Hongaarse en Hollandse Black (Face) Friday, of ’Roetveeg Friday’?

roetveegpiet

’Black Friday is een zeer discriminerende term voor een koopjesdag die de niet-lelieblanke medemens stigmatiseert en in het verdomhoekje van de onderdrukking plaatst. Op deze manier wordt immers gesuggereerd dat de gekleurde, bruine, zwarte medemens alleen op deze dag zijn aankopen voor bijvoorbeeld een nieuw bankstelletje kan verrichten. Deze koopjesdag wordt door de ’commercie’ als ’black’ omschreven, want eigenlijk worden de multinationale winkels bezocht door ongenode ’zwarte’ klanten die gemist kunnen worden als kiespijn. Behalve deze dag dan, de ’blacks’ leveren geld in het laatje op, maar worden in de rest van het jaar niet geacht de winkels te betreden. Kortom: schandelijke discriminatie’. Was getekend: Sylvana Simons (o.a. anti-klimaatraciste) en Jerry Afriyie (voorman kick out Zwarte Piet en rapper).

Nee, voorgaande tekst is niet bedacht door Afriye en Simons, maar à raison van 500 euro per regel bied ik me bij deze aan als spindoctor van dit duo. Maar ja, ’Black Friday’ is net achter de rug, dus volgend jaar misschien dan maar. ’Waarheid is vreemder dan fictie’, dus ik sluit  dergelijke teksten in de toekomst niet uit in de media. De term ’Roetveeg Friday’ heb ik overigens niet zelf bedacht maar vind ik als relativerende humor bijzonder geslaagd. Wat zegt U, humor is altijd relativerend? Nou, nou, niet altijd hoor! Marco van Basten meende laatst bij Fox Sports de uitdrukking ’sieg Heil’ in zijn mond te moeten nemen na een interview met de Duitse trainer van Heracles. Marco verdedigde zijn ‘oneindige gevoel voor humor’ met de opmerking dat hij interviewer Hans Kraay jr. in het ootje wilde nemen vanwege zijn belabberde kennis van de Duitse taal. Wat ’sieg Heil’ daarmee te maken heeft, joost mag het weten. Advies aan Marco: zo snel mogelijk verschijnen als roetveegpiet in het Sinterklaasjournaal waarbij hij alleen in de Duitse taal de beeldbuiskindertjes mag toespreken. Bij Dieuwertje Blok op schoot. Maar het mag bij ook gastpresentratrice Sylvana Simons zijn……

In Hongarije bestaat ’Black Friday’ ook al geruime tijd maar ik adviseer Viktor Orbán om deze dag tot officiële Black Face Friday uit te roepen. De Hongaarse premier dient voortaan jaarlijks op elke vierde vrijdag in november zich zwart te ’schminken’. Bovendien dient hij de gehele dag heen in weer te lopen in de Váci utca, zeg maar de Kalverstraat van Boedapest. In zijn mee te slepen grote jutezak bevinden tientallen ’roe’s’ die hij moet uitdelen aan de winkelende consumenten. Deze staat het vrij om Orbán met die roe op zijn bips te ’rossen’, Viktortje mag geen ontwijkende bewegingen maken. Vrijwillige kastijding, dat is zijn lot, ’s Avonds zal hij bij thuiskomst op de blaren moeten zitten, het is niet anders…..

Maar waarom slaat U deze ’quatsch’ uit, gefrustreerde columnist? Tja, wellicht komt deze vraag in U op en HIER IS MIJN ANTWOORD! Dit jaar sloeg precies op ’Black Friday de volgende internationale ’mediabom’ in: Hongarije neemt in 2020 niet deel aan het Eurovisie Songfestival! Mijn e-mail ’inbox’ explodeerde bijkans en Mark Zuckerberg werd uit zijn bed gebeld vanwege technische problenen op het facebook platform. De berichten op mijn ’messenger’ waren niet bij te houden, het leek wel de ’teller’ van de Postcodeloterij. Vooral vanuit Nederland kwamen de grote ???????????. Media meldden dat Hongarije niet wil meedoen vanwege het vermeende ’hoge homogehalte van het muziekfestijn. Want Hongarije is een ’in-Christelijk’ land, men vindt daar die promiscuïteit en herenliefde, allemaal het werk van de (Eurovisie)duivel. Dat was zo’n beetje de teneur van de Westerse media

