Wordt Fidesz nu uit de Europese Volkspartij geflikkerd of niet?

evp

To be or nor to be, dat is altijd de kernvraag in het leven en dus ook in de politiek. In de Europese Volkspartij – EVP – is een patstelling ontstaan, nu de 3 aangestelde wijzen – helaas niet uit het oosten – niet tot een eensluidend oordeel zijn gekomen over de eventuele verwijdering van de Fideszpartij uit de EVP-gelederen. Vooral de rol van één van de wijzen, de ex Bondskanselier van Oostenrijk, Wolfgang Schüssel is pikant. Hij was het die het in het jaar 2000 aandurfde om in Oostenrijk een coalitie aan te gaan met de bruinhemden van de FPÖ. Dat werd hem niet in dank afgenomen, onder andere  Nederlandse politici schreeuwden toen moord en brand. Paul Rosenmöller de voormalige fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer riep de Koninklijke familieleden op om niet naar hun favoriete wintersportbestemming – Lech am Arlberg – af te reizen. Dit GroenLinkse populisme werd met succes de grond in geboord door de toenmalige Nederlandse premier van dienst Wim Kok. Oostenrijk werd door de Europese Unie door deze move van Schüssel wel een paar jaar als melaatse behandeld, maar daar bleef het ook bij. Schorsing van de partij van Schüssel – de ÖVP – is nooit aan de orde geweest. Het is zelfs nooit een agendapunt geweest binnen de EVP………

Die Schüssel was dus al bij voorbaat ongeschikt om toe te treden tot de commissie van wijzen. In een ’normale situatie’ had Viktor Orbán natuurlijk bij de benoeming van Schüssel meteen een ’wrakingsverzoek’ moeten indienen bij de fractieleiding van de EVP. De slimme Orbán deed dat vanzelfsprekend niet, want was hij destijds – in 2000 – niet degene die Schüssel als enige ondersteunde in zijn coalitievorming met de FPÖ? Maar goed, er is nu toch een ei gelegd door de wijzen. Wat is eruit gekomen, Een struisvogelkuiken of een koekoeksjong? De struisvogel dus. Weliswaar constateert de commissie dat Viktor Orbán met zijn Fidesz ’zijn leven nog niet gebeterd heeft’, maar……Zoals te verwachten was zagen de wijzen nog geen reden om Fidesz definitief te wippen, dus stelden ze een verlenging van de schorsing voor.

Donald Tusk, de kersverse EVP-voorzitter – en net afgezwaaid voorzitter van de Europese Raad – ondersteunde deze zienswijze, maar stelde duidelijk dat – zelfs van het begin – van een re-integratie van Fidesz geen sprake kan zijn. Maar die Tusk zit zelf ook in een spagaat. Hij is een Pool en de Hongaars-Poolse betrekkingen zijn al jaren zeer hartelijk, de tragische historie van beide landen speelt hierbij een belangrijke rol.

Kleinere EVP-leden zoals de Finse kunnen echter niet wachten om Fidesz te excommuniceren. Het CDA heeft zich bij monde van ex partijleider Sybrand Buma  herhaardelijk positief uitgesproken over een gedwongen  vertrek van Fidesz uit de ’immer consequente’ EVP. Maar de Nederlandse Christendemocraten kunnen, nu Buma naar Friesland is verbannen weer een ander masker opzetten. Naar een oude vertrouwde CDA-traditie….Carnaval komt eraan, dus het wordt tijd weer de Januskopmaskers van stof te ontdoen. Wat zegt U? Op dat masker kunnen geen stofdeeltjes kleven? Sorry, Deze maskers worden natuurlijk op dagelijkse basis op de diverse CDA-snuitjes gezet, da’s waar ook!

Het Duitse CDU/CSU staat ook in dubio om de Orbánisten het bos in te sturen. De EVP fractievoorzitter Manfred Weber is geen fan van Orbán, helemaal niet toen bleek dat Orbán de Duitser niet steunde als ’Spitzenkandidat’ voor de functie van EU Commissievoorzitter. Maar vooral de CSU uit Beieren is een verborgen steunpilaar voor de Fidesz, politici uit deze CDU-zusterpartij gruwen bij de gedachte van een vertrek van hun Hongaarse collega’s. Helemaal als dat door de EVP zou worden afgedwongen.

Eigenlijk snakt de gehele EVP naar een handreiking van de onwrikbare Orbán. Maar de Hongaarse premier peinst er vooralsnog niet over om zijn hoofd maar enigszins te buigen. helemaal niet nu de Europese Commissie heeft besloten de zogenaamde artikel 7 procedure tegen Hongarije in te zetten. Het ultieme resultaat hiervan zou de uitsluiting van het Hongaarse stemrecht in de EU kunnen betekenen. De kans op zo’n uitkomst is trouwens nihil, maar het is op zijn minst vervelend voor Fidesz dat het wederom negatief in de publicitaire schijnwerpers staat.

Tot overmaat van ramp heeft het Europees parlement onlangs ingestemd met het voortzetten van die artikel 7 procedure. Maar dat vond ijzeren Viktor nog niet eens zo onoverkomelijk. Maar wel dat een meerderheid van de EVP-parlementsleden instemde met het voortzetten van de ’campagne’ tegen de Fidesz. Op de Hongaarse staatsradio meldde Orbán verongelijkt dat het ’één centimeter’ had gescheeld of Fidesz had zijn biezen gepakt. Uitgesproken ondersteuning van de Italiaanse, Spaanse en zelfs Franse zusterpartijen hadden hem daar – naar eigen zeggen – van weerhouden.

Tja, wat nu is de hamvraag. De verlenging van de Fideszschorsing kan natuurlijk niet tot Sint Juttemis duren, zoveel is zeker. De anti-Orbanisten in de EVP zijn ontevreden dat Fidesz nog niet ’out’ is, een deel van de CDU/CSU en de genoemde Mediterrane partijen zijn wrevelig over de ontstane patstelling. Zij willen Fidesz ’asap’ weer in de armen sluiten. Het geheel lijkt een Gordiaanse knoop die niet te ontwarren valt.

Wie verzint de uiteindelijke list? De besluiteloze EVP’ers staren voor het grootste deel toch naar één persoon. Drie keer raden wie! Orbán is toch een beetje in de rol geduwd waarin hij op enig moment zal moeten bewegen. Zijn partijlakeien hebben in de media reeds aangekondigd dat bij een vertrek uit de EVP dit niet zal betekenen dat hun partij zich zal aansluiten bij een ander Europees blok. Als Fidesz een nieuw conservatief Christelijke partij initieert zullen er zich vast wel kandidaatleden melden. Dat is dan weer een nachtmerrie voor de EVP en zelfs een tweevoudige angstdroom als er een aantal EVP-leden besluit zich bij dit nieuwe blok aan te sluiten. De bal ligt dus in Boedapest, de EVP zal niet zo snel tot een directe verwijdering van de Fideszers besluiten. Maar ook niet tot opheffing van de schorsing.

Voor het eerst lijkt het erop dat Orbán verlegen is met de huidige manoeuvreerruimte. Die is er op deze manier namelijk nauwelijks. Aan beide kanten. Tijd voor de spindoctors zou je zeggen, maar aan Hongaarse kant is ’fijnzinnige’ spindoctoring nu niet echt de specialiteit van het huis. En juist daaraan is nu grote behoefte.

Nou ja, laat ik dan maar een poging wagen. De zusterpartij van Fidesz, KDNP – altijd in een lijstcombinatie aan verkiezingen deelnemend – zou haar lidmaatschap in dit voorstel formeel behouden (zonder Europese Parlementzetels uiteraard). Fidesz stapt eruit maar begint geen nieuw Europees blok. Daar waar Orbán het eens is met EVP-standunten en besluiten verleent hij zijn ondersteuning, in andere gevallen stemt Fidesz mee met een ander blok of huldigt een eigen standpunt. Eigenlijk een soort gedoogconstructie dus. ’Gedogen’ is een typisch Nederlands woord, het wordt bij deze oplossing dan urgent om een goede vertaling te vinden in alle officiële talen van de Europese Unie.

Een ieder kan zijn eigen draai aan deze uitkomst geven, ik geef U die van Orbán nu al. Bij voorbaat. ’Fidesz staat onverminderd voor de Christelijke waarden die met deze oplossing gewaarborgd zijn. Wij zijn er trots op deel uitgemaakt te hebben van de EVP en zullen in de toekomst intensief met onze Christendemocratische vrienden blijven samenwerken. Eendrachtige Christelijke politiek is in een steeds – niet in de laatste plaats religieus – fragmenterender Europa van levensbelang en wij, van Fidesz beschouwen ons wat dit betreft als verdediger van het ’Fort Europa’. Dank U voor Uw aandacht.

Beste Viktor, zal ik je mijn telefoonnummer sturen? Want vergeet één ding niet:

In der Beschränkung zeigt sich der Meister

PS En uiteindelijk heeft Viktor Orbán zijn handjes vrij. Want als de gedoogconstructie hem toch niet bevalt begint hij alsnog zijn eigen club. Waarschijnlijk start hij die pas op als hij defintieve kandidaten – bijvoorbeeld uit de EVP zelf – heeft gevonden. Maar misschien melden deze zich wel zelf aan……

Wordt Fidesz nu uit de Europese Volkspartij geflikkerd of niet?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. ze zouden beter front vormen met de rechtse partijen in de eu met Salvinie,oostenrijk,Frankrijk,Vlaams belang,Spanje,Nederland,Polen, Tsjechie,Slowakije,Kroatie,Noorwegen ,Duitsland Afd,Zweden dan kunnen ze pas een front voeren tegen het door EU verplichte Kalergi plan van de om europa op genocidale plan om de autochtone naties en volkeren in europa te vernietigen 1917 door omvolking dus volkeren uit Azie,Africa en moslims massaal op europa los te laten.google naar KALERGIPLAN

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s