Hongkong: Ping Pong weg Jong!

hong kong 1

Loopt de zaak dan toch uit de hand in Hongkong? Heeft Carrie Lam de gang van de Hongkongers naar de slachtbank nu definitief aangekondigd? Het diepwrede Chinese regime heeft in ieder geval een macaber gevoel voor humor gehad bij de aanstelling van deze mevrouw als hoogste bestuurder van Hongkong. Ik vrees echter voor toeval, want hebben Chinezen niet hetzelfde humorgevoel als Duitsers?

Tijdens haar wekelijkse persconferentie meldde Lam gisteren het volgende: ’ik heb nog altijd het gevoel dat we zelf oplossingen moeten vinden. Zelf? De trekpop van Peking die meldt dat Hongkong eigen beslissingen mag/kan nemen? De Carrie Lam ‘aan een touwtje’ moet wel getooid zijn met een enorme Pinocchioneus! Het – politieke – verleden van deze dame bewijst overigens dat ze niks heeft met wat ook maar in de verte op democratie lijkt.

Openlijk sluit Lam de ’geweldoptie’ van Peking niet meer uit en daarmee is de crisis in de voormalige Britse kroonkolonie een nieuwe fase ingegaan. Tegenwoordig ergeren we ons op het Europese vasteland groen en geel aan die Britten die van het Brexitdossier een armetierig zooitje maken. Maar in 1997 – het jaar dat de Britten de Hongkongers uitleverde aan de moorddadige Chinese machthebbers – was het Verenigd Koninkrijk al geen schim meer van de voormalige natie die heerste over de wereldzeeën. Nooit, nee nooit hadden – door het verlies van de koloniën – getraumatiseerde Britten zonder democratische garanties Hongkong terug moeten geven aan het ’gele gevaar’. Sterker nog, teruggave had nooit een optie mogen zijn. In 1997 hadden de ’geallieerde’ krachten – USA met alle NAVO landen, ja zelfs met eventuele ondersteuning van Rusland – nog de macht gehad om die p…chinezen een beentje te lichten. Maar ja, no use crying over spilled milk…..

Maar, er is nog een lichtpuntje in deze donkere tunnel. Lam meldt dat de noodwet die gezichtsbedekking voortaan verbiedt in Hongkong ’voorlopig nog niet wordt ingezet’. Wat een overwinning voor al die Nederlandse mensen en organisaties – zoals Amnesty International – die fel gekant zijn tegen de ’boerkawet’ die onlangs is ingevoerd in de polder. En wat een opluchting zal dit wereldwijd opleveren voor de Islamitische beweging. Alhoewel? Bij het daadwerkelijk invoeren van het verbod had Trump misschien Saoedi- Arabië kunnen vragen een inval te plegen op het Chinese eilandje. ’Bijeffect’ op termijn zou dan wel zijn dat in 2029 alle vrouwelijke Hongkongers verplicht met gezichtsbedekking op straat moeten rondlopen. Ach, ’it comes with the job’ zullen we maar zeggen.

Ok, alle gekheid op een Chinees stokje, Hongkong zou een waterscheiding kunnen veroorzaken in de wereld. Als Trump en zijn trawanten zouden accepteren dat de bloeddorstige Chinezen Hongkong definitief inlijven in hun terreurstaat is het hek van de dam. Waarom? 1. China weet dat het geopolitiek zelfs wegkomt met een dergelijke overname en kan rustig verder bouwen aan de ’world wide’ Chinese zijderoute. Het lijkt me geen understatement dat over 100 jaar in de geschiedenisboeken wordt vermeld dat 2019 het jaar was dat de Verenigde Staten defintief de strijd om de wereldheerschappij hebben opgegeven. En daarmee de strijd voor een enigszins acceptabele democratie. Democratie? wat is dat vraagt Trump zich – overigens – voor het slapen gaan in zijn fris gestreepte pyjama af. 2. voor andere ’vleesetende’ landen als Iran, Saoedi-Arabië, Rusland etc is het opgeven van Hongkong het bijna hemelse teken om voor te gaan op de expansieweg die ze al sedert tijden hebben ingeslagen…

Er zijn gelukkig nog volksstammen – jonge – Hongkongers die het gele gevaar onder ogen zien.Het lijkt een strijd van David tegen Goliath. Daarom is het nu van – letterlijk – levensbelang dat ’wij in het vrije westen’ met alle beschikbare middelen deze strijd ondersteunen

Ach, hoor ik de onverschillige naïeveling al zeggen: het loopt echt niet zo’n vaart met die Chinezen hoor! Oh nee? Vraag dat maar aan de Oeigoeren!

Give Hong Kong to an Artist. He can use it. It can be poetised (van ene Baris Gencel, ik kon verder geen informatie over deze persoon vinden. Ik vind het wel een aardige afsluiting…….)

Bijgaand: artikel NOS

NOS Nieuws buitenland 8 oktober 2019

Leider Hongkong: Chinees leger kan ingrijpen als opstand uit de hand loopt

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, sluit niet uit dat het Chinese leger ingrijpt als de protesten in de stad verder uit de hand lopen. Dat heeft ze gezegd op haar wekelijkse persconferentie.

Gevraagd of Lam de Chinese regering in Peking om hulp zou vragen om de demonstraties onder controle te krijgen, zei ze nog altijd de hoop te hebben om zelf tot een uitkomst te komen. “Ik heb nog steeds sterk het gevoel dat we zelf de oplossingen moeten vinden. Maar als de situatie heel erg wordt, dan kan geen enkele optie worden uitgesloten.”

Lam zei verder dat ze niet van plan is om de noodwet waarmee gezichtsbedekking is verboden in te zetten voor extra maatregelen. Die wet werd vrijdag van kracht om het makkelijker te maken voor de autoriteiten om demonstranten te herkennen en op te pakken.

Hevige rellen

In Hongkong wordt nu al vier maanden gedemonstreerd. Aanvankelijk tegen een omstreden uitleveringswet, die inmiddels is ingetrokken. Later groeide het protest uit tot een bredere beweging tegen de invloed van Peking. Ook tegen Carrie Lam en haar medebestuurders is fel geprotesteerd.

Afgelopen weekend, na het verbod op gezichtsbedekking braken hevige rellenuit waarbij winkels en metrostations in vlammen op gingen. De autoriteiten waarschuwen dat ook vandaag nog metrostations dicht zullen blijven, omdat die te zwaar zijn beschadigd. Ook de komende dagen worden weer demonstraties verwacht in Hongkong.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s