Wat je vooral niet/wel moet zeggen tegen een Hongaar

cultuur

Voor een aantal van U zullen bijgaande voorbeelden waarschijnlijk bekend voorkomen. Elk volk heeft zijn gebruiksaanwijzing zullen we maar zeggen. Hongaren hebben in de ogen van Nederlanders/Vlamingen nogal eens lange teentjes. Aan de andere kant menen Hongaren dat vooral Nederlanders te direct reageren en veelal horkerig gedrag vertonen. Voor Vlamingen geldt dit soort gedrag overigens doorgaans minder……

Daarom een aantal tips van mijn zijde om de ’valkuilen’ te voorkomen. Maar misschien zijn mijn bevindingen volgens U – gedeeltelijk – nonsens wegens verregaande bevooroordeeldheid. In ieder geval zijn ze op persoonlijke ervaringen gestoeld.

Het op besliste toon afzien van een gerecht dat U bij bezoek aan Hongaarse kennisen/vrienden aangeboden krijgt. Voorbeeldje: als hoofdgerecht tovert de kok(kin) een dampende ’schweinshaxe’ – Hongaars: csülök – op tafel. Omdat U als Nederlander vet eten minder ’aankan’ bedankt U voor de eer. Dit is natuurlijk een ongeëvenaarde belediging van Uw gastvrouw/heer. Oplossing: in de schweinshaxe bevindt zich ook heerlijk zacht mals vlees, dit dient zonder enig pardon opgepeuzeld te worden. Vervolgens verontschuldigt U zich voor het feit dat Uw maag van streek is. Met andere woorden: het vette vlees zou wellicht anti-peristaltische bewegigingen in Uw slokdarm op kunnen leveren. Deze reactie kan op deze manier door de beugel. Noot: het is triest dat in Nederland in de vleesschappen van de gemiddelde supermarkt met een lampje naar vlees gezocht moet worden om een ’vetrandje’ te ontdekken. Terwijl ’vet’ nu juist de smaakmaker is van vele soorten vleesgerechten. Over decadentie gesproken…….

’Samsam doen in de Hongaarse horeca is overduidelijk niet in de ’mode’. Stel, U gaat met een recent opgedane Hongaarse kennis een kop koffie drinken in een café op het Boedapester ’Liszt Ferenctér’. U neemt een capuccino en een marsepein bonbon, de Hongaar een espresso met een groot stuk Belgische chocoladetaart. Als de ober verschijnt voor de afrekening vraagt U snel aan uw tafelgenoot: zullen we de rekening delen? Maar het kan nog erger: U meldt eenvoudig aan de ober dat ieder zijn eigen deel betaalt. Bij het opschrijven van de vorige zin doet het me al pijn aan de ogen. Ach, zult U zeggen, zoiets gebeurt toch niet? O nee, ik heb het zelf kunnen constateren tijdens terrasbezoeken. En ik heb reeds vaak op terrassen plaatsgenomen hoor! De bestellingen plachten alleen meestal een andere consumptie dan koffie te betreffen……….

’Dat Hongaarse gezeur over Trianon moet nu maar eens ophouden’. In 1920 verloor Hongarije bijna 3/4e van zijn statelijke grondgebied. In het Franse Versailles werd het verdrag van Trianon ondertekend dat miljoenen Hongaren met een pennestreek tot Roemenen, Tsjechoslowakijen etc transformeerde. In 2020 wordt de 100 jarige ’handtekening’ herdacht en dat zal zeker enige bombarie tot gevolg hebben. Voor een meerderheid van de Hongaren voelt dit verdrag – eigenlijk dictaat – nog steeds als een zwaar onrechtvaardige wending van de geschiedenis. En feitelijk is dat ook zo! Als U de eerste gememoreerde zin ook nog eens laat opvolgen met: ’jullie Hongaren moeten nu eens uit de slachtofferrol stappen’, is de boot helemaal aan. Niet doen dus, het kan de verhoudingen bij voorbaat verstoren. De slachtofferjas past overigens veel Hongaren als een maatpak, daar mag U best opmerkingen over maken. Maar ’Trianon’ daarbij aanhalen is niet aanbevelenswaardig……

