Een Hemels Huis met een Hypocriete Halal Hypotheek

islamic bank

De Arabische uitdrukking voor Halal staat voor ’rein’ of ’toegestaan’. Steeds meer Islamieten in de wereld willen voldoen aan de Halalvoorschriften die hun oorsprong onder andere vinden in de Islamitische ’wetgeving’, de Sharia. Zolang mensen die op deze manier het Islamitische geloof aanhangen niet op gespannen voet komen met de democratisch tot stand gekomen nationale wetgevingen heb ik er geen moeite mee. Mijn zegen hebben ze, alhoewel ik betwijfel of mijn uitgesproken zegeningen enige spirituele of religieuze basis hebben. Inmiddels heb wel ik de indruk dat de ’Halalbusiness’ een grote commerciële vlucht heeft genomen. Een ’Halalfrikandel’ verorberen is tegenwoordig alleszins mogelijk.

In Denemarken biedt sinds kort de bank ’Jyske’ hypotheken aan met een negatieve rente. Aanvankelijk dacht ik aan een een grap van de website ’Geen Stijl’, vooral ingegeven door de naam van de bank, Jyske. Is dat geen verbastering van Jiskefet, de naam van het gelijknamige humoristische TV programma van onder andere Herman Koch? Nee hoor, de berichten in de media waren geen ’fakenews’, de Deense bank meent dat ’op de pof’ geld krijgen moet lonen. Bij criminelen wordt het gezegde ’gestolen goed gedijt niet’ immer verdraait tot ’gestolen goed gedijt uitstekend’. Gratis en voor niets – met negatieve rente – stel ik Jyske de volgende te gebruiken slogan voor met betrekking tot dit geweldige financiële product: gratis geleend geld gedijt uitstekend! Was getekend: Jyske bank. Bij mijn weten betekent het Friese woord ’Jiske’ ’vuilnis’ of letterlijk: ’as’. Of ik hiermee een waardeoordeel vel over deze ’licht merkwaardige’ hypotheekconstructie? Niet te bevooroordeeld zijn, hè geachte lezer!

De punctuele opletters hoor ik al in mijn nek hijgen, want de ’zaak’ blijkt toch iets anders in elkaar te steken. De hypotheekschuld wordt in Denemarken namelijk meteen doorverkocht aan beleggers die met die schuld de boer opgaan in de wonderlijke wereld van de financiële constructies. Dat zal allemaal wel, feit is dat ik als geldconsument na 10 jaar – als mijn hypotheekschuld afloopt – geld toe krijg op mijn oorspronkelijke lening van 500.000 Deense Kronen. Het gaat toch om het nettoresultaat, nietwaar? Op de reden waarom er in een EU land als Denemarken een dergelijke constructie mogelijk is wil ik nu niet uitgebreid ingaan, U zou mijn oratie aan moeten horen tot U waarschijnlijk ’een ons’ weegt. Of nog minder. Laat ik volstaan met de opmerking dat de topman van de Europese Centrale Bank – ene meneer Mario Draghi – dagelijks op het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt Euro’s ’bijdrukt’. Om deze vervolgens per helikopter uit te strooien in de landen van de Europese Unie. Mario Draghi komt overigens uit een land dat financieel land dat zijn zaakjes altijd op orde heeft gehad en altijd met de ’vinger op de knip’ heeft geleefd. Of was het nu met de ’maffiavinger aan de trekker’?

Nu zult U zich wellicht afvragen wat bovenstaande nu te maken heeft met ’Halal’? Welnu, Halalproducten en diensten dienen te allen tijde ’rentevrij’ te zijn. Een renteconstructie is voor de vrome Islamiet ’Haram’, wat ’niet toegestaan’ of onrein betekent. Dat betekent dat er voor ’Halalvolgers’ geen mogelijkheid bestaat een traditioneel hypotheekcontract ten behoeve van de aankoop van een huis af te sluiten. Alle banken in alle EU landen rekenen immers een bepaalde hypotheekrente. Daar moet wat op gevonden worden natuurlijk! Inmiddels is het Islamitisch bankieren in opkomst, volgens het Internationaal Monetair Fonds – IMF – gaat er wereldwijd meer dan 2 biljoen euro in om. Dat is dus een bedrag met 12 nullen! Hoog tijd dat er in Nederland een bank instapt, ligt die topman van de ING, ene meneer Hamers soms te slapen? Maar misschien moet hij nog bekomen van de klap van de hamer die 775 miljoen euro heeft gekost. ING werd beboet voor het faciliteren van het witwassen van geld, hij is natuurlijk als de dood voor Halalconstructies met de terreurgroep IS. Dat lijkt me ook meer dan terecht, de ING controlemechanismen zijn zo lek als een gereformeerd collectemandje.

