Hongaarse en Hollandse Ganzenlever. Ofwel Foie Gras. Of Faux Gras?

ganzenleverburger

Honger? Zin in fastfood? Hup, in Uw elektrische auto naar de dichtsbijzijnde McDonald’s natuurlijk. Als ik de Hongaarse ’mainstreammedia’ moet geloven – altijd sceptisch blijven overigens! – bevinden wereldwijd de meeste McDonald’s vestigingen zich in Hongarije. Per hoofd van de bevolking, dat moet ik er bij vermelden. Den Hongaar houdt van ’snel eten’, het land staat vol met allerlei fastfoodtoko’s, naast de al genoemde hamburgerketen ontwaren we KFC, Burger King, Pizzahut en meer van deze ’culinaire parels’.

Nu ben ik zelf meer een fan van Burger King dan van de cliniclowns van McDonald’s, MAAR de laatste keten heeft zo nu en dan wel een heel lekkere hamburgervariant in het assortiment. Tatata (trompetgeschal): de Goosey Gustav ganzenleverburger! Beste lezer, het is de beste hamburger van de hele wereld, de combinatie van rundvlees en ganzenlever streelt de tong. Maar tegelijkertijd de meest schandalige, meest dieronvriendelijke ’snack’ van de hele wereld natuurlijk. Voor de links(ige) grachtengordelaar heeft de hamburger de functie van het summum van westerse individualistische hufterigheid.  In die kringen is het niet alleen ’not done’ om überhaupt een McDonald’s te bezoeken, het GroenLinks-lid dat met een McDonald’s milkshake een partijvergadering binnenloopt wordt stante pede als paria neergezet. Om van de Partij voor de dieren maar te zwijgen. Daar was al stront aan de knikker met het royeren van hun voorzitter, als je daar met een Bigmac het partijhoofdkantoor zou binnenlopen is een lynchpartij eenvoudig voor te stellen…..

In Nederland had de actiegroep Wakker Dier het in 2001 snel voor mekaar. Slechts 10 minuten stonden actievoerders te folderen voor de ingang van de ’Cash and Carryketen Makro of de directie besloot de verkoop van ganzenlever(pastei) al te staken. Een paar jaar daarna volgden de Bijenkorf en supermarktketen Super de Boer. Die laatste is inmiddels ter ziele, boze tongen beweren dat de verwijdering uit het assortiment van ganzenleverproducten deze kruidenier de nekslag heeft gegeven. Lekker puh, gak, gak, gak zullen we – en de ganzen – maar zeggen. Sindsdien moet je in Nederland Foie gras – ganzenlever in het Frans, dit voor de Francofielen onder u – met een lampje zoeken. In de sjieke (Michelin)restaurants kun je echter nog geregeld een ’ganzenlevervorkje prikken’. Maar daar komt U als sociaal-progressieve burger niet natuurlijk. Nee, nee, alleen het idee al hè…………

En in Hongarije? Ganzenlever ’all over the place’, in de SPAR, de Tesco, bij de McDonald’s, in de restaurants – zelfs in de meest eenvoudige – , in buurtwinkeltjes  etc etc. Ok, ok, in een klein ABC’tje op de hoek vindt U wellicht geen verse ganzenlever, maar wel 2 soorten ganzenleverpastei. Het is dus altijd prijs en de Hongaren exporteren zich suf naar bijvoorbeeld Frankrijk. Daar worden naar eeuwenoude traditie buitenlandse lekkernijen verkocht als zijnde ’van eigen bodem’. Dit geldt uiteraard ook voor de Hongaarse foie gras die in Frankrijk als bij toverslag wordt getransformeerd tot Appellation d’origine  contrôlée…In Hongarije heb ik nog nooit iemand kritische geluiden horen uiten over de mishandeling van ganzen die ’gedwongen gevoerd’ worden zodat hun lever 10 keer groter wordt dan normaal. Ach, veel Hongaren hebben ook een lever die 10 keer groter is dan normaal. So what?