’Die Hongaarse taal is volstrekt onbegrijpelijk voor een Europeaan en volstrekt onlogisch’. Met deze en andere – negatieve –  beoordelingen van de Hongaarse taal is het ook uitkijken geblazen. Hongaren zijn – terecht – zeer trots op hun eigen unieke taal, aanmerkingen dienaangaande worden meestal niet positief ontvangen. De reden van de overleving van Hongarije/Hongaren is volgens mij goeddeels terug te voeren tot de Hongaarse taal die een ’Midden-Europees eiland’ vormt tussen alle omringende talen. ’De Hongaarse taal is onbegrijpelijk’, dit statement is ’begrijpelijk’, want een Vlaming/Nederlander kan er vaak geen touw aan vast knopen. Maar erbij vermelden dat de taal niet Europees zou zijn? Niet doen, daarmee verkettert U ’den Hongaar’ tot een Aziaat. En volstrekt onlogisch? Ook niet waar, het Hongaars steekt veel logischer in elkaar dan het Nederlands. De Nederlandse schrijftaal is niet echt logisch, want wat is nu bijvoorbeeld het verschil in uitspraak tussen ’ei’ en ’ij’. Niets, behalve in het woord ’vreselijk’ bijvoorbeeld. Dan is het weer een ’u’ of eh’. Ik raak er nu al in verstrikt, want ’u’ kan ook als ’uu’ uitgesproken worden. Wat een volstrekt (on)logische en (on)begrijpelijke taal is dat Nederlands toch…………!!!!

’Jullie Hongaren hebben daar in Oost-Europa/op de Balkan geleden onder het communisme’. Hongarije bevindt zich in MIDDEN-EUROPA, nergens anders. Ja, Roemenen, Bulgaren etc, die wonen in Oost-Europa, maar wij niet, reageren Hongaren met een grimas in het gezicht. Nog erger is het als de term ’oostblok’ in de Nederlandse mond wordt genomen. Ach, zult U zeggen, die fout maak ik niet meer hoor! Ok, U niet, maar veel van Uw landgenoten wel kan ik U verzekeren. Hongarije als ’Balkanland’ benoemen is echter een nog veel grotere zonde. Hongaren in hetzelfde hokje plaatsen als ’Slaven’ uit Kroatië, Servië en dergelijke? Vooral niet doen! Niet alleen ervaart de Hongaar voorgaande als een miskenning van zijn/haar ’Hongaar-zijn, het getuigt tevens van een totale onwetendheid van de – geografische – positie van Hongarije. Eigenlijk desinteresse dus.

Tot zover mijn eerste ’acculturatiecursus Hongarije’. De contributie kunt u overmaken op bankrekenignummer 666 666 666 , da’s driemaal het duivelsnunmmer geopend bij een duivelse bank. Welke dat is? De bank of China te Boedapest. Wat die daar te zoeken heeft? Dat moet U aan Orbán vragen! Wordt vervolgd…….

Taal is de uitdrukking van cultuur. Zonder goed onderhoud van de taal verschraalt het denken. (Hella S. Haasse schrijfster 1918 – 2007)

CORONA-NASCHRIFT

Nog een tip in deze Coronatijd. In Hongarije wordt er reeds geprikt met het Spoetnik V vaccin en een ander goedgekeurd Chinees vaccin. Nu roepen dat de Hongaarse regering speelt met de gezondheid van de Hongaren door vaccineren met twee niet door de EU (Europese GeneesmiddelenAutoriteit) goedgekeurde vaccins toe te laten, is spelen met vuur. U kunt het antwoord van de gemiddelde Hongaar natuurlijk raden: ’jullie Hollanders staan onderaan in de rij qua vaccinatiegraad, bij ons worden er tenminste op deze manier nog levens gered’.

Tja, wat moet je daar nu op zeggen? In ieder geval niet dat het dodental onder Hongaarse Covid-patiënten relatief één van de hoogste is in Europa. Als U namelijk op deze manier verder gaat, kan Uw vriendschap met Uw ’geliefde Józsi of Écike’ razendsnel kelderen naar het niveau ’vage kennis’. Uitkijken geblazen dus!

Wat je vooral niet/wel moet zeggen tegen een Hongaar” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Wat vindt u van de framing m.b.t Hongarije en het Eurovisiesongfestival in westerse media? Heeft u wellicht sites of bronnen die de anti-homo framing van de NOS tegenspreken?

  Kedvelés

 2. Wie de Hongaarse geschiedenis kent zal daar toch anders tegenaan kijken. Zeker vanuit Nederland dat in deze oorlog geen partij was. De overwinnaas bepalen de regels. Zij zagen in het grotere Hongarije een wezenlijk gevaar op herhaling wat later ook werlijkheid werd met de aanval op het toenmalige Rusland. Het is vals sentiment historisch woonden in het noorden van Roemenië veel Hongaars sprekenden maar nog veel meer Roemenen. In Nederland dat in 1839 heel België verloor door de door de Belgen terecht gevoelde achterstelling, hoor je niemand daarover zeuren. En zo hoort het ook. Je moet als land ook je fouten erkennen en Nederland was in deze fout. Hongarije niet denkt u?

  Kedvelés

  1. Beste Wijnand, Van Hongarije bleef na ‘trianon’ 28,6% van het grondgebied over………3,5 miljoen Hongaren werden op slag Roemeen, Slowaaketc…. NIET TE VERGELIJKEN met de geschiedenis van Nederland en Belgie

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s