Wat is dat nu precies, dat Halalbankieren? Er zijn verschillende financiële halaloplossingen mogelijk, het kardinale verschil met traditionele hypotheken is dat er geen rente over het geleende bedrag wordt gerekend. Een constructie kan bijvoorbeeld de volgende ingrediënten bevatten: de bank wordt formeel de eigenaar van het betrefende onroerend goed. Vervolgens verkoopt de bank het ’goed’ door aan de kersverse eigenaar van een maisonette – mét Halal keukeninrichting – gelegen aan de Witte de Withstraat 13 te Boerenstronkeradeel. Uiteraard is het huisadres fictief. Het verkoopbedrag plus de winstopslag wordt vervolgens in termijnen, zonder rente, terugbetaald door de koper.

Iedereen blij toch? Meneer Hamers van de ING die hiermee de spijker op zijn kop heeft geslagen én de ’Halalfan’ die op een ’reine manier weldra wat ruimer kan wonen met zijn inmiddels ruim uitgevallen gezin. Een ieder die een beetje kan optellen en aftrekken voelt al aan zijn/haar water dat hier iets niet klopt. Niet als een ’bus’ of als een ’zwerende vinger’ maar als een ouderwets caranavalsfluitje. De ’rente’ heet in deze zogenaamde Halaloplossing ’winstopslag’, in feite worden er gewoon twee termen uitgewisseld. Halalfans zal dit waarschijnlijk een (lams)worst zijn, op deze manier worden hun financiële mogelijkheden immers verruimd.

Het nieuwe ’hypotheekhalalbriefie’ is gewoon een moderne Islamitische variant op de ’aflaathandel’ uit de middeleeuwen. ’Vrome’ Rooms-Katholieke Christenen betaalden grif voor zogenaamde aflaten aan meneer pastoor waarop deze de zondige geloofsgenoten kwijtschold voor alle begane zonden. Van het geld kregen ze geen dubbeltje terug, maar hiermee meenden de Maria aanbidders wel een huis in de hemel gekocht te hebben. Ik verkneukel me bij de gedachte dat een zojuist overleden Rooms-Katholiek zijn ’gekochte’ huis in de hemel wil betrekken. Bij het opentrekken van de zware eikehouten deur treft hij/zij in plaats van een leeg maar mooi ingericht huis het volgende aan: in het huis hangen weliswaar mooie schilderijen van de kruisiging van Jezus van Nazareth aan de wand, de huiskamer is echter bevolkt door één man. Én 72 maagden, of 70, of 77, over het juiste aantal wordt in Islamkringen voortdurend gediscussieerd…….

De halalhypotheek is trouwens op het lijf van Judith Sargentini en Frans Timmermans geschreven. Beide menen al lang voor de EU hypocrisieonderscheiding’ in aanmerking te komen. Op te spelden door vertrekkende EU chef Jean-Claude Juncker. Ik zou zeggen: degene die het eerst een halalhypotheek afsluit, wint!

Blijft tenslotte de prangende vraag, is de hypotheekconstructie van de Deense Jyske bank ’halalproof’? Misschien kan Henk Otten hier eens zijn hoofd over buigen. Hij hangt het Islamitische geloof niet aan, zegt U? Dat kan zijn, maar van hypocrisie heeft hij wel weer kaas – ik denk 60+ kaas – gegeten. Bovendien schijnt hij regelmatig om een stevig pak bankbiljetten verlegen te zitten. Een geschikte expert dus!

Een lafaard is een held met een vrouw, kinderen en een hypotheek. (Marvin Kitman, Amerikaans auteur, 1929 -)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s