Rutte ratelt maar door, als een (ratel)slangenmens

rutte-en-auto

Bonnetjesaffaires, een begrafenis-ondernemer die als VVD-voorzitter sjoemelde, Tweede Kamerlid Haga die tegen de afspraken zich met zijn bouwbedrijf bleef bemoeien én bovendien illegale activiteiten pleegde etc etc. De rij schandalen en schandaaltjes rijgen zich aaneen bij de voormalige ’vroem-vroem VVD’. En als slagroom op de taart kwam daar onlangs nog de ’kwestie Klaas Dijkhoff’ overheen. De inmiddels – misschien wel voormalige –kroonprins blijkt zijn bankafschriften niet eens te openen……..

Mark Rutte zou inmiddels toch ietwat zenuwachtig moeten worden, Maurice de Hond signaleert dan wel geen vrije val van de VVD in de peilingen, maar er dreigt nu toch wel een ’imagodeuk’ te ontstaan bij de (potentiële) VVD-kiezers. Forum voor Democratie en ’phoenix’ Wilders profiteren vooralsnog, in ieder geval is duidelijk dat het liberale bastion echte scheuren begint te vertonen. Zelfs de ’milieu/stikstofdruk’ van de coalitiepartijen én de oppositiepartijen werd de VVD teveel. Wie had vorig jaar gedacht dat de ’autopartij’ akkoord zou gaan met een maximum snelheidsbeperking – 100 km/h – op ’s lands snelwegen.

Neerland’s premier is verbaal bijzonder bijdehand, hij strekt zijn vocabulaire zover uit dat het ’elastiek’ net niet knapt.  Toch moet hij uitkijken met het Nederlandse ’stemvolk’, uitspraken als ’ik heb geen actieve herinnering van zus en zo’ zijn tot een bepaalde hoogte nog te verhapstukken. Maar als het gaat om meer dan 70 Iraakse burgerdoden – als gevolg van Nederlandse F-16 aanvallen –  beginnen zelfs ’Fred en Ria’ hun wenkbrauwen te fronsen. Nu stemde ’Fred’ toch al op FvD of Wilders, nu weet hij het helemaal zeker. Actieve herinnering? Evident als politieke prietpraat te bestempelen, maar goed, ’latex-Mark komt er weer mee weg. Zijn inmiddels chagrijnige coalitie mag weer door. Maar voor hoelang?

Terug naar de kwestie Dijkhoff. Uit zijn periode als minister heeft de fractievoorzitter wettelijk recht op een wachtgeldvergoeding. Klaas maakt daar gebruik van en dat is zijn volste recht. PvdA’ers zoals Lilian Ploumen zagen af van hun wachtgelden en ook dat is hun goede recht. Maar daarover publiekelijk op de trom te slaan? En ook nog met de argumentatie dat ze daarmee in de ’geest van de wet’ handelt. Wie bepaalt die geest? U, mevrouw Ploumen? Als U het niet eens bent met deze regeling dient U eenvoudigweg een wijzigingsvoorstel in te dienen. Darvoor bestaat namelijk een orgaan waar U lid van bent: de Tweede Kamer. Zo niet, netjes Uw progressieve mondje houden!  Zullen we Ploumen’s uitspraak maar kenschetsen als kosmisch salon-socialistisch gebazel? Akkoord!

Ja, maar dan toch Klaas, die reiskostenvergoeding, hè. Dijkhoff ontving onterecht 4.900 euro terwijl hij gebruik maakt van een door de VVD vergoede auto met chauffeur. De kroonprins-fractievoorzitter wist van niks, hij had – sorry hoor! – gewoon niet goed opgelet. Als je je als VVD coryfee- terecht – afvraagt of een immigrant volledige uitkering van zijn bijstand mag verwachten als deze onvoldoende bereid is de Nederlandse taal te leren, dan moet de eigen ’boekhouding’ natuurlijk wel op orde zijn!

Collega VVD kamerlid Mark Verheijen werd in 2015 uit de VVD-fractie gezet, onder andere omdat hij reiskosten dubbel declareerde. De VVD integriteitscommissie liet Verheijen in 2015 als een baksteen vallen, maar dat zal bij kopstuk Dijkhoff zeker niet gebeuren. Die integriteitscommissie komt voor  dit Dijkhof akkefietje niet eens bij elkaar.

In ieder geval zou je verwachten dat de Grote Leider Mark in deze turbulente tijden zijn verbale licht over deze zaak laat schijnen. En ja hoor, daar was de politieke paling uit het Heegermeer weer!

Rutte heeft na de uitbraak van de zoveelste ’VVD-epidemie’ natuurlijk meteen zijn medewerkers opdracht te geven hoe de partij zich hier weer uit zou kunnnen ’lullen’. En ja hoor, de ijverige liberale hulptroepen kwamen alras met dé oplossing. Tussen 2006 en 2010 ontving de jonge fractievoorzitter Rutte zo’n 20.000 euro reiskostenvergoeding terwijl hij – naar eigen zeggen – ook wel gebruik maakte van de ’fractie-auto’ van de VVD. Geniaal zou je in eerste instantie zeggen, nietwaar?

Echter, niets is minder waar. Klaas Dijkhoff maakt constant gebruik van een VVD dienstauto met chauffeur én ontvangt reiskostenvergoeding. Mark bestuurde in die tijd waarschijnlijk al zijn geliefde Saab én reed wel eens mee in de VVD fractie-auto. Die Saab staat overigens nog steeds voor zijn appartement. Da’s toch een heel ander verhaal waarde premier? Tjonge tjonge Mark, moet je op deze wel zeer doorzichtige wijze je kroonprins beschermen? Gratuit en electoraal geen slimme zet, lijkt me. Het versterkt alleen maar het beeld van ’Fred en Ria’ dat VVD politici nooit hun bankafschriften openen. Er staat immers toch voldoende poen op dat bankpasje……..

Raadzamer was het geweest als Mark zijn Bredase collega-politicus publiekelijk enigszins bestraffend had toegesproken. In de Jip en Janneke-trant van: het is fout, maar vooral laks wat Klaas – niet – heeft gedaan. Ik vind het geen fatale fout, maar ik heb Klaas een briefopener cadeau gedaan. Ik hoop vurig dat hij vanaf nu al zijn post opent. Was getekend Mark Rutte. Fred en Ria hadden de humor hiervan ingezien en zouden wellicht een beetje onzekerder kunnen worden over hun definitieve keuze voor Baudet of Wilders.

Beste Mark, hierbij mijn advies: schaf een nieuwe spindoctor aan! Ik stel me ter beschikking voor een reiskostenvergoeding van 20.000 euro. Per maand wel te verstaan. Maar één ding is volgens mij voortaan voorgoed voltooid verleden tijd:

We doen een liberale plas en alles bleef zoals het was.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s