De Hongaarse en Hollandse Herfst(bok) komt eraan!

dreher-bak

De zomer is nog niet voorbij in Hongarije, tot zover was zelfs de maand september van een zeer aangenaam niveau. In de lente van dit jaar zag het er nog wel even ietsjes anders uit. Grote droogte dreigde het poestland te teisteren, de boeren begonnen al nerveus met de hooivork aan hun oorlel te krabbelen. Het ministerie van landbouw stelde ter geruststelling al compensaties voor de boeren in het vooruitzicht en sproei- en irrigatieprojecten stonden reeds in de steigers. Maar daar kwam uiteindelijk toch de nattigheid als ’manna’ uit de hemel vallen. Veel vruchten knapten bijna uit hun schil, ik heb dit jaar pruimen gezien ’als eieren zo groot’. Orkanen, overstromingen, openstaande hemelsluizen etc waren er elders in de wereld helaas wel, na Sint Maarten liggen de Bahama eilanden nu ook in puin…..Maar goed, de herfst komt eraan en voor Hongarije heb ik nog een leuke (dag)trip voor U in gedachten: het Balatonmeer, veel mooier en rustiger in de herfsttijd met de mooiste vergezichten in de meest verrassende kleuren. ’(Dag)triptip’ voor Nederland? Mmh, mmh, wat dacht U van een weekje Gran Canaria?

De nationale voetbaltrots van Hongarije Ferencváros speelt eindelijk weer Europees voetbal. De legendarische club die tot in alle uithoeken van het land fanatieke supporters telt moet Hongarije weer op de Europese voetbalkaart zetten. Helaas probeert de clubleiding dit te realiseren met een ondermaatse Oekraïense trainer – Rebrov genaamd – die allerlei houthakker-voetballers uit zijn eigen land heeft laten overkomen, of uit nog oostelijker gelegen contreien. Wie zou hier nu financieel een broodje van smeren? Gisteren werd in de eerste wedstrijd van de Europa league in Spanje met veel geluk en wijsheid gelijkgespeeld tegen Espanyol in Barcelona. Er waren dit seizoen reeds wedstrijden waarin welgeteld twee Hongaren in de beginopstelling stonden. Waarvan één doelman……Keepers zijn in de regel van een aardig niveau in Hongarije, ik denk dat dit te maken heeft met de verdedigers van Magyaarse eredivisieploegen die me altijd doen denken aan een fameuze uitspraak van Johan Cruijff: ’de verdediging van Fc ………lijkt op een Zwitserse  geitenkaas’. Goalie’s in Hongarije moeten dus voortdurend van links naar rechts duiken in een poging hun doel schoon te houden. Ach, laten we op het beste hopen, Ferencvárossupporters bestaan overigens niet. Waarom niet? Ferencváros ondersteunen is een ’wijze van leven’, een ’life form’. Ben benieuwd of Fradi – koosnaam van de club – de hete voetbalherfst overleeft en volgend jaar verder mag bekeren. Hoop doet leven, nietwaar?

Dan de Hongaarse burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande 13 oktober. Hoe staan we er voor? Het reguliere gooi- en smijtwerk is al begonnen, maar de uitkomst is niet moeilijk te voorspellen. Net als bij de Europese verkiezingen zal de Fideszpartij wederom een ’landslide’ overwinning behalen. In een paar grote steden – zoals Szeged – zal het spannend worden, maar de goed geoliede en centraal gestuurde mediamachine is reeds een tandje hoger geschakeld. Op István Tarlós, de huidige burgervader zullen niet alleen Fideszfans stemmen maar tevens veel Boedapester anti-Orbánisten. Voor gemeentes die worden ’verwend’ met een overwinning van de oppositie heb ik een trieste boodschap: de gemeenteportmonnee zal de komende 5 jaar ruiken naar siepelleer. Siepel? Dat betekent ui’ in het Drentse dialect. Als je je portemonne opent moet je als bij toverslag huilen: er zit nog geen grijpstuiver in. Fidesz ’rookt  zulke oppositionele gemeentes uit’ om er na 5 jaar weer met de overwinning vandoor te gaan. Is dit niet vreselijk? Wellicht, maar wat nog veel rampzaliger zou zijn is een oppositionele overwinning in de talrijke gemeentes van Hongarije. De meeste van deze politieke kandidaten zijn namelijk niet heel erg geschikt om de diverse steden/dorpen te leiden. En dan druk ik me nog zeer beschaafd uit. Op de verkiezingsdag van 13 oktober zal de hete herfst in ieder geval een politieke hittegolf veroorzaken.

