Moet het Franse Volkslied niet geboycot worden?

borat

Er bestaat een cliché en dat gaat als volgt: ’Fransen zijn chauvinistisch en arrogant.’ Tja, was het niet zo dat cliché’s altijd een kern van waarheid bevatten? In ieder geval zijn de uitdrukkingen ’chauvinisme’ en ’cliché’ van Franse origine. Toevallig? De vraag stellen is deze beantwoorden.

De onlangs gespeelde EK voetbalkwalificatiewedstrijd  Frankrijk-Albanië  had bij aanvang een pikant tintje. Of moet ik op z’n Frans zeggen ’piquante’? De spelers van Albanië waren met stomheid geslagen toen uit de luidsprekers van het Stade de France het volkslied van Andorra klonk. De fout werd ’hersteld’ en de stadiospeaker probeerde de gemoederen te sussen door respect te vragen voor ’het volkslied van Armenië. Tot zover de ’respectvolle’ opstelling van de Fransen

Stelt U zich de volgende situatie voor: Frankrijk speelt thuis een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tegen de Verenigde Staten en voor aanvang klinkt niet het Amerikaanse volkslied maar het vokslied van – pak ’m beet – Jamaica. Vervolgens biedt de stadionspeaker zijn excuses aan, aangevuld met het verzoek of het publiek stil kan zijn en overigens met respect dient te luisteren naar het volkslied van Iran.  Ziet U de tekst van de tweet van Donald Trump al voor U? Die dreigende tariefinstelling voor Franse wijn, ja die zal door deze verwikkelingen wel doorgevoerd worden. Én vervolgens sluit ’duizelingwekkende Donald’ zijn tweet af met het blokkeren van Frans taalonderwijs op de Amerikaanse universtiteiten. Lekker puh!!!Was getekend, The President of the United States. Sorry, ik was de aanhef van de tweet vergeten: beste cultuurarme slakkenvreters,

Inmiddels heeft president Macron zijn excuses aangeboden aan de premier van Albanië de heer Viktor Orbán. Flauw grapje, aan premier Rama natuurlijk. De Franse president zal toch wel in de gaten hebben waar Albanië zich in Europa bevindt. Alhoewel ik me afvraag of de immens impopulaire Franse president op een blinde Europese kaart aan zou kunnen wijzen waar dit balkanstaatje zich bevindt. Soit, laat ons liever concentreren op de impact van de ’voksliedverwisselingen’. De Fransen hebben in feite twee zware beledigingen op hun geweten. Ten eerste de ultieme slordigheid om het verkeerde bandje op te zetten. Ten tweede wordt tevens het complete Armeense volk tot op het bot beledigd. Het Albanese volkslied zou het Armeense voor moeten stellen? Wijlen Charles Aznavour(ian) – van Armeense origine – draait zich om zijn graf. Ik stel de Amerikaanse zangeres Cher – tevens van Armeense afkomst – voor om een een protestlied te componeren. Voorstel voor de titel van het lied: ’no sex after French Fries’

Het ’non plus ultra’ van voorgaande ’pikanterie’ is dat Armenië zo’n beetje 100% Christelijk is, de bevolking van Albanië is in de meerderheid Islamitisch. In deze zin had de stadionspeaker zich niet slechter – of beter! – kunnen vergissen. Hij zal wel aan één of andere bobo van de Franse voetbalbond gevraagd hebben: tegen welke voetbaldwerg spelen we vanavond ook maar weer? De ’blauw beblazerde’ bobo heeft waarschijnlijk door een beetje teveel champagneconsumptie het woord ’Albanië’ niet meer geheel goed gearticuleerd over zijn lippen kunnen brengen. Zo verstond de speaker in plaats van Albanië dus Armenië. Wedden dat het zo gegaan is?

Deze schandvlek kan natuurlijk niet alleen met de laffe excuses van President Macron afgedaan worden. Daarom stel ik de Europese voetbal bond, de UEFA de volgende straf voor: de komende twee jaar wordt bij elke voetbalinterland – waarin Frankrijk speelt – voor aanvang de Marseillaise niet meer gespeeld. In plaats hiervan wordt de band van het volkslied van Kazachstan opgezet. Nee, nee, niet het officiële Kazachse volkslied. Dat zou een grenzeloze schoffering betekenen van alle Kazachstanen. Kent U de komische film ’Borat’? De Britse acteur Sacha Baron Cohen die ons in zijn rol als fictieve Kazachse journalist heeft doen rollen van het lachen heeft voor deze fim een uitzondelijke ’soundtrack’ bedacht: een nieuwe versie van het volkslied van Kazachstan. Een regelrechte giller, hierbij de Youtubelink: https://www.youtube.com/watch?v=dIV-QdPEx-Q

Dit ’vokslied’ past als een door Christian Dior ontworpen maatpak voor de Franse voetbalploeg. De UEFA dient bij het bekrachtigen van deze ’volksliedstraf’ te benadrukken dat de straf automatisch met één jaar verlengd wordt in het geval de Franse internationals het ’volkslied’ niet uit het hoofd leren. Het MOET dus verplicht meegezongen worden, ook door de Franse voetbalcoach Didier Deschamps. Die zal het volgens mij overigens een worst zijn, hij is immers een Bask……..

Komt, kinderen des vaderlands,de dag der overwinning is aangebroken! (eerste zin van het Franse volkslied, maar dat had U al geschoten natuurlijk!)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s