Hongaars fakenews en Hollands mediatekort

karskens

Magyar Nemzet – een krant en internetportaal – en Origo – een internetportaal – meldden in het nieuwe jaar dat Thierry Baudet en Geert Wilders een TV/radiokanaal gaan opstarten in Nederland. De redenen van het initiatief: het ’fakenews-gehalte’ van de politiek correcte omroepen en andere media in Nederland. Maar de genoemde Hongaarse media doen er nog een schepje bovenop: het volgens hen nu al gemuilkorfde TV/radiokanaal zal aan het eind van het jaar starten met de uitzendingen, wekelijks zo’n 15 tot 20 uur.

Leuk nieuws? eerder tragikomisch ’orbitaal’ fakenews. Er blijft  werkelijk geen spaan heel van de beweringen. Ten eerste: Niet Baudet en Wilders zijn met dit initiatief gekomen maar 4 ’rechtse musketiers’. De vlaggendrager is (oorlogs)journalist Arnold Karskens – hij ziet er vervaarlijk uit, als een oudere commando – met in zijn kielzog schrijver Haye van der Heyden, journalist Joost Niemöller en VVD’ster Ybeltje Berckmoes. Baudet/Wilders hebben wel luid en duidelijk hun waardering voor het initiatief uitgesproken. Maar that’s it. Van financiering door de FvD/PVV is – in ieder geval voor de bühne – geen sprake.

Ten tweede is het nog helemaal niet zeker dat de nieuwe omroep – binnen het officiële omroepbestel – zendmachtiging van het commissariaat voor de media zal verkrijgen. Voor de duidelijk, het betreft hier geen commerciële omroep, zoals bij John de Mol wel het geval is. De toekenning en financiering van een nieuwe publieke omroep geschiedt op basis van de Nederlandse mediawet. Die 5,72 euro die omroepleden betalen zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. De nieuwe club, Ongehoord Nederland geheten heeft in zeer korte tijd de grens van 50.000 leden overschreden. Dat geeft generaal Karskens en consorten de mogelijkheid om de status van aspirant-omroep bij het genoemde commissariaat aan te vragen. Voor de status van definitief wettelijk geaccepteerde omroep dient later minimaal de grens van 150.000 leden bereikt te worden.

Maar een minimum aantal leden is op zichzelf onvoldoende. Maarschalk Karskens moet aantonen dat Ongehoord Nederland – hierna ON – een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming vertegenwoordigt. Daarbij mag volgens deze definitie een politieke partij GEEN BASIS zijn. Een partij vertegenwoordigt namelijk zijn eigen politieke stroming en dat is ’something completely different’. Evident is dat de mediawet wil voorkomen dat omroepen één op één de luidsprekers van een politieke partij worden. Dat past wat mij betreft in een ’correct’ functionerende rechtsstaat. Hiernaast zijn er nog wat bijkomende voorwaarden, die laat ik even voor wat ze zijn.

Het is dus nog maar de vraag of keizer Karskens een eigen mediaplatform tot zijn beschikking krijgt. Bovenstaande is moeilijk uit te leggen aan Hongaarse journalisten, omdat de meeste de minste sjoege hebben wat een rechtsstaat nu eigenlijk inhoudt. Het trieste is echter dat ze er ook totaal niet in geïnteresseerd zijn, bijna alle Hongaarse media ontvangen namelijk mentale en financiële ondersteuning van politieke partijen of andere politieke influencers. Van onafhankelijke media is nauwelijks sprake en zo’n verhaal over de Nederlandse mediaontwikkelingen gaat er bij de gemiddelde Fideszstemmer in als God’s woord in een ouderling. Origo is één van de meest uitgesproken Fideszmedia, maar dat geldt in mindere mate ook voor Magyar Nemzet.

Moeten we dan de Hongaarse ’linkse’ media dan maar serieus nemen? Nee, die ook niet, want ook daar is sprake van politiek spreekbuisgedrag. HVG, Magyarnarancs om eens twee oppositionele media te noemen zijn ook geen voorbeelden van uitgebalanceerd nieuws. Integendeel zelfs. Maar de waarheid is nog een beetje cynischer: elk Hongaars nieuwsmedium heeft zijn eigen glazen plafond waar niet doorheen gebroken mag worden. Doe je het als redactie toch dan is het ’gedaan met de sopraan’. Zowel aan linker- als rechterzijde van het politieke nieuwsspectrum. Hongarije heeft een uiterst geraffineerd opgezet medialandschap dat uiteraard verandering behoeft. Wie daarvoor moeten zorgen? Heel simpel, de Hongaren zelf. Niet Soros, niet Poetin, ook niet Orbán of ene Gyurcsány. Nogmaals, de Hongaren zelf! Maar zolang de ’Hongaarse intelligentia’ op zijn krent blijft zitten gebeurt er geen fluit. Tja, dan moet je maar op de blaren zitten……

Terug naar kapitein Karskens. Op zichzelf vind ik het idee voor een nieuwe omroep toe te juichen. De nationale omroep is inderdaad enigszins links(ig) maar dat is het al sinds het zendtijdbesluit uit 1930. Nu vind ik dat voor de individuele omroepen als BNN/VARA, VPRO geen enkel probleem. Sterker nog, wat mij betreft is de VPRO de beste Nederlandse omroep. Maar die NOS, ja dat is toch een beetje een vervelend splintertje. Het nimmer navelstarende NOS journaal, dat gaat alle perken te buiten.

