Catalonië: Het Zit Diep Van Binnen/Ho Portem Dins

barcelona shirt

Op basis van bovenstaand motto draagt voetbalclub Barcelona bij aan de Catalaanse zaak. De club zegt nadrukkelijk NIET dat Catalonië zo snel mogelijk de onafhankelijkheid uit moet roepen. Maar wel dat gevangenisstraf voor de (politieke) Catalaanse leiders NOOIT een oplossing kan zijn. Dus: dialoog, dialoog, dialoog. De voetbaldirectie had wat mij betreft nog wel een stapje verder mogen gaan door te stellen dat de Madrileense regering/parlement een onafhankelijkheidsreferendum toe zou moeten staan. Met het resultaat van een gerechtvaardigde volksstemming zouden de kaarten geschud zijn: er komt een onafhankelijk Catalonië. Of niet……..

Zoals ik reeds eerder stelde – zie artikel https://de-toestand-in-de-wereld.com/2019/10/18/puigdemont-eu-poets-je-mond-2/ – is het ontkennen van het recht op een referendum met als reden de grondwettelijke onmogelijkheid hiervan een DROGREDEN. Dit doortrapte gedrag van de Madrileense regenten had de Europese Unie – en ALLE EU leiders – met alle kracht moeten bestrijden. In eerste instantie met het beroep op de Universele Verklaring van de rechten van de mens. De gevluchte oud premier van Catalonië Carles Puigdemont wordt in Brussel al maanden als een melaatse beschouwd, geen EU vertegenwoordiger wil met hem aan één tafel gezien worden. Een regelrechte gotspe! Dit terwijl de Europese ’liberaal’ Guy Verhofstadt en al die andere zogenaamde beschermers van de Europese gemeenschappelijke waarden waarden – Frans Timmermans! – hun mond vol hebben over schendingen van de rechtsstaat in Polen en Hongarije.

Fc Barcelona heeft met de gedachte van ’Ho portem dins’ een nieuw officieel shirt gepresenteerd. Het is een interpretatie van La senyera, de vlag van Catalonië, die sinds jaar en dag een belangrijk symbool is voor de club en supporters. Wijlen Johan Cruijffberoepsquerulant én vrijheidsstrijder – kijkt goedkeurend toe vanuit zijn hemelse voetballoge. Niet toevallig heet zijn zoon ’Jordi’ een originele Catalaanse jongensnaam. De grote voetbalmeester streek voor het eerst in Barcelona neer in 1973, toen dictator Franco nog heerste in Spanje. De Catalaanse taal had de Generalísimo na zijn aantreden – in 1939 – in de ban gedaan, de enige plek waar Catalanen in hun eigen taal konden communiceren was? Inderdaad, het Camp Nou stadion van Barcelona.

Voetballer Gerard Piqué is een letterlijke vaandeldrager van zijn club én van de ’Catalaanse zaak’. Dit werd hem door de Spaanse supporters niet in dank afgenomen, vanwege voortdurende scheldkannonades en gefluit – tijdens wedstrijden – heeft de verdediger maar bedankt als international. Hoe is het mogelijk vraag je je af, in 2010 werd Spanje nog wereldkampioen met ’meesterverdediger’ Piqué in de gelederen. Het schijnt dat Piqué tevens gebroken heeft met zijn vrouw, de Colombiaanse zangeres Shakira. Geraadpleegde ’roddelliteratuur’ levert overigens slechts tegenstrijdige conclusies op. Dit laatste bericht heb ik op uitdrukkelijk verzoek van roddelkoning Albert Verlinde fans in dit artikel opgenomen. Voor de broodnodige relativering………….

De inmiddels gevierde trainer Pep Guardiola is een ander icoon uit Catalonië. Met 14 hoofdprijzen is hij de meest succesvolle oefenmeester in de geschiedenis van Fc Barcelona. Één van zijn befaamde uitspraken: ’Johan – Cruijff, red.-  heeft me het voetbal leren begrijpen’. Waarvan akte! Als trainer/coach van zijn huidige club Manchester City liep hij tot voor kort langs de lijn te ijsberen met een geel lintje op zijn revers. Natuurlijk als ondersteuning van de Catalaanse zaak. De Engelse voetbalbond – de FA – beoordeelde ’het gele lintje’ minder positief. Guardiola werd beboet en diende 20.000 Engelse Ponden over te maken naar de voetbalbonzen. De FA verklaarde dat in de huisregels overduidelijk staat vermeld dat politieke boodschappen op en rond het veld niet getolereerd worden. Politieke boodschappen?

Waar lu……..die FA over? Zelfbeschikking van een volk is niet alleen een fundamenteel recht maar tevens een existentiële kwestie. Dit alles heeft dus niets maar dan ook niets met politiek te maken. HET ZIT NAMELIJK DIEP VAN BINNEN…………….

Oproep: Koopt allen – bijvoorbeeld via internet – het nieuwe officiële shirt van Fc Barcelona!!!! Daarmee ondersteunt U niet alleen de strijd voor gerechtigheid in Catalonië maar tevens de voetbalclub zelf. Kunnen ze eindelijk Ronald Koeman als trainer/coach contracteren die wederom de Europese cup ’met de grote oren’ naar Catalonië zal halen!

Als laatste wil ik U één zin uit het ’El Cant de Barça’ – het clublied van Fc Barcelona – niet onthouden:

Ara estem d’acord, estem d’acord, una bandera ens agermana, Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom que el sap tothom, BARÇA, BARÇA, BARÇA!!

We zijn het er over eens, er over eens, één vlag verenigt ons, Blauwrood met de wind, een krachtige kreet, wij hebben een naam die iedereen kent, BARÇA, BARÇA, BARÇA!!

Catalonië: Het Zit Diep Van Binnen/Ho Portem Dins” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s