Alle Hongaarse oppositiepartijen dienen zichzelf op te heffen! deel 2

gyurcsany

Het vuurwerk van de Hongaarse nationale feestdag van 20 augustus is afgestoken en daarmee is het startschot gegeven aan de campagne voor de burgemeester- en gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober aanstaande. Valt er in die campagne straks misschien wat te ’lachen’? De voortekenen voor de oppositie zijn niet echt gunstig, meer tragikomisch of eigenlijk: ’slapstickachtig’. Het woord slapstick is afkomstig van het houten hulpmiddel dat eruitzag als een slaghout, dat bij een daarmee gegeven slag veel geluid maakt, echter zonder dat daar veel kracht voor nodig was. Een betere vergelijking met de huidige Hongaarse oppositiepartijen kon ