legalisatie van drugs op de agenda stond. Met Christelijk-afkeurende blik hoorde hij argumenten aan om niet alleen XTC-pillen, maar ook cocaïne op gecontroleerde wijze in de winkelschappen te leggen. Overigens is dit al lang usance in de ’lunchrooms’ aan de Amsterdamse zuidas, waar de geachte confrères en accountants hun verdovende bestelling in een pakketje meekrijgen van het bedienend personeel. Toch heb ik de indruk dat in veel Gereformeerd-Christelijke gemeentesUrk! – het assortiment van geestverrijkende middelen breder is dan in in de binnenstad van Amsterdam.

Kort gezegd kiest de ChristenUnie voor Het Leven en D66 voor De Dood, dit lijkt me de meest ’compacte’ beschrijving. De wet op voltooid leven geeft ouderen vanaf 75 jaar immers de mogelijkheid uit het leven te stappen als ze het idee hebben dat hun leven voltooid en dus verder zinloos is. Euthanasie dus, zonder dat aan de voorwaarden van uitzichtloos en ondraaglijk lijden is voldaan. Diverse onderzoeken tonen aan dat bij veel ouderen de doodswens ’fluctueert’. Deze ’popt zo nu en dan op’ om daarna weer te verdwijnen. Het gevaar bestaat – zo betoogt Segers – dat met het aannemen van de wet er zich onnodig – vrijwillige – levensbeëindigen zullen plaatsvinden, die voorkomen hadden kunnen worden. De doodswens van veel ouderen – zo bewijst onderzoek – is niet constant aanwezig , beter zou het zijn ouderen niet alleen te laten in hun eenzaamheid en eventueel psychiatrische hulp aan te bieden.

Beste Gert-Jan, in deze ben ik het he-le-maal met je eens. Eigenlijk geef je als samenleving met het aannemen van deze ’Pia Dijkstra’-wet ouderen eenvoudigweg op. Zelf ben ik één van de grootste voorstanders van maximale individuele vrijheid van burgers, maar deze wet gaat een rode lijn over. De kans is namelijk reël dat ouderen de pil van Drion doorslikken, terwijl ze bij het krieken van de volgende dag daar misschien anders over zouden denken. Als er ook maar één oudje op basis van deze wetsmogelijk zo aan zijn of haar levenseinde komt, is het al één teveel. Wie zei ook maar weer dat het redden van één mensenleven het redden van de hele mensheid betekent?

Maar, op de hierboven gemelde argumentatie heeft de schrandere Dijkstra wel wat gevonden! Met de overtuiging van een nieuwslezeres – Hee, bekleedde zij de functie ook al niet in haar nog onvoltooide leven? – meent zij dat de wet een groot bijkomend voordeel heeft. Voor veel ouderen geeft de levensbeëindigingsmogelijkheid een ’zekerheidje’ en rust. Ook al ben je als oudere nog niet helemaal zeker om jezelf van kant te (laten) maken, het geeft rust als dat pilletje van Drion in je nachtkastje naast het potje met rimpelcrème ligt. Een wel zeer kromme redenering die overigens mijn voorgaande argument op geen enkele manier ondergraaft.

Om het wat inzichtelijker te maken vergelijk ik deze redenering met het onlangs aangenomen CETA handelsakkoord dat de vrijhandel met Canada moet bevorderen. Uw columnist in de rol van D66’er zullen we maar zeggen. ‘Kijk, het effect van dit handelsakkoord kan ook zijn dat de Nederlandse consument minder geïmporteerd Canadees varkensvlees zal kopen bij Appie Heijn, omdat er een vrees ontstaat voor varkenskoteletjes die in Ontario volgespoten zijn met antibiotica. Goed voor de Nederlandse vleesindustrie, de Brabantse varkensboer vaart er wel bij. Conclusie: een prachtige spin off van de nieuwe wet.’ (noot: nogmaals, de bedoeling van het CETA handelsakoord is de handel tussen Canada en Nederland te bevorderen……)