De Hongaarse staatssecretaris voor communicatie – Zoltán Kovács – haastte zich te zeggen dat het afzien van deelname niets met ’homoseksele motieven’ van doen heeft. De organisatoren van het Hongaarse ’kwalificatiefestival’ kunnen de aanstaande winnaar afvaardigen naar de ’songcontest’ in Rotterdam, maar daar hebben ze al in oktober van afgezien. Waarom eigenlijk? Mijn donkerbruine vermoeden is dat de reden nog banaler is dan het vermeende LHBT karakter van Eurovision. De organisatoren hebben reeds lucratieve contracten afgesloten met diverse mediakanalen, festivals etc die een leuke bom duiten in het laatje brengen. Mediakanalen? Ja die zijn voor een aardig deel onder controle van de regeringspartij Fidesz. En ja, dat hele circus dat opgebouwd moet worden voor de deelname aan het Rotterdamse festival kost geld. Dat houden de organisatoren naar goed Hongaars gebruik liever in de eigen tas.

Het is een beetje speculeren, maar ik sluit niet uit dat een Hongaarse regeringsknuppel de – extra – financiering voor het optreden in Rotterdam heeft getorpedeerd. Fidesz staat niet op voet van oorlog met Nederland, maar er waren in de laatste vijf jaar wel een aantal ergernissen te noteren. In 2017 werd de Hongaarse ambassadeur in Nederland zelfs tijdelijk teruggeroepen vanwege nogal ondiplomatieke uitspraken door de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Boedapest. En dan heb ik het nog niet eens over de oud krijgsgevangenondervrager  en ’Hongarije’-vriend Frans Timmermans. Binnen Fidesz is Frans, naast George Soros de grote vijand. Noot: dat is niet zo verwonderlijk , want Timmermans wijst niet met één eigenwijs hypocriet Hollands wijsvingertje naar Midden- en Oosteuropa, maar met 10 tegelijk. Hij heeft namelijk alleen maar wijsvinger(tje)s……….

De onmiskenbare conclusie is dat de Orbánisten zichzelf in de Europese Unie, maar vooral in Nederland een slechte dienst bewezen hebben. De conlusies in de westerse media zijn 1. de Fideszregering is evident tegen de LHTB beweging, gewoon een anti-homoclub dus 2. zie je wel, deze actie is de voorbode van een land – Hongarije – dat uit de EU wil treden. Nu heeft Eurovision op zichzelf niets met de EU van doen, maar het woord ’EURO’ staat erin meneer Orbán! Heeft U dat niet opgemerkt?

De Fidesz PR-machine hapert hier, teveel conservatieve ja-knikkers worden als spindoctors binnengehaald. Op gegeven moment keert de wal het schip en U weet wat er met een klein sneeuwballetje gebeurt als het de helling af begint te rollen. Het roer omgooien Viktor! Geen fossielen van jullie eigen generatie worden svp!. Deze ’affaire’ is sypmptomatisch voor de huidige Hongaarse regering, als dit zo doorgaat zullen jullie – Fidesz – de jongeren compleet verliezen. En dat is dan nog terecht ook!

Natuurlijk zal ik van het Eurovisie songfestival te Rotterdam met volle teugen genieten. Hopelijk wint een etnische Hongaarse – met baard – uit het Roemeense Transsylvanië. Dan heeft Hongarije alsnog gewonnen en zeg ik in mijn droom tegen Orbán in zijn werkkamer: sliep uit, sliep uit, sliep uit!

Fidesz Hungary, zéro points!

PS vorig jaar trok het Eurovisie Songfestival meer dan 180 miljoen kijkersall over the world’ en 40 miljoen keer werd er op een Youtube -filmpje van het festival geklikt. Hoeveel mogelijkheden voor landenpromotie wil je nog hebben, beste meneer Orbán?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s