Ten eerste is op het 8 uur journaal buitenlandse berichtgeving met een lampje te zoeken en wordt er toch een dergelijk item op de beeldbuis ’uitgestraald’, dan zit er vaak een links(ig) sausje overheen. Hiernaast zijn de andere onderwerpen vaak marginaal en worden deze minutenlang uitgeborduurd. Ik zal U een klein – zeer – recent voorbeeld geven. Plaats van handeling: het NOS journaal van 20 uur de dato 4 januari 2020.  In theater Carré zijn twee acrobaten van een kleine 10 meter op de piste gedonderd waarbij er één gevaarlijk gewond raakte. Minutenlang gaat de nieuwslezeres van dienst op het onderwerp in, beelden van de ingang van Carré worden vertoond. Een theaterbezoekster wordt geïnterviewd en ook de ’onsterfelijke’ Henk van der Meyden mag als organisator zijn woordje doen. Daarna meldt de niewslezeres in een ultrakorte nieuwsflits dat vice-premier Hugo de Jonge meent dat er jaarlijks teveel migranten neerstrijken op Nederlandse bodem. Hij heeft nog veel meer gezegd over dit onderwerp – zie het interview in NRC – maar de hoofdredactie van het journaal acht dit niet ’nieuwsrelevant’. Terwijl het dat natuurlijk wel wis en zeker is voor miljoenen burgers woonachtig in Nederland, ’I might add’. Naïef én arrogant, dat zijn zo’n beetje de eerste omschrijvingen die bij me opkomen bij de NOS journaalredactie.

Dus, kolonel Karstens, ik begrijp Uw initiatief echt wel. Maar om nu meteen met Baudet/Wilders op de proppen te komen? In korte filmpjes steken beide politici hun waardering voor ON niet onder stoelen of banken. Op zichzelf niets mis mee, maar commando Karskens had daarvoor zelf expliciet om de ondersteuning van beide ’diep genuanceerde’ politici verzocht. Jammer Arnold, je begon zo voortvarend, maar ik vrees nu al met grote vrezen. Van onafhankelijke journalistiek heb je in ieder geval maar weinig begrepen.

Waarom niet? 1. een omroep in het nationale omroepbestel staat voor de belangen van de MAATSCHAPPELIJKE groep die het vertegenwoordigt. Daar past geen expliciete ondersteuning van politieke partijen bij. 2. Vervolgens, van wie vraagt majoor Karskens ondersteuning? Van ’Mozart’ Wilders die voortdurend zijn ’beleid’ baseert op zijn eigen pathologische aandoening: de halal-hik en de Islam-hik. Geert heeft op deze manier zijn politieke toekomst verzekerd, wel ééntje die voornamelijk negativisme genereert. En – diepe zucht – Thierry Baudet? De ’goede’ man wentelt zonder enige terughoudendheid zijn trauma – opgedaan tijdens zijn middelbare schooltijd – af op de Nederlandse samenleving.

Ach, beste Arnold Misschien kun je maar beter solliciteren bij het Hongaarse nieuwsportaal Origo……..

De mensen zullen geloven wat de media hun vertelt dat ze geloven. (George Orwell, schrijver en waarzegger 1903 – 1950)

PS Het Nederlandse omroepbestel is een apart artikel waardig. Uiteraard dient deze in zijn huidige vorm te worden afgeschaft. De basis van het bestel is gelegen in de reeds lang vervlogen Hollandse ’zuilenmaatschappij’. Maar van die oude zuilen zijn inmiddels slechts stompjes over. Ik kom erop terug!

Hieronder het artikel van Origo dat ik integraal heb  overgenomen. Misschien even het woordenboek erbij halen…..

2020.01.04. 09:32 Origo.hu

Hamarosan saját tévé- és rádiócsatornát kaphatnak Hollandia bevándorlásellenes pártjai – a kezdeményezők már több mint ötvenezer feliratkozót gyűjtöttek össze. Az álhírek és a politikai korrektség elleni médiakampány Geert Wilders, a holland Szabadságpárt, illetve Thierry Baudet, a Fórum a Demokráciáért vezetőihez köthető – írja a Magyar Nemzet.

A projektet még tavaly novemberben indították útjára, és egy nap alatt több mint 18 ezer támogatót szereztek. Az Elhallgattatott Hollandia nevű csatorna év végén, heti 15-20 órában kezdheti meg a működését, közölte a holland sajtó.

Wilders eddig is sokat panaszkodott a média- és szólásszabadság hollandiai helyzetére. A híresen iszlámellenes politikus nemrég sokadik alkalommal hirdette meg a Mohamed prófétáról szóló karikatúra-versenyét, majd egy nap múlva – a nemzetközi visszhangra hivatkozva – le is mondta azt.

Az amúgy is személyi védelemre szoruló Wilders ugyanis nem csak pozitív üzenetet kapott: még 2018-ban, ugyanezen vetélkedő meghirdetésekor egy 26 éves muszlim az életére akart törni. Az iszlám ugyanis szigorúan tiltja a prófétáról készített ábrázolásokat, kiváltképp a gúnyrajzokat – emlékezetet a lap.

 

Hongaars fakenews en Hollands mediatekort” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. ik zelf vind het een goed initiatief om een zender op te richten die niet zoals alle andere politiek correct nieuws versprijdt en vele dingen verzwijgt,wegmoffeld,verdraaid,vergoeilijkt en zelfs liegt .maar wel de juiste dingen durft vernoemen .want in Belgie is het niet veel beter dan in Nederland ik denk nog erger
    het wordt tijd dat de burgers eerlijk ingelicht mogen worden

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s