Wat voor leven heb je als snel rijden (niet) zo belangrijk voor je is?

gezocht 100 km bord

Marcel van Roosmalen, NRC columnist én (sport)journalist is nu typisch zo’n figuur waarbij elk vers getapt biertje meteen doodslaat. Misschien is zijn minimalistische karakter en dito geestelijke gesteldheid wel gestoeld op harde en trieste ervaringen in het leven. Wie zal het zeggen? In ieder geval blijkt uit twee door hem geschreven ’biografieën’ – of beschrijvingen –  van oud voetballers dat hij voor het tragische en de zelfkant van de maatschappij ’open’ staat. De boeken over oud Vitesse-icoon Theo Bos – aan alvleesklierkanker overleden – en ’enfant terrible’ oud Fc Twente/Ajaxvoetballer Theo Janssen zijn kwalitatief van een hoog niveau. Maar je wordt er niet altijd vrolijk van…….

Wat voor leven heb je als snel rijden zo belangrijk voor je is? Dit is de titel van Marcel’s column onlangs in NRC. Ik had het artikel nog niet eens gelezen of ik begon al te stuiteren. De volgende gedachte die in me opkwam was het verlangen naar een stevig touw waaraan ik me stante pede had willen ophangen. Gelukkig verdween deze ’dark mood’ weer snel. Voor de broodnodige afleiding bij Marcel’s psychologie van de koude grond bedacht ik maar wat variaties op zijn onmetelijk wijze ’one-liner’.

Wat voor leven heb je als een vers getapt (speciaal)biertje zo belangrijk voor je is?

Wat voor leven heb je als het bedrijven van de liefde zo belangrijk voor je is?

Wat voor leven heb je als als je persé naar de WK voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland wil kijken?

Wat voor leven heb je als je ’s morgens alleen maar koffie zet van vers gemalen bonen? Voldoet een ’oploskoffie’ van Nescafé niet?

Tot slot: wat voor leven heb je als je uit volledig vrije wil de columns van Marcel van Roosmalen leest?

Op deze laatste vraag kan ik een eenduidig antwoord geven: een depressief leven in volledige lethargie!

Even nog er tussendoor. Mark Rutte bestempelt de stikstofcrisis als de grootste CRISIS onder zijn inmiddels 9 jarige leiding. Mark wil ons laten geloven dat door die onlangs gepubliceerde rapportjes het hem pas écht duidelijk werd dat ’ons’ land zich in een noodsituatie bevindt. Het ’slangenmens’ Rutte had maar weer eens voor de spiegel geoefend om zijn ’rimram’ voor de camera van de NOS te verkondigen. Gefeliciteerd Mark, je ben weer ’summa cum laude’ geslaagd!

Met de maximum snelheid van 100 km/h gaat het vastberaden kabinet het stikstofprobleem te lijf! Er mag weer gebouwd worden, nu de boeren nog een beetje tevreden stellen. Wat een treurigheid dit kabinet. Men baseert de maatregel op het te behalen ’stikstofvoordeel’, ’gedegen’ onderzoeken worden als bewijs aangehaald. In Duitsland denken ze daar een beetje anders over, beperking van de maximumsnelheid bljft er taboe. Overigens bestaat er bij de oosterburen GEEN maximum snelheid. Nee, zegt de regering Merkel, daar bestaat ook geen aanleiding toe, want – wederom – ’gedegen’ onderzoeken geven aan dat het effect te verwaarlozen zou zijn. Kan Thierry Baudet niet één van die Duitse onderzoeken laten vertalen naar het Nederlands? Wedden dat de vertaling juist wel het bewijs levert dat er een geweldige stikstokvermindering zal optreden bij beperking van de maximum snelheden? Niet doen dus, Thierry!

Terug naar onze ’levenslustige’ Marcel. In zijn column – hieronder ’bijgeleverd’ – memoreert hij het ’stomme stemvee’ dat protesteert tegen de 100 km/h maatregel. Stom stemvee? Kijk, hier komt de ’links(ige) grachtengordeliaanse arrogante opvatting’ over Jan met de pet uit de mouw. Dat jij, Marcel het leven met jouw ’eigen excentrieke uitspattingen’ voldoende vindt, betekent niet dat je pleziertjes van de gewone Hollander maar op de mestvaalt van de geschiedenis moet donderen. Overigens niet alleen van die gewone Hollander. Ik denk dat veel landgenoten met een autootje voor de woning het leuk vinden om tussen Almere en Lelystad het gaspedaal een beetje harder in te trappen.