De verwende uiterst principiële Hollandse progressieve – en bewust etende – consument heeft tegenwoordig weer de mogelijkheid om van die tongstrelende smaak van ganzenlever te genieten. Vorig jaar startte supermarktketen Lidl met de verkoop van faux gras, de veganistische versie van ganzenlever. Ok, nu ga ik even los: 1. de smaak van dit ’product’ lijkt in de verste verte niet op ganzenlever, een deelnemer aan een smaaktest merkte zelfs op dat een eenvoudige Unox leverpastei hem nog beter smaakt. 2. faux pas betekent letterlijk ’nep vet’ , maar dat is van A tot Z gelogen. Faux gras zit boordevol kokosvet, het bevat zelfs meer ongezonde verzadigde vetten dan ganzenlever zelf. 3. de ’smurrie’ blijkt ook veel te veel zout te bevatten, per 100 gram faux gras anderhalve gram.

Is dit een slimme ’move’ van Lidl? Het is meesterlijk, voor een bakje van 125 gram – boordevol met de goedkoopste ingrediënten – vraagt de super het klinkende bedrag van 3,29 euro. Het is de oplossing om het geweten van de ’bewust etende’ en vermogende consument te sussen. Waarom ben ik hier niet opgekomen? In het weekend kan de diervriendelijke lekkerbek mooi opscheppen tegen zijn – diervriendelijke en milieubewuste – vrienden op welke manier hij/zij het toch maar redt om culinaire geneugten te combineren met zijn maatschappijkritische en – daar heb je ’m weer – diervriendelijke grondhouding. Wat zou deze kritische consument in die Oostenrijkse skihütte eten na een verfrissende skitoer in de Oostenrijkse alpen? Geen Wiener schnitzel toch? Bereid van kalfjes die veel te weinig voer krijgen zodat hun vlees mooi ’wit’ kan worden opgediend,,,,,,

Is er meer? Welzeker! Als je nu de keuze hebt gemaakt om vegetariër of veganist te worden, waarom moet alles na die keuze nog naar dierenproducten smaken vraag ik me af. In Hongarije bestaat er zelfs – wel voor een heel select groepje consumenten – smeerbare paprikaworstkolbász – die geen spatje dierlijk vlees/vet bevat. Dus, we eten geen vlees meer, maar wat we ’kanen’ moet wel naar vlees smaken. Deze producten zijn doorgaans gillend duur en zijn voor de portemonne van Henk en Ingrid en János en Marika zo onbereikbaar als een ruimtereis naar Mars. Na deze gedachten is mijn bloeddruk naar 200 gestegen. Tijd voor wat troostvoedsel dus, ik ga meteen 2 Goosey Gustavburgers verorberen bij de dichtsbijzijnde Hongaarse McDonald’s. Gelukkig is een filiaal in Magyarenland op bijna iedere hoek van een straat te vinden. Oei, gelukkig maar, als de nood het hoogst is, is redding dus nabij. ’What a relief!!!!

Faux gras? Het lijk me meer een faux pas

PS Vindt U mij na het lezen van dit artikel een smerige Amerikanistische harteloze vleesvreter die bijdraagt aan het voortdurend martelen van arme ganzen? Volgens mij kan dat bijna niet anders, het is inderdaad de ’naakte waarheid’. Ik bied U hiervoor mijn excuses aan, maar wil er wel bij vermelden dat ik inmiddels zo min mogelijk koffie uit plastic bekertjes drink en niet meer op  ’kiloknaller’ vleesaanbiedingen inga. Ik lever dus wel degelijk een bijdrage aan de minimalisering van milieuvervuiling én aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Ooh, dit vindt U hypocrisie van de allerhoogste orde? Helaas, ook hierin moet ik U gelijk geven. Weet U van wie ik voorgaande redenering heb afgekeken? Van een heel aardige GroenLinkser. Weet U waar hij woont? Aan de Amsterdamse Prinsengracht. Laatst zei hij tegen mij dat hij nog maar één keer per jaar vliegt. Op mijn vraag hoe hij dan terug was gereisd vanuit Palermo – zijn laatste vakantiebestemming – bleef hij het antwoord met een rode blos op de wangen schuldig. Tja, twee keer vliegen per jaar dus…….

Hongaarse en Hollandse Ganzenlever. Ofwel Foie Gras. Of Faux Gras?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s