Burgemeestersverkiezingen Hongarije: Koning Karácsony. Of Commendante Gyurcsány?

gergely

(ten aanzien van de foto: wie staat daar achter de nieuwe burgemeester?)

Tja, als columnist moet je ook wel eens door het stof. Ondanks mijn verwachting – en die van alle ’zogenaamde politieke kenners’ – heeft Gergely Karácsony het toch geflikt! Wat voor onmogelijk werd gehouden is gelukt: met een ruime meerderheid troefde Karácsony de oude vos István Tarlós af. De – in naam – onafhankelijke Tarlós, maar zwaar ondersteund door de Orbánpartij werd ruim voorbij gesteefd door een kandidaat die voor het ongeluk geboren scheen te zijn. Zo ziet U maar, columnisten – zoals ik – moet je nooit vertrouwen………

De verwachting was dat niet alleen trouwe Fideszstemmers op Tarlós zouden stemmen, maar ook zo’n 30% van de Boedapester burgers die een broertje dood hebben aan elke ’Fideszer’. Pater Familias’ Tarlós had alle papieren in handen en toch ging het mis. Is dit een Hongaars politiek – ’Rubik cube’ – onoplosbaar raadsel? Achteraf niet nee. Maar dat is ’de koe in de kont kijken’ zult U zeggen. Daar heeft U inderdaad 100% gelijk in, toch is het interessant naar de redenen achter deze daverende verrassing te kijken.

In eerste instantie hebben de 90.000 stemgerechtigde buitenlanders met Boedapest als domicilie voornamelijk op Karácsony gestemd. Lajos Kósa, de Fidesz campagneleider meende dat de ’crux’ van de nederlaag te vinden is in het stemgedrag van die buitenlanders. Kinderachtg hoor, zonder die stemmen had Tarlós misschien ’net aan’ gewonnen, maar de echte reden van het verlies voor de centrale Fideszregering ligt toch echt op een ander vlak.

Met minimaal 70%, ja 70% had de vertrekkende burgervader moeten winnen en dat is dus NIET gebeurd. Karácsony is gewoonweg in zo’n ultieme underdogrol geduwd dat de Boedapester burgers op enig moment sympathie voor hem gingen opbrengen. Vlak voor de de voorverkiezingen voor een gezamenlijke oppositiekandidaat toverde oud premier Ferenc Gyurcsány plotsklaps een eigen kandidaat uit zijn hoge hoed. Olga Kálmán, een oud verslaggeefster/TV interviewer werd naar voren geschoven als dé vlaggendraagster voor de oppositie. Op de muppetzender ATV liet Gyurcsány zich bijzonder laatdunkend uit over de arme Gergely. Kálmán moest de uitdaagster van Tarlós worden.

Toch wist Karácsony in de voorverkiezing Kálmán te verslaan, Gyurcsány stond erbij en keek ernaar. In de dagen daarna hield hij zich eerst op de vlakte waarna hij zich toch schoorvoetend achter Karácsony’s burgemeesterkandidatuur opstelde. Eindelijk een klein overwinninkje voor de geplaagde bebrilde Gergely die hortend en stotend zijn campagne hervatte. Intussen voerden de stoottroepen van Orbán voortdurend aanvallen uit op de integriteit van Karácsony. Niet verwonderlijk overigens, Karácsony is net zo goed onderdeel van de bestaande politieke nomenklatoera als de Fideszers zelf. Een parkeerschandaal werd in de deelgemeente waar Karácsony burgemeester is breeduit gemeten, terwijl in de rest van Boedapest nog veel meer gelden uit de parkeerautomaten in de zakken van de politici verdwijnen. ’Boter op het hoofd’ tactiek van Fidesz die veel kiezers haarfijn in de smiezen hadden.

Op de TV zenders onder mediacontrole van de Orbánisten konden ze de eerste binnenkomende uitslagen niet geloven. Al die politieke analisten hebben het bij het verkeerde eind gehad, je kon de teleurstelling van hun gezicht ’aflepelen’. Gyurcsány, nog steeds de financiële suikeroom van de oppositie – dus met de meeste macht in handen – heeft een tactiek gevolgd die per ongeluk heeft gewerkt. Het bleek een soort ’blessing in disguise’ te zijn. Gyurcsány’s ’Judasverraad’ met zijn kandidate Olga Kálmán heeft de ’anti-Gyurcsányisten’ in Boedapest gemobiliseerd. ’Alleen maar om Gyurcsány een hak te zetten steunen we die arme underdog Karácsony’. Dat was naar mijn mening de sfeer die bij linkse stemmers is ontstaan. Vooral bij de stemmers die een half jaar geleden zich voorgenomen hadden om of niet te stemmen, of om sowieso op Tarlós te stemmen. Maar alleen in het geval Tarlós, in andere gevallen gaat hun stem altijd – zoals bij de parlementsverkiezingen – naar een (linkse) oppositiepartij. Dan was de 70% overwinning van Tarlós een feit geweest. Nu heeft de krakkemikkige Judastactiek van Gyurcsány toch zijn vruchten afgeworpen. Tegen wil en dank. In eigen huis zal hij zijn ’sublieme moves’ uiteraard breed uitmeten. En in de media natuurlijk. Die anti Gyurcsány stemmers komen overigens van een koude kermis thuis, in feite hebben ze hun stem op de oud socialistische premier uitgebracht……….

Want wie stond er met een van opwinding rode kop vlak achter de kersverse burgemeester Karácsony tijdens zijn overwinningsspeech? ’Onze’ Ferenc natuurlijk. ’A moment of glory’ voor de valse slang die Gyurcsány blijft. Het is zijn tweede natuur. Niet? Ok, eerste natuur dan.

Voor Viktor Orbán waren de druiven zuur, het Boedapester bastion is eraan, zelfs in de gemeenteraad is de Fideszmeerderheid ’foetsie’. In de grote steden zijn er tevens scheurtjes zichtbaar, alhoewel in de meerderheid van die steden er nog steeds sprake is van een Fideszfort. Troost voor de kleine premier is dat op het platteland de steun voor zijn partij – nog – verder is gegroeid. Landelijk gezien haalt de Fidesz bij elkaar geteld nog immer een comfortabele meerderheid. Maar in één van de grotere torens van het Orbánkasteel woont nu wel een ongenode gast.

Werk aan de winkel dus voor de Hongaarse regeringspartij. De ’verdeel en heers’ meester Orbán zal de gelegenheid aangrijpen voor een kleine bijltjesdag. Een aantal regionale partijbaronnetjes zal op een op een doodlopend zijspoor belanden. Hopelijk is het ook een alarmsignaal voor Orbán om de excessen van een aantal partijgenoten/oligarchen aan te pakken. En om op het gebied van de rechtsstatelijkheid stappen te maken. In de goede richting AUB! Dit alles lijkt me zeer wenselijk om in 2022 wederom een absolute meerderheid te behalen. Want Fidesz is er en blijft er, daar helpt geen lieve moeder aan.De scherpe kantjes er nu maar eens een keer afhalen Viktor! En snel een beetje!

Tenslotte rest mij een felicitatie aan het adres van Gergely Karácsony. Kom op jong, rug een beetje recht houden en Ferenc Gyurcsány regelmatig een schop onder zijn achterste geven. Hij staat flink in het krijt bij je!

Aan vriendschap heb je iets in alle andere zaken dan politiek en liefde.(William Shakespeare, Engels toneelschrijver, 1564 – 1616)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s