Designated Survivor Stef(je) Blok, ofwel Sint Stefanus

stef blok1Mark Rutte is toch een beetje gehersenspoeld door de ’Trump administration’. In navolging van de Amerikaanse traditie om bij belangrijke gemeenschappelijke politieke bijeenkomsten een regeringsfunctionaris ’apart’ te zetten, meende Mark een dergelijke maatregel ook in Nederland te moeten invoeren. In relatief korte tijd heeft de Nederlandse premier twee keer een onderhoud met ’Trumpie’ gehad, misschien begint hij binnenkort ook dagelijks over allerhande zaken te ’tweeten’. Bijvoorbeeld dat een bepaald wandkastje in het Koninklijk paleis niet 300.000 euro heeft gekost maar slechts 200.000 euro…..

Maar Mark is óók een gehaaide Hollandsche koopman. Vanwege werkverplichtingen in Straatsburg kan Stef Blok(je)niet bij Troonrede aanwezig zijn, de keuze was dus in een wip gemaakt. Ik verdenk Mark  van een ’na mij de zondvloed’ mentaliteit, want geen weldenkend mens moet er toch aan denken dat Blok de ’grote roerganger’ in de crisis wordt nadat een dodelijk gas via de kroonluchters in de Ridderzaal is gepompt. Hiernaast volgt Mark volgens mij de Amerikaanse traditie niet blindelings, de hele wereld weet inmiddels waar Blok zich op de derde dinsdag van september bevindt. Maar goed, de kwestie is op deze manier bliksemsnel geregeld en nog goedkoop ook. U mag het ook gratuit noemen.

Een allesomvattende regeling bestaat niet voor de hiervoor omschreven noodsituatie maar daar heeft de gewiekste Rutte een oplossing voor gevonden. Handelen in een dergelijke situatie dient te geschieden op basis van het’ ongeschreven staatsnoodrecht’. Ik vind deze omschrijving nu al dé uidrukking van het jaar. Wat dit ’recht’ in de praktijk moet voorstellen? Joost mag het weten, Jan met de pet wordt in ieder geval het idee gegeven dat de crisis beheerst zal worden, bovendien zal één en ander geschieden op basis van dit (nood)recht. Ik geef U mijn voorspelling: er ontstaat een grote maatschappelijke chaos en na een week zal ’onze’ grote crisisleider opstaan. Zijn naam luidt Thierry Baudet. Natuurlijk, ’dat God zulks verhoede’, maar voorspellingen doen over de gevolgen van een dergelijk drama lijken me bij voorbaat zinloos. Net zoals gedachtenspinsels over de benzineprijzen aan de pomp op 1 oktober aanstaande.

Tja, en in welke mentale toestand zal Stef(je) zich bevinden na de fatale aanslag in de Ridderzaal? Misschien kan hij advies inwinnen bij zijn partijgenoot de VVD’er Johan Remkes. Deze liberale coryfee was de verantwoordelijke minister van binnenlandse zaken ten tijde van de laffe moord op Pim Fortuyn. In de chaos na de moord sprak de Groninger – geboren te Zuidbroek –  Remkes ’ons’ streng doch bemoedigend toe. Hij keek met onvervaarde blijk in de TV camera en in onvervalste Groningse tongval beval hij het Nederlandse volk aan om ’in dtteze moeilijke péériode hettttt hoofttttt ttttttoch voorál koelll te houd’n’. Het effect was verbluffend, er brak geen revolutie uit en afgezien van wat relletjes bleef de bevolking ’koelll’.

Het Groningse accent behoort niet tot het ’articulaire repertoire’ van Blok. Hij heeft zijn naam voor zo’n crisis overigens wel mee, hij zou in zo’n situatie als een ’betonblok’ overeind moeten blijven. Één facet van in het in het verleden getoonde gedrag van Remkes verdient in ieder geval geen navolging. In 2005 genoot hij van zijn wellicht welverdiende vakantie op het Thaise eiland Ko Samui. Juist tijdens Remkes’ zomeruitje werd dat andere Thaise eiland – Phuket – overspoeld vanwege een aardbeving in de Indische oceaan. In al zijn ministeriële wijsheid besloot Johan uit Zuidbroek om maar niet naar het naburige eiland af te reizen, om bijvoorbeeld de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Of misschien om te beoordelen of Nederland in enige vorm hulp zou kunnen verlenen. Nee, Johan wilde ’de hulpverleners niet voor de voet’n lop’n’.

Ik zal U na al de verstreken jaren  de waarheid uit de doeken doen. Bij vertrek – in verband met het zomerreces – uit Den Haag heeft Johan aan het Haagse journaille destijds gemeld dat hij zich verheugt op een ’relaxte’ vakantie op Thailand. Althans zo verstonden de journalisten de vakantiebestemming. Maar Johan had een heel ander ’El Dorado’  in gedachten, namelijk ’het eiland’. In de Groningse tongval klinkt dit als het woord ’Thailand’. In werkelijkheid bedoelde de bewindsman het eiland Schiermonnikoog, in Groningse wandelgangen aangeduid als ’het eiland’, ’t Ailand dus.. Zo ziet U maar weer hoe eenvoudig misverstanden kunnen ontstaan!!!

Als de voormalige secretaris van de postduivenvereniging van OosterwoldeHalbe Zijlstra – niet voortijdig de laan was uitgestuurd als minister van buitenlandse zaken was Stef(je) nu geen designated survivor geworden. De huidige minister van buitenlandse zaken had het geluk van Guus Geluk dat hij vanwege vorig jaar gedane ondiplomatieke en ronduit stupide uitspraken niet zelf werd geruimd. Maar ja, dan was Nederland – en in het kielzog de VVD – de internationale diplomatieke risee geworden. Gevolg was wel dat Blok(je) al geruime tijd onder strenge curatele van Mark Rutte staat. Naast de pot pissen is er voor Stef(je) letterlijk niet meer bij.

Maar plotsklaps staat hij na de fatale gasaanval in de Ridderzaal fier op zijn voetstuk: Sint Stefanus! Ik vrees met grote vreze dat Stefanus – staande op zijn voetstuk – als bij donderslag een aanval van hoogtevrees te verduren krijgt. Ik vermoed overigens dat de geboren Emmeloordenaar reeds vanaf zijn prille jeugd aan hoogtevrees leidt. Tja wat wil je, als je onder het Normaal Amsterdamse Peil – NAP – geboren bent. Stefanus(je) zou in genoemde crisis volgens mij het liefst vluchten naar een eilandje voor de kust van Thailand. Maar of hij vanwege de verwarring in zijn hoofd weet waar Thailand zich op de wereldkaart bevindt? Stefanus zou zo maar eens uiteindelijk op Schiermonnikoog terecht kunnen komen…….

In het korte moment dat ons rest tussen de crisis en de catastrofe, kunnen we net zo goed een glas champagne drinken. ( Paul Claudel, Frans dichter, 1868 – 1955)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s