Dick Advocaat, de Kleine – Russische – Generaal én de Fakir van Feyenoord!

Advocaat-Poetin

Wat het leukste is aan Dick? Na al die voetbalavonturen waar ook op onze aardbol – als voetballer én trainer – is  Dirk Nicolaas Advocaat een sympathieke vent gebleven die nooit zijn hoofd in de nekstand heeft gezet. Zijn onvervalste Haagse accent is nog alom aanwezig, het zou me niet verbazen als hij zijn trainerscarrière ooit afsluit bij het Haagse Duindorp SV. Dezelfde vereniging waar hij definitief zijn voetbalkicks de duinen inwierp. Op welke leeftijd Dick trainer zal worden van Duindorp? Op de respectabele leeftijd van 116 jaar. Maar niet vanuit een rolstoel!

Laten we de levensloop van Dick aan het einde beginnen. Dickie doet het namelijk weer! Ga maar na: 1. Dickie pakte de meeste punten van alle eredivisieclubs in de laatste 8 duels van dit seizoen 2. de laatste trainer die dit flikte was ene Bert van Marwijk in het najaar van 2000. In 2002 zou Feyenoord de UEFA cup veroveren. Dat betekent, beste Dickie dat je nog tot minimaal halverwege 2021 Feyenoord zal moeten leiden. In de Feyenoordtop blijft het intussen een zooitje, het schijnt dat één of andere snelle jongen – Toon van Bodegom – de macht heeft gegrepen of gaat grijpen. Ach, zolang Feyenoord financieel niet op eigen benen kan staan zal er altijd wel weer een megalomane havenbaron de Feyenoordburelen komen binnenstampen met een stapel bankbiljetten in zijn knuisten. Daar wil die havenbaron dan wel macht en aanzien voor terug natuurlijk…….

Gelukkig hoeft de kleine Generaal zich niet druk te maken om al die behaagzieke mannetjes. Dick heeft zoveel geld bij elkaar geharkt dat hij de club niet alleen sportief, maar ook financieel uit het slop kan halen. Maar de kalende Hagenees kijkt wel uit, hij blijft liever zitten op zijn grote koffer vol met bankbriefies. Hem is regelmatig gierigheid en opportunistische inhaligheid aangewreven, maar als voetbaltrainer weet je maar al te goed dat het vertrouwen van de supporters/het bestuur bij de eerstvolgende thuisnederlaag als sneeuw voor de zon verdwenen kan zijn. Dick is nooit uit de hoogte gaan praten, heeft maling aan luxueuze hoogstandjes, kortom de ’kleine grote’ – 170 cm – man is een vakidioot, in de goede zin van het woord. Daar kunnen figuren als José Mourinho en Leo Beenhakker een puntje aan zuigen…..

Gelukkig is Advocaat nog springlevend dus het is nog lang geen tijd voor een necrologie. Het hoogtepunt en dieptepunt van  zijn loopbaantot nu toe – althans wat mij betreft – wil ik U alvast wel meegeven.

Dieptepunt. Nederland speelt tegen Tsjechië tijdens het EK voetbal van 2004. Na een 2 – 0 voorsprong verliest Nederland alsnog met 3 – 2. Kan gebeuren, toch? Inderdaad, de Tsjechen hadden tijdens het EK een prachtig team met Nedved, Koller, Baroš, Rosicky en niet te vergeten de Ajacied Galásek. Tja, dan moet je als bondscoach niet één van je best presterende spelers – Arjen robben – van het veld halen. Paultje Bosvelt – een Feyenoorder, dus geen kwaad woord over hem – mocht zijn opwachting maken, maar mocht nog niet eens de schoenveters van Arjen strikken. Willem van Hanegem, de assistent van Dick werd door de journalisten – die bloed roken – om zijn mening gevraagd. Van Hanegem had zich natuurlijk niet uit de tent moeten laten lokken, maar ja, Willem is Willem, nietwaar? ’Als ie volgende keer weer zoiets doet slaat ik hem neer’ was het vakkundige commentaar van de kromme. Na de verloren halve finale tegen Portugal trok Advocaat zijn conclusies en vertrok teleurgesteld door de spreekwoordelijke zijdeur. Om al weer snel te verschijnen als trainer van Borussia Mönchengladbach. Dick heeft namelijk geen 9 levens – als een kat – maar 90……

