Conchita – Wurst – Virsli

conchita virsli

In mijn vorige artikel ben ik vergeten de etnisch Hongaarse Transsylvanische Roemeense Conchita Virsli aan U voor te stellen! Dit terwijl ze één van de kanshebsters is om het Eurovisie Songfestival – in 2020 te Rotterdam – te winnen. Het Hongaarse ’virsli’ betekent vertaald ’worstje’, je zou kunnen zeggen dat Conchita Virsli het jonge achternichtje van De Oostenrijkse Conchita is.

Let op, deze ’Virsli’ gaat hoge hogen gooien in Rotterdam, daar lust men wel worst van zo’n travestiet. Alle Rotterdamse havenarbeiders zullen een kaartje voor dé dag van het jaar in Ahoy kopen. Wedden? Deze Conchita is overigens  geboren in de stad Székelyudvarhely – Roemeens: Odorheiu Secuiesc -, het centrum van de Szeklers in Transsylvanië/Roemenië.

Szeklers beschouwen zichzelf doorgaans etnisch als Hongaren, maar wel van een speciale soort. Zij waren het die aan de buitengrenzen van het Hongaarse rijk indringers terugdreven. Dat is ook de reden dat Virsli op haar ’visitekaart-foto’(zie boven) tevens een Szekler vlaggetje laat wapperen.

Hiernaast doet de Szekler Conchita eer aan de Duitse minderheidsgroeperingen in Hongarije – Schwaben – en Roemenië  – Saksen -als geheel. Hoezo? Het woord ’virsli’ is de Hongaarse verbastering van het Duitse woord ’Würstchen’. Zo worden de belangrijkste minderheidsgroepen in Roemenië en Hongarije door Conchita in het roze zonnetje gezet. Mooi toch?

Maar, maar, hoe zit het met de vertegenwoordiging van de Roemeense burgers? Per slot van rekening kan Virsli zich slechts als Roemeense in laten schrijven. Ach weet U, volgens boze tongen  bestaat Roemenië niet echt. Sterker nog, deze tongen beweren het volgende:

’Roemeen zijn’ heeft niets te maken met nationaliteit. Roemeen zijn is een ’beroep’. Of als U het sjiek wilt zeggen: een professie……..

En Uw mening dan beste columnist? Ja hoor. de jure existeert de Roemeense staat en de facto ook. alleen zou ik Roemenië de facto wel uitsluiten aan deelname van het Eurovisie Songfestival. Eerst moeten alle – autonome – burgerrechten maar eens gerespecteerd worden……

Conchita Virsli wordt dus alsnog teruggetrokken als officieel Roemeens kandida(a)t(e)……

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s