Overigens leuk? In onze overgeorganiseerde en overgeadministreerde samenleving is dit misschien wel één van de laatste ’kicks’ die je in het dagelijkse leven kan beleven. En Marcel, niet iedereen heeft de portemonnee om een – extreme – sportervaring te beleven. Wie gaat er nu wildwatervaren en ’canyoning’ bedrijven in de Andes in Zuid-Amerika of in de Oostenrijkse Hohe Tauern? Of skiën in een ’bijzonder milieuvriendelijke’ skihal in het Brabantse Rucphen? Truus met haar permanentje niet hoor! Jullie met jullie zogenaamde vliegschaamte wel! Dit gaat denkelijk niet voor jou persoonlijk op, ik heb niet de indruk dat je volgende week op bungee jumpingtour gaat in – pak ’m beet – Nieuw-Zeeland. Maar waarschijnlijk ben je de uitzondering die de regel bevestigt.

Onderstaand artikel van van Roosmalen is een schrijnend voorbeeld  van de verregaande betutteling en neerbuigendheid waarmee een groot deel  van de Nederlandse  bevolking – het stomme stemvee! –  wordt geschofeerd. Ik zou zeggen, proost Marcel! Het zal bij jou wel bij een alcoholvrij biertje blijven………

Toppunt van arrogantie: denken dat je op mij lijkt. (Wiet van Broeckhoven, Belgische mediapersoonlijkheid, 1949 – 2019)

 

Artikel Marcel van Roosmalen, NRC 15 november 2019

Wat voor leven heb je als snel rijden zo belangrijk voor je is?

Als je naar het Malieveld in Den Haag gaat om te demonstreren tegen de aangekondigde snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur is er natuurlijk iets met je aan de hand. Dan heb je of te weinig echte problemen, of je bent structureel boos op alles en ziet dit als prima uitlaatklep om in verzet te komen tegen al het onrecht dat je onderweg hebt opgelopen. Er is inmiddels ook een smaldeel dat oproept om op weg naar het Malieveld honderd te rijden in de derde versnelling om zo, als protest, voor straf meer stikstof te produceren.

Wie zijn dit?

Wat voor leven heb je als snel rijden zo belangrijk voor je is?

Grote kans dat je een abonnement hebt op De Telegraaf en op de VVD stemde, want De Telegraaf vond de verlaging van de maximumsnelheid opening krant – ‘VVD slaat linksaf’ – en de VVD kreeg de lachers op de hand met een filmpje van Klaas Dijkhoff die de achterban iets wilde uitleggen. Op een toon en met een gezicht alsof de dijken waren doorgebroken, het land was aangevallen door een vreemde mogendheid of dat er een dodelijk virus in het drinkwater zit, zei hij dat het kabinet zich helaas gedwongen had gevoeld om een #rotmaatregel te nemen.

Je zou willen dat ze voor al hun andere rotmaatregelen ook zo door het stof gingen, maar de angst voor het domme stemvee is groot. Dit is de zoveelste klap in het gezicht voor de grote groep die zichzelf niet meer herkent in Nederland. Ik reis ook graag zo snel mogelijk van A naar B, maar dan toch niet zo erg graag dat ik woedend word als ik het gaspedaal iets minder diep mag indrukken.

De wereld vergaat niet.

Zijn dit soms dezelfde mensen die hun middelvinger opsteken als je te langzaam optrekt bij een stoplicht of die al gaan toeteren als ze achter aansluiten in de file. Steunen ze soms ook blind de boeren en maken ze zich ook zo druk over het verdwijnen van Zwarte Piet? Aan de Facebook-profielen van hen die zeggen daadwerkelijk te gaan demonstreren – op het moment van schrijven al 2.300 – te zien wel.

Het is het bekende leger ontevredenen.

Geruststellend is dat een groot deel ook ooit aankondigde om een geel hesje aan te trekken om de boosheid te uiten, maar ‘de gele hesjes’, ooit aangekondigd als een volksbeweging, bleven uiteindelijk beperkt tot hooguit een paar honderd. De rest had uiteindelijk toch wat beters te doen dan zingend over een brug lopen, de auto wassen bijvoorbeeld

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s