Russische KGB bank aan de oevers van de Hongaarse Donau?

kgb bank

Viktor Orbán speelt een uitgekiend geopolitiek spelletje. Hij heeft meermalen gesteld dat Hongarije zijn plek in Europa moet ’bevechten’ binnen de krachtige driehoek Brussel, Berlijn en Ankara. Daar heeft hij grotendeels gelijk in met dien verstande dat hij de – geopolitieke – waarheid beter bediend had indien hij ’Moskou’ daarbij tevens had gememoreerd. Tja, dan waren we in plaats van een driehoek op een ’vierkant’ uitgekomen, nietwaar?

De Hongaarse premier weigert ’zijn eieren’ in één mandje – lees de Europese Unie – te leggen en daar is veel voor te zeggen. De Hongaarse geschiedenis leert dat een dergelijke handelswijze het Midden-Europese land uiteindelijk niet veel goeds heeft gebracht. De  adellijke Habsburgers – van de Oostenrijks/Hongaarse dubbelmonarchie – meenden in 1914 Servië te moeten aanvallen waardoor de start werd gegeven aan de Gote Oorlog. Hongarije werd meegesleurd in de nachtmerrie die in 1920 eindigde met het verdrag van Trianon. Van het oorspronkelijke territorium bleef een armzalige 28,6% over. Daarna stonden de Hongaren wederom aan de verkeerde kant van de geschiedenis, ’Admiraal’ Horthy Miklós collaboreerde – onder ’enige’ dwang – met de Duitsers. Dat leverde de tweede grote Hongaarse nederlaag op, waarna de Hongaren werden ’getracteerd’ op een bijna 45 jaar durende Sovjetterreur.

De Hongaarse regering onderhoudt goede contacten met Erdogan en Poetin en op zichzelf is daar niets mis mee. Oostenrijk bijvoorbeeld is de grootste ’Ruslandvriend’ van alle landen in de Europese Unie. Poetin zelf maakte vorig jaar nog een dansje met een vrouwelijke Oostenrijkse minister die zojuist in het huwelijksbootje was gestapt. Maar ’materieel’ is er een nog grotere partner van de Russen te vinden en wel in het Duitsland van Angela Merkel…..

Vanuit Rusland komt de Nordstream 1 gasleiding in Duitsland aan land. In 2020 wordt de Nordstream 2 pijpleiding operationeel, het Duitse parlement gaf onlangs groen licht voor de activering van de nieuwe gastoevoer. Oud bondskanselier Gerhard Schröder is één van de ’grote mannen’ bij het Russische Gazprom die de massagewerkzaamheden bij de Duitse politici voor zijn rekening heeft genomen. Met groot succes, Merkel zelf is één van de grootste voorstanders van het Russische gasinfuus…….

Op grond van voorgaande is het goedkoop en hypocriet dat vertegenwoordigers van de Europese Unie, westerse politici en media Orbán bekritiseren vanwege zijn flirts met autocratische leiders uit het Kremlin en Ankara. Gek genoeg hoor ik maar weinig in Nederland over het Duitse ’meten met twee maten’. Immers, Merkel had de Russen toch nog wel even onder politieke druk kunnen zetten alvorens akkoord te gaan met de activering van de nieuwe pijplijn. Bijvoorbeeld door meer vooruitgang te eisen van Poetin in het Oekraïne-dossier. Maar ja, In Nederland wordt sowieso amper over Duitsland bericht. Wel als de Bundeskanzlerin Auschwitz bezoekt – NOS journaal! -, maar daar blijft het dan ook bij………..

Rusland penetreert in de gehele westelijke wereld met financiële instellingen en banken, zo ook in Hongarije. Onlangs werd bekend dat de Russische International (Poetin)Investment Bank tevens neerstrijkt in Boedapest en wel aan de ’Budazijde’ van de befaamde kettingbrug, de Széchenyi lánchíd. Aan het Clark Ádámplein bevindt zich nog maar één oorspronkelijk renaissancegebouw dat is ontworpen door de beroemde Hongaarse architect Miklós Ybl. De investment bank krijgt nu de mogelijkheid het pand te kopen voor – omgerekend – ruim 25 miljoen euro (zie foto boven). Da’s bijna 5000 euro per vierkante meter! Inderdaad, Hongarije mag ’trots’ zijn te beschikken over het duurste ’kantoorgebouw’ van Midden-Europa…….