De nieuwbakken minister van buitenlandse zaken van Italië, Luigi di Maio roffelt stevig op de trom. De leider van de anti establishmentpartij ’5 sterren’ heeft Hongarije al virtueel op het matje geroepen. De door de Europese Unie voorgestelde verplichte quotaverdeling van – illegale – immigranten haalde hij maar weer van stal. Dit plan is echter door de ’grote’ EU  landen al eigenhandig bij het grofvuil gezet, de goede man is dus niet helemaal op de hoogte van de Europese ontwikkelingen. Ik heb hem overigens nog niet in de Engelse taal horen praten in de media, feit is dat ik op veel nieuwsportalen met verbazing lees dat de fanatieke hemelbestormer Luigi geen woord over de grens spreekt. Tja, dan wordt het moeilijk om de actualiteiten te volgen. Zou hij überhaupt weten met welke coalitiepartij hij op dit moment regeert? Dat is nota bene de PDPartido Democratica – die tot voor kort door alle ’5 sterrenvertegenwoordigers’ letterlijk werd uitgekotst. Ik vrees dat di Maio de afkorting ’PD’ op een andere wijze heeft geïnterpreteerd, namelijk als Partido Di Maio. De letter ’M’ zullen ze wel vergeten hebben denkt Luigi natuurlijk te weten. Ach, Viktor Orbán maakt gehakt van dit soort Italiaanse operafiguranten. Of de nieuw gevormde Italiaanse regering – beter: dit poppentheatergezelschap – de Romeinse herfst zal overleven? Het zou een ’miracolo’ zijn!

Tenslotte, het bo(c)kbierseizoen is weer begonnen. Liefhebbers van het bruine vocht kunnen in Nederland hun hart weer ophalen. Helaas hebben de meeste Nederlandse brouwers er al jaren geleden voor gekozen om hun meeste merken vol te stouwen met mierzoete caramel. Waarschijnlijk om vrouwen te verleiden om ook eens een bokbiertje te drinken. Maar, er zijn een paar uitzonderingen zoals de versie van Amstel. Van tap natuurlijk het lekkerste, maar het flesje is ook niet te versmaden. Hiernaast is Hertog Jan dubbelbock een aanrader, geen lichte jongen, rustig ’savoureren’ is het devies. In Hongarije is de Nederlandse bokbierhausse in de herfst echter nooit een ’hype’ geworden. De zogenaamde ’barna’ – = bruin – biertypes komen in de buurt van het bokkige karakter, maar één type/merk wil ik eruit lichten: Dreher bak, betekent gewoon bok in het Nederlands. Het hele jaar verkrijgbaar en van de tap werkelijk een genot. Kan de meeste Hollandse bokbieren naar de loef steken!

Maar wat is het ’non plus ultra’ van bokbiergenot? Dat flesje Hertog Jan dubbelbock dat U 2 jaar geleden in Uw kelder heeft gelegd. Op een stemmige herfstavond ontkurkt U het gerstenat, op de achtergrond klinkt zachtjes de stem van Ella Fitzgerald. Welk nummer zij zingt?  Autumn in New York natuurlijk.

Ik verkoop geen bier, ik verkoop gezelligheid.(Freddy Heineken, mecenas 1923 – 2002)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s