De Fidesz-kerstboom heeft dit jaar één oranje kerstbal minder

kerstbal1

Laten we Hongarije vanwege het seizoen maar eens vergelijken met een kerstboom. Viktor Orbán zelf bracht me op het idee nadat hij op zijn eigen Facebookpagina een oranje Fidesz kerstbal heeft gepost (zie boven).

Vanaf het jaar 2010 is de van oorsprong anti communistische jeugdbeweging Fidesz onafgebroken aan de macht. Drie opeenvolgende parlementsverkiezingen ’scoorde’ Fidesz meer dan tweederde van de zetels. De oppositie heeft steevast de volgende verklaring voor deze ’landslideoverwinningen: Hongaarse burgers wordt in de media slechts een Fidesz (kerst)menu gepresenteerd, manipulatie is aan de orde van de dag. Bovendien zeggen de ’oppositionelen’, door de wettelijke wijziging van de kiesdistricten kan de Fidesz eenvoudig niet meer verliezen. Tenslotte zijn rond de verkiezingsdata – en daarbuiten – de straten volgehangen met Fidesz-propaganda. Conclusie: op deze manier winnen ’we’ nooit een verkiezing.

Even terug naar het jaar 2010. Na 8 jaar van socialistisch wanbeleid, nepotisme, graaien en verregaande arrogantie – geleid door ene Ferenc Gyurcsány – had de Hongaarse bevolking definitief genoeg van het post-communistische geluid. Sluwe vos Orbán zag zijn kans schoon en en bouwt sindsdien gestaag aan zijn schier onneembare fort. Het is sindsdien politieke ééndimensionaliteit die de klok slaat en dat heeft de noodzakelijke ’checks and balances’ van de Hongaarse rechtsstaat gedeeltelijk verstoord.

De redenen die de oppositie voor de huidige ’patsituatie’ aanvoert zijn gedeeltelijk gegrond. Orbán wist bij voorbaat: wie de media controleert is al half op weg. Op fijnmazige wijze hebben de Orbánisten de media hun richting uitgekregen. Maar dat laat onverlet dat er nog steeds kritische persgeluiden bestaan, vooral op het internet. De oppositie en de buitenlandse media spraken er schande van dat de ’rode’ krant Népszabadság een kopje kleiner was gemaakt. Maar de waarheid is ook dat de kwaliteit van deze krant zeer te wensen over liet, bovendien waren er maar weinig burgers geïnteresseerd in de schrijfsels van de ’volksjournalisten’.

De wijziging van de kiesdistricten is inderdaad een staaltje van Orbán-slimheid’. De kans dat met deze ’districtsverkaveling’ Fidesz meer zetels wint in het parlement is hiermee toegenomen. Uitdrukkelijk schrijf ik ’kans’, want het zijn nog altijd burgers die het rode potlood in het stemhokje hanteren. De waarheid is dat de gewijzigde kieswet de grootste Hongaarse politieke partij bevoordeelt en toevallig is dat nu Fidesz. Niet onvermeldenswaardig is overigens dat onder de oude kieswet in 2010 Fidesz ook een tweederde meerderheid wist te verzilveren. Boosaardige verhalen dat Fidesz continu met een minderheid van de uitgebrachte stemmen een meerderheid van de zetels behaalt kunnen naar het land der fabelen worden verwezen. Zelfs bij de afgelopen Burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen haalde Fidesz – landelijk gezien – een absolute meerderheid van de stemmen.

Omstreeks verkiezingstijd hangen de straten inderdaad vol met ’Fideszkoppen’, of met de hoofden van ene George Soros of Jean-Claude Juncker. Niet dat op deze laatstgenoemde lieden gestemd kan worden, maar ik heb toch – heel in de verte – de indruk dat het ook geenszins de bedoeling is dat deze ‘democraten’ enige poulariteit onder de bevolking zouden moeten verwerven……….Tijdens verkiezingscampagnes is in het straatbeeld trouwens heus nog wel wat van de oppositie te zien. Het hoofd van de kersverse oppositionele burgemeester Gergely Karácsony heb ik toch geregeld kunnen aantreffen. Trouwens, hij won van de weeromstuit de verkiezingen ook nog, daar kom ik zo op terug. Het echte probleem van de ’straatpublicatie’ is dat Fidesz buiten verkiezingstijd tevens diverse campagnes voert. Deze worden officieel ’verkocht’ als informatieve regeringsuitingen die niets met partijpolitiek van doen hebben. Ja, ja en gij geleuft dat……..

2019 is wederom een jaar waarin de kerstboom volgehangen kan worden met Fidesz-parafernalia. Maar bij het uitpakken van de kartonnen kerstbaldoosjes werd Orbán een beetje zenuwachtig. Waar was die  glinsterende Boedapester kerstbal? Absoluut onvindbaar. Onmiddellijk spoorde de Hongaarse premier zijn persoonlijke spindoctors op. Na lang aandringen kwam bij één hunner het hoge woord eruit. Spindocter L.T. – persoonlijk codenummer 176-167 – had de mooie grote kerstbal vlak voor de dit jaar gehouden burgemeestersverkiezingen uit zijn handen laten vallen….

De oppositie staat dit jaar niet voor een ’onopgetuigde’ kerstboom te koekeloeren. Er hangt sinds oktober van dit jaar één grote kerstbal in. De kersverse burgemeester heeft de kerstbal persoonlijk aan de hoogste tak opgehangen. Misschien niet toevallig draagt hij ook nog de naam van het feest van het licht: Karácsony, Kerstmis dus.

De checks and balances zijn in Hongarije weer enigszins hersteld en dat is volgens mij goed nieuws zo aan het eind van het jaar. Ook voor Viktor Orbán? De overwinning van de oppositie in Boedapest zou wel eens een ’blessing in disguise’ kunnen zijn voor de Hongaarse regering. Denkt U daar maar eens over na onder de kerstboom!

En zo telt een ieder in deze tijd zijn /haar (Kerst)zegeningen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s