Een belachelijk vergelijking? Nou, wellicht kunt U als doorgeschoten voorstander van de geïndividualiseerde samenleving hier nog eens over nadenken. Wat overigens ’op zeker ’ belachelijk is zien we bij het lezen van het allernieuwste D66-voorstel. De links-liberalen willen zo snel mogelijk tijdelijk migranten uit Afrikaanse landen laten overkomen om hier te lande te werken. Toen ik het bericht las moest ik mezelf toch even in de arm knijpen. Ik checkte snel of ik niet op de Facebookpagina van Arjen Lubach terecht was gekomen. Nee, nee, het proefballonnetje van D66 bleek wel degelijk serieus te zijn. Net zo serieus als de terugkeer van Lubach op Facebook dat hij nog niet zo lang geleden met veel bombarie had uitgezwaaid. Ach Arjen, iedereen is wel eens hypocriet, nietwaar?

In het kort. D66 wil Afrikanen binnenhalen om de personeelstekorten in bijvoorbeeld de zorg tegen te gaan. Het D66 kamerlid Maarten Groothuizen vermeldt er tevens bij dat een dergelijke handelswijze een oplossing kan bieden voor bootvluchtelingen op de Middelandse zee. Vooral buitenlandse vakmensen met een middelbare beroepsopleiding zijn wat hem betreft van harte welkom,

Ok, daar gaan we: 1. een karrevracht statistieken en onderzoeken heeft aangetoond dat zowel legale als illegaal in Europa verblijvende (im)migranten niet of nauwelijks definitief terugkeren naar hun thuisland. Die paar illegalen die de grens wordt gewezen – bijvoorbeeld bij Glanerbrug – komen bij Schoonebeek in een oogwenk terug. 2. de thuislanden’ nemen in de regel geen immigranten terug. Laatst had Minister Broekers-Knol hier nog een akkefietje over met de Marokkaanse regering. Men wilde haar niet eens te woord staan betreffende eventueel terug te nemen illegaal in Nederland verblijvende Marokkanen…..De ervaringsregel is de volgende: Wie ’binnen’ is gaat niet meer naar ’buiten’. 3. ’bootvluchtelingen’ die in de zorg kunnen werken? Deze – meestal – fortuinzoekers hebben in de meeste gevallen zelf landurige zorg nodig. In de eerste plaats om de Nederlandse taal te leren bijvoorbeeld! Bovendien zijn er nogal wat ongeletterden bij, dat levert bij het aflezen van de koortshermometer toch een klein probleempje op. 4. Groothuizen doet aan zogenaamd ’cherry picking’. Voor goed opgeleide vaklieden toont hij een duidelijke voorkeur. Op zichzelf is dat vanuit traditioneel D66 standpunt al discriminerend, maar er is meer. Op deze wijze wordt de ’brain drain’ uit Afrikaanse landen versterkt, Niger, Congo, Nigeria, Mali etc blijven achter met een leeggezogen samenleving. Wat dan weer een nieuwe stroom bootvluchtelingen oplevert, in hun thuisland is immers schraalhans meester en het woord ’vooruitgang’ is uit het woordenboek geschrapt.

VVD Tweede Kamerlid Bente Becker noemt het D66 ’idee’ naïef en wereldvreemd. Ik heb er iets andere uitdrukkingen voor, maar die bespaar ik U wijselijk. Ik ben toch enigszins netjes opgevoed. Zou het geen goed idee zijn om de wet op voltooid leven uitsluitend in te voeren voor D66-leden en politici? Het gevaar bestaat echter dat de wet een ’dode letter’ zal blijken. Waarom? Tegen de tijd dat de wet op voltooid leven wordt ingevoerd is er geen D66’er meer te bekennen. Wie dan wel? FvD’ers en PVV’ers. Boten vol zelfs!!!

Gelukkig is er nog hoop voor de nu nog levende D66’ers, want wat beweert de Vlaamse humorist Urbanus (van Anus) ook maar weer?

Naïeve mensen zijn meestal gelukkiger!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s