Hoogtepunt. In 2008 won Dick met zijn club Zenit Sint Petersburg de UEFA cup door in de finale – notabene – van zijn oude club Glasgow Rangers te winnen. Op weg naar de finale werden gerenommeerde teams opzij gezet als Bayer Leverkusen, Olympique Marseille, Villa Real én grootmacht Bayern München. Thuis werd het maar liefst 4 – 0 tegen de Duitsers, die wedstrijd zal Mark van Bommel – destijds speler van Bayern – zich nog wel herinneren. Maar Ribéry, Lahm. Kahn, Schweinsteiger en Klose waarschijnlijk ook…… Dickie veegde de vloer gewoon aan met de Bayernsterren en veroverde even later dat jaar ook nog even de Supercup door Champions leaguewinnaar Manchester United te verslaan.

De Russen waren euforisch, de uit Sint Petersburg afkomstige Vladimir Poetin ontving ’Tsaar’ Dick in het Kremlin en overlaadde de kleine Generaal met complimenten. De echte Tsaar van Rusland – Poetin zelf natuurlijk – heeft Advocaat er zelfs van weerhouden om af te reizen naar Australië waar hij reeds een contract als bondscoach op zak had. Vladimir Poetin zei: ’U gaat niet’. Antwoord Advocaat: ’echt wel!’. Waarop Poetin de portemonnee trok en Haagse Dickie kon behouden. Advocaat moest ook meteen zijn vrouw bellen om een nieuwe grote reiskoffer aan te schaffen. Waarom? Die extra opgestreken Russische Gazprom Dollarbankbiljetten moet je toch ergens opbergen! Poetin was ook nog 1,5 miljoen Dollar kwijt die hij als afkoopsom aan de Australische bond moest betalen.

Ik schat het aantal standbeelden dat ’na het heengaan’ voor Dick zal worden opgericht op minimaal twee. Één in Den Haag en één in Sint Petersburg. En Dick verdient natuurlijk een apart stripverhaal in de Donald Duck als Dagobert Dick, of Dick Dagobert..In Glasgow zullen ze dan heel wat Scottish Pale Ales naar beneden kloeken. Met Glasgow Rangers won Dick immers 2 keer het kampioenschap, 2 keer de Schotse beker en 1 keer de Schotse League cup. In een tijdsbestek van amper 3 jaar…….

Maar zover is het gelukkig nog lange lange lang niet. De kleine Generaal heeft nog een grote toekomst voor de boeg, maar hij mag naar eigen zeggen van zijn vrouw niet meer naar het buitenland. Dan het volgende seizoen maar kampioen. Met welke club? Feyenoord natuurlijk, met Dick zijn de wonderen de wereld nog niet uit……..

Dick: een warme persoonlijkheid die altijd ’in control’ is. Tijdens de hysterie van de gewonnen UEFA cup konden de volgende woorden uit zijn mond worden opgetekend:

’Of ik wel eens dronken ben geweest in de omgeving van heel veel Russen die feest vieren? Niet echt, en dat zal nu ook niet gebeuren.

De kleine Generaal ten voeten uit. Wat hij waarschijnlijk heeft gedaan na het winnen van de UEFA cup? Hij is er tijdens het hossende feest tussenuit gepiept en naar zijn hotelkamer ’gevlucht’. Aldaar heeft hij een CD’tje van zijn favoriete zanger, de Vlaming Will Tura opgezet. Dick’s favoriete track: ’eenzaam zonder jou’ natuurlijk…….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s