Een Hoofdstedelijke commissie onder leiding van de socialist Csaba Horváth heeft bekendgemaakt dat ’s lands hoofdstad geen gebruik zal maken van haar recht om de eeste koopoptie te lichten. Daarbij kan overigens aangetekend worden dat de Hongaarse staat afgelopen zomer voor een bedrag van 10 miljoen Euro de renovatie van het gebouw heeft ondersteund. Ok, ’so what’? zou U misschien zeggen.

Een paar klein addertjes zitten er toch onder het gras. Ten eerste, de verkopende partij is een particuliere Hongaarse onderneming. Die 10 miljoen renovatiekosten zijn uiteraard in de verkoopprijs verdisconteerd. De werkelijke kosten zijn ‘op zeker’ een fractie van de werkelijke kosten. Hier bleven al miljoenen aan de strijkstok hangen. Vervolgens wordt het pand voor 25 miljoen Euro verkocht, een ‘sky high‘ prijs. Maar voor de bühne kan deze mooi verantwoord worden van wege die hoge renovatiekosten. Op deze manier blijft er twee keer geld aan die spreekwoordelijke strijkstok hangen. Wie profiteren hiervan? Wie het wil mag het zeggen…….Een aloude verdeelsleutel tussen de Orbánisten en Gyurcsányisten lijkt hier weer uit de kast gehaald te zijn. Die socialist – eigenlijk ’neocommunist’ – Horváth heeft namelijk één groot probleem. Hij kan niet zwemmen, wel graaien. En graaien kan Horváth nu weer, Boedapest is immers sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen weer in ‘Gyurcsányhanden‘ gekomen…..

 De Hongaarse regering was van zins om alle Russische – werknemers van de Investment Bank diplomatieke immuniteit te verlenen. Dat betekent vrije in- en uireismogelijkheden, bovendien is het Hongaarse rechtssysteem in zo’n situatie niet van toepassing voor betrokkenen. Aaah, reageerden critici, het pand zal gevuld worden met KGB’ers, die van de beruchte Russische veilgheidsdienst uiteraard. Zelfs Amerikaanse senaatsleden begonnen zenuwachtig op hun stoel heen en weer te schuiven. Naar verluidt heeft Orbán dit besluit terug getrokken, zekerheid daarover is er echter niet. Maar ja, het is lood om oud ijzer, indien de KGB’ers geen formele immuniteit krijgen, materieel krijgen ze het zeker……..

Wat verder opvalt is dat het Ybl-gebouw vlak naast de Fő straatFő utca – is gelegen. In deze straat bevonden zich – tevens – de burelen en martelkamertjes van de beruchte Hongaarse communistische veiligheidsdienst de ÁVO, of ÁVH genaamd. Misschien kunnen de arriverende KGB’ers nog in de kelders van de Fő utcapanden ouderwets martelwerktuig vinden. Deze zouden dan in een mooie vitrine geplaatst kunnen worden naast de receptiebalie van het Ybl-gebouw. Vlak naast de blonde Russische receptioniste Nikita, die regelmatige binnenkomende telefoontjes zal moeten doorverbinden. Van wie? Viktor Orbán. En van Angela Merkel…………..

 Men beoefent de kritiek als men de kunst niet kan beoefenen, evenals men spion wordt als men geen soldaat kan zijn. (Gustave Flaubert, Frans schrijver, 1821 – 1880)

Russische KGB bank aan de oevers van de Hongaarse Donau?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Waarom zou Hongarije geen goede banden mogen hebben met Rusland .Rusland is het enige land dat ons nog kan redden van de Europese ondergang.

    Kedvelés

  2. Bedankt voor Uw reactie. Ik zeg nergens dat Hongarije geen goede banden mag onderhouden met Rusland. Het tweede deel van Uw opmerking lijkt me ietwat overdreven. Bent U misschien een Russische Troll?

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s