Zwaar gepikeerde Europarlementariër Kati Piri (PvdA) begrijpt er geen jota van!

kati piri

Hè, hè, eindelijk zijn alle kandidaat-leden door de ballotagecommissie van het Europees parlement geloodst. Het was een dieptreurig schouwspel. Kandidaten werden niet in eerste instantie op hun capaciteiten getoetst maar op ’andere zaken’. Welke? Vooral de vermeende verstrengeling van belangen werd door de Europese politici als hobbel gezien. Niet alleen de huidige maar ook die van het verleden. Het geheel leek wel op ’de Heilige Inquisitie’ uit de middeleeuwen.

Sommige kandidaten moesten hun huiswerk weer overdoen en om daarna weer in de beklaagdenbank plaats te nemen. Het leek soms wel op een strafrechtszitting. Reden? Veel – vooral linkse – parlementsleden kunnen het nog steeds niet verkroppen dat hun kandidaat, de inmiddels zwaar bebaarde Frans Timmermans niet tot voorzitter van de Europese Commissie werd verkozen.

Één van de hoofddwarsliggers, daar is ie weer: Viktor Orbán! De Visegrádgroep, het winnende kwartet van Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen stak een stokje voor ’onze Frans’ die de PvdA toch een daverende overwinning had bezorgd bij de Europese verkiezingen. Nu ja, in Nederland dan, hè. In de rest van de Europese Unie was het linkse kommer en kwel. De Duitse sociaal-democraten van de SDP werden weggevaagd, in Italië werd Lega de grote winnaar en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar Kati Piri bulkt met haar PvdA in Europa nu één keer van zelfvertrouwen en dat moest uiteraard ook maar even krachtig getoond worden. Piri is geboren in Hongarije maar getogen in Nederland en heeft naar mijn stellige indruk een persoonlijke afkeer van Fideszpolitici, maar vooral van Viktor Orbán. Op een filmpje dat ze zelf op haar Facebookpagina heeft geplaatst meldt ze varend op een bootje op het Hongaarse Balatonmeer dat ’er best nog wel Hongaren zijn die de democratie een warm hart toedragen’. Niet alle Hongaren zijn ondemocratisch hoor’. Dit is het toontje waarmee het dedain van afdruipt. Verder vindt Kati dat Orbán regelmatig ’zijn middelvinger opsteekt’ naar de Europese insituties. Enzovoort, et cetera

De eerste Hongaarse kandidaat voor de Europese Commissie – László Trócsányi – hoefde niet eens voor de ’Heilige Europese Inquisitie’ te verschijnen, hij werd in de voorfase al ’afgeschoten’. Tja, wraakgevoelens en het afreageren van de eigen frustratie zijn negatieve gevoelens die ook bij progressieve politici voorkomen. Laten we het daar maar op houden. Helaas hield het daar niet mee op…….

Bij de volgende Hongaarse kandidaat Olivér Várhelyi was het wederom raak! Piri vroeg zich hardop af of Várhelyi kandidaat lidstaten überhaupt zou kunnen beoordelen op de ’rechtsstatelijkheid’. Immers, zo betoogde de nog immer tot op het bot gekrenkte Piri, in Hongarije wordt voortdurend ’een loopje genomen’ met de rechtsstaat (Várhelyi stond namelijk op de nominatie voor de post ’EU uitbreiding’, red.). Vervolgens eiste ze op hoge toon dat Várhelyi afstand MOEST nemen van het beleid van de Hongaarse premier. ’Gaat U als Hongaar of als Europeaan in de Europese Commissie plaatsnemen’? Door deze laatste vraag van Piri moest ik mezelf even terug trekken in mijn persoonlijke ’afreageerhokje’. André van Duin had ook zo’n hokje in de Dik voor mekaarshow waarvan hij gebruik maakte bij de volgende kapitale misser van zijn rechterhand, ene meneer de Groot.

Ten eerste. Kandidaat lidstaten zoals Servië zitten al jaren in het EU wachtkamertje te zweten. Een land als Noord-Macedonië is als kandidaat lid zelfs afgewezen omdat ’moreel hoogstaande’ landen als Nederland en Frankrijk dit nog niet opportuun achten. De rechtssystemen moeten eerst maar eens op de schop menen deze ’voorbeeldige democratische naties’. De Macedoniërs voelen zich verraden, helemaal omdat ze een zware concessie hebben gedaan door de naam ’Noord’ voor hun land te accepteren. In West-Europa wordt daar vaak lacherig over gedaan, maar dat is volledig onterecht. Ik vraag me trouwens af hoeveel West-Europese politici Macedonië op een blinde Europese kaart zouden kunnen aanwijzen. Juist een Eurocommissaris uit de omgeving van de Balkan kan met meer gezag, begrip en respect de dialoog met kandidaat lidstaten aangaan. In Servië en Montenegro zit niemand te wachten op – bijvoorbeeld – een Frans pedant Eurocommissarisje dat wel even komt vertellen hoe de EU-vork in de steel zit. Dus: goede keuze van EU voorzitter de kersverse Ursula von der Leyen. Maar ja, die is van de Duitse Christendemocraten, wederom een rode lap voor mevrouw de Groot, sorry, Kati Piri.

Ten tweede. Piri heeft dan wel geen Rechten gestudeerd, maar tijdens haar studie Internationale Betrekkingen moet ze iets gemist hebben. Europese Commissarissen worden weliswaar afgevaardigd door hun land maar dienen in hun functie als Commissaris de gehele Europese Unie te vertegenwoordigen. Dit staat gewoon in het EU verdrag en daar is verder geen woord Frans bij. Gelukkig niet trouwens, maar dat terzijde. De door Piri gestelde vragen sloegen derhalve nergens op. Várhelyi KAN in zijn nieuwe functie namelijk op geen moment verantwoordelijkheid afleggen aan Orbán in Hongarije. Die man is eenvoudigweg zijn chef niet mevrouw Piri, waar heeft U het toch in hemelsnaam over?

En dan de vraag aan Várhelyi of hij als ’Europeaan’ of als ’Hongaar’ in de commissie gaat plaatsnemen. Een volstrekte irrelevante en zelfs kinderlijke vraag. Ook hier laat Piri haar negatieve emoties weer de vrije loop. Als de vraag aan mij zou zijn gesteld had ik het volgende antwoord gegeven: krijg ik een Europees paspoort van U mevrouw Piri, als mijn antwoord ’Europeaan’ is?

Meermalen heb ik reeds opgemerkt dat Hongarije zich echt niet het braafste jongetje in de EU klas kan noemen. Als er misstanden in Hongarije worden geconstateerd moeten die aan de kaak worden gesteld, maar wel op een zakelijke, feitelijke en ordentelijke wijze. Daarmee sorteer je als EU en Europees parlement het meeste effect. Al het andere is valse ketelmuziek Kati! Wie zit daar nu op te wachten? Viktor Orbán natuurlijk, met de uitlatingen van de zwaar gepikeerde Piri in de hand gaat hij weer vrolijk door Magyarenland. En weet U welke kwalificatie een – groot – deel van die Hongaren voor Kati Piri hebben? Landverraadster…….

Beste Kati, misschien een andere tactiek bedenken? Ik zeg niks………….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s