Macron: ’NAVO IS HERSENDOOD’, of heeft de Franse President het over zichzelf?

macron merkel

mooie tekst, hè. Was getekend Emmanuel Macron, Franse president van dienst. Na het gelazer met de ’gele hesjes’ in Parijs heeft Monsieur le Président zich herpakt. Tot voor kort nog dacht Frankrijk met Duitsland de dienst te kunnen uitmaken in de EU en in de rest van de wereld. De overambitieuze Macron zou Angela Merkel wel even voor zijn karretje weten te spannen, waarbij de Franse strategie eruit bestond om langzaam maar zeker meer terrein te pakken. Geopolitiek Frans landje-pik, de oude tijden van generaal Charles de Gaulle zouden weer herleven!

Ja,ja, het zag er allemaal nog beter uit met de zware verkiezingsnederlagen van de CDU in diverse ’Bundesländer’. Bovendien zag Angela Merkel ook nog eens af van haar CDU partijleiderschap. De weg voor een Franse Hegemonie in Europa lag open. Helemaal toen duidelijk werd dat met de komst van Boris Johnson als Prime minister een invloedrijk land de EU waarschijnlijk vaarwel gaat zeggen. Hoeveel Franse kansen voor open doel wil je hebben?

Maar ja, Macron is in zijn thuisland niet meer de frisse wind die hij in zijn begintijd wel liet waaien. Mij staat een bijzonder pijnlijk moment van de Franse president bij. Tegen een in Parijs demonstrerende kok zei hij vastberaden dat er in Parijs genoeg emplooi te vinden is. Met een armgebaar wees hij naar de horecalocaties om en nabij de Montparnasse. Daar zitten ze te ’springen’ om personeel wist Macron. De kok van het Franse platteland keek beteuterd bij de ’wijze’ woorden van de President. Waar die jongen een betaalbare appartementje kan vinden in Parijs is namelijk een ’bijna-onmogelijkheid’ en als hij zijn eventuele gezinsleden mee wil laten verhuizen lijkt me de suggestie van Macron…… Ja, hoe zou je zijn suggestie moeten omschrijven? Ik hou het op ’orbitale arrogantie’. Maar dat is wel een understatement hoor!

Terug naar de Franse kansen voor open doel. Laten we het er maar op houden dat Macron niet in aanmerking komt voor de spitspositie bij Paris Saint Germain. Maar ook niet bij het derde elftal van Fc Duinkerken. Het Verenigd Koninkrijk valt weg, Merkel’s positie wordt zo langzamerhand ’vegetatief’ maar Macron weet niet te profiteren. Dan maar met krachtige ’one-liners’ proberen het tij te keren zal het voormalige zondagskind gedacht hebben. Helaas, deze spindoctoring heeft jammerlijk gefaald.

Want, hee, daar was Merkel weer, als een phoenix uit haar as verrezen. Ok, ok, dat Europese leger dat de Fransen willen optuigen is tot daaraan toe, maar het heeft geen enkele zin de hoofdsponsor – Verenigde Staten – van de NAVO te schofferen. De Amerikanen voor het ’militaire’ hoofd stoten dient voor de Duitsers geen enkel doel, de ’Deutsche Bundeswehr’ bevindt zich immers in een deplorabele staat. Op zichzelf interesseert Merkel dat geen fluit: hoeft er tenminste geen extra geld gespendeerd te worden aan wapentuig en dergelijke, maar dat werkt alleen als de militaire paraplu van de NAVO – lees de VS – functioneert. Met een agressief kritische Trump aan het roer lijkt dat allemaal niet zo zeker meer. Duitsland – vindt Trump – zou als de economische motor van de EU het goede voorbeeld moeten geven door de 2% regel aan te houden. 2% van de begroting geven de Duitsers bij lange na niet uit aan hun militaire apparaat en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort verandert.

Duitsland bewijst wel lippendienst aan dat prachtig te vormen EU leger, in de Verenigde Staten lachen de Amerikaanse generaals zich een breuk om deze ’Eurotrash’. Net als de Engelsen kunnen de Fransen het nog immer niet verkroppen dat na de Tweede wereldoorlog hun invloed in de wereld zienderogen is gedecimeerd. Na de Duitse eenwording in 1990 werd er op ’Deutsche Art und Weise’ een nieuwe omschrijving voor de staat Frankrijk bedacht: ’Frankreich ist seit 1990 eine Weltmacht’ A.D. Nee, dat betekent niet Anno Domini, maar Ausser Dienst.

Samengevat. Macron heeft te maken met grote ontevredenheid in de samenleving, de ’gele hesjes’ demonstraties liepen volledig uit de hand. Immigrantenproblemen in de Parijse voorsteden zijn immens, maar ook grote steden als Marseille delen in de malaise. Financieel hebben de elkaar opvolgende Franse regeringen de zaak niet op orde kunnen krijgen. EU vertegenwoordigers klagen standaard steen en been over Italië maar Frankrijk is net zo goed een zorgenkindje. De EU heeft als basisregel dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60% van het Bruto Binnenlands Product. De Franse staatsschuld is 101%..….Volgende EU basisregel: het begrotingstekort van een EU-land mag de 3% niet overschrijden. In 2019 komt het Franse begrotingstekort uit op 3,2%……..En zo meer, et cetera, enzovoort.

President Charles de Gaulle durfde het aan om in 1966 uit de militaire tak van de NAVO te stappen. In het jaar 2006 maakte voormalig president Nicolas Sarkozy dit weer ongedaan. Macron zal vast wel eens dromen over een herhaling van de Gaulle’s beslissing. Het zal waarschijnlijk wel bij dromen blijven. Overigens, om te kunnen dromen dient je brein wel te functioneren………..

Frankrijk lijdt aan overproductie van mensen met diploma’s, technici, economen, filosofen en andere dromers die het contact met de echte wereld hebben verloren. (Roland Barthes, Frans schrijver 1915 – 1980)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s