Orbán is nu ook al de Minister-President van Roemenië

jansen en janssen

Bovenstaande moet toch een grapje zijn? Allerminst, de naamgenoot van Viktor Orbán is sinds november vorig jaar premier van Roemenië. Of de liberaal Orban in de verte familie is van de kleine grote man uit Hongarije durf ik niet te zeggen. Wel is hij geboren in de voormalige Hongaarse stad brassóBraşov in het Roemeens – en is zijn vader van Hongaarse afkomst. Die was werkzaam bij de wrede Roemeense veiligheidsdienst – de Securitate – maar natuurlijk treft Orban daarvoor geen blaam. In de tijd van Nicolae Ceaușescu controleerde – en martelde – de ene helft van de bevolking de andere, de kans dat één van ouders van Orban op de securitate ’ledenlijst’ stond bedraagt 100%. Niets bijzonders dus. Iets anders is wel in het oog springend: Orban vertegenwoordigt de Nationale Liberale Partij, de Roemeense PNL.

Met de term liberaal’ heeft Viktor Orbán maar weinig op, met illiberaal uiteraard wel. Maar laat U zich niet in verwarring brengen. De term ’Liberaal’ heeft een andere Roemeense betekenis dan gangbaar in West-Europa. Waar staat het daar dan voor? Eh, eh, eh, Tja dat is nu een goede vraag. Laat ik het proberen: het klassieke liberalisme heeft als grootste compenent ’vrijheid van het individu’, vooral met betrekking tot overheidshandelen. De rol van de overheid moet zoveel mogelijk beperkt worden. Ja, dan is die Roemeense Orban een rasliberaal, hij wil uiteraard zijn handen zoveel mogelijk vrijhebben. Voor welke doeleinden? Graaien, graaien en nog eens graaien. Een ander soort Roemeens politicus is mij overigens niet bekend…….

Één voordeel kan de benoeming voor Hongarije eventueel wel hebben. De in het verleden  regerende Socialisten moesten niets hebben van de grote Hongaarse minderheid in hun land, misschien is deze Orban op dit punt ietwat liberaler. Want was zijn broer Leonard niet de Europees Commissaris voor meertaligheid in de periode van 2007 – 2009? Op 1 januari 2007 werd Roemenië EU-lid, ik vermoed dat die Leonard de genoemde functie heeft gekregen om de Roemenen te dwingen zich in te zetten de achtergestelde Hongaarse minderheid een steuntje in de rug te geven. Helaas is die verwachting tot op de dag van vandaag niet uitgekomen. Nog maar een paar jaar gelden meende de toenmalige premier Mihai Tudose dat de etnische Hongaren naast hun ’Szekler’ vlag mochten bungelen als ze het waagden deze naast de Roemeense vlag op een overheidsgebouw te plaatsen. Het betrof gemeentes waar een overgrote meerderheid etnisch Hongaars is vergeet ik er in de gauwigheid bij te vertellen. Die Leonard Orban bleek van 2007 tot en met 2009 slechts een ’doekje voor het bloeden’ te zijn voor de wegkijkende Europese politieke elite. In het huidige jargon: een excuusroemeen…..

Inmiddels probeert de Orbánregering een pragmatisch-zakelijke verhouding met de Roemenen op te bouwen. Maar je vraagt je af met wie? De ene Roemeense politieke crisis volgt op de andere, regeringspartijen komen en gaan, de politieke slangenkuil is ondoorgrondelijk en intussen floreert de traditionele Roemeense hobby – graaien, stelen, jatten – als nooit tevoren. De enige ’stabiele’ factor in het land is president Klaus Johannis die onlangs herkozen werd. Ook hij lijkt niet helemaal ’kosjer’, belangenverstrengeling is echter ’business as usual’ in Roemenië. Hij ging wel dwars voor het plan van de Roemeense regering liggen om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. Dat is dan wel weer heel kosjer, maar daar zullen de meeste Israëli’s wel anders over denken……

Tja, hoe moeten de Roemenen zich nu uit hun eigen politieke moeras omhoog trekken? Heel simpel: Johannis mag president blijven en Orbán wordt de nieuwe premier. In de trant van: wil de echte Orbán nu opstaan? Wordt het dan allemaal koek en ei daar richting de Zwarte zee? In ieder geval staat Orbán garant voor orde en een al beproefd economisch beleid. Allemaal hosanna dus? Nou, dat ook weer niet, het neveneffect van ’het Hongaarse model’ is natuurlijk wel verregaande centralisatie van de macht. En wat betreft de rechtsstaat? Tja, daarvan zullen de grenzen worden opgezocht en in een aantal gevallen overschreden. En de Orbángetrouwen zullen zich de kans niet laten ontnemen om gulzig hun buikje te vullen met hetgeen in de staatsruif te vinden is. Zoveel is ook waar.

Maar uiteindelijk is deze voorgestelde oplossing vele malen beter dan de huidige politieke duivelscaroussel waarin Roemenië zich al tijden bevindt. Wat zei U daar? Orbán kan geen premier worden, omdat hij geen Roemeens paspoort heeft. Ach, Klaus Johannis is een etnische Duitser die voor de tweede maal tot President is verkozen. Dus, so what?

Het voorgaande concept zou trouwens ook uitstekend kunnen werken in de andere buurlanden van Hongarije. Daartoe dient onze Viktor wel even af te reizen naar China – na het uitwoeden van het Coronavirus – zodat hij daar gekloond kan worden. Die Chinezen doen dat toch al geruime tijd op stiekeme wijze?

Om geen verwarring te veroorzaken wijzigen we de naam Orbán’ wel lichtelijk. In Oekraïne is zijn naam Orbanenko, in Servië Orbánović, in Kroatië Orbánović II (mag ook koning Orbánović zijn), In Slovenië Orbanska, In Slowakije Orbánský en in Oostenrijk……… Da’s niet zo gemakkelijk, hoe kunnen we zijn naam nu ’verduitsen’? Laten we het houden op Viktor Kurze Orbán. Met deze oplossing slaan we 3 vliegen in één klap: 1. voor die conservatieve bergbewonende Oostenrijkers komt er toch iets van de ’Heimat’ terug in de naam van de premier. 2. de naam van de vorige premier Sebastian Kurz leeft voort wat wel vertrouwen moet geven aan die Österreicher’. 3.de burgers uit Linz, Innsbruck, Klagenfurt etc kunnen zich meteen een voorstelling maken van de lichaamslengte van hun nieuwe premier, te weten: Kurz.

Elk jaar zullen de achtvoudige Orbáns, Orbanovićen etc hun ’state of the unions – ook in meervoud uiteraard – op het plein voor de grote basiliek in Boedapest houden. Hoe de werktitel luidt van hun jaarlijkse toespraak?

URBI ET ORBÁN

PS er blijft wel één probleempje over: wie mag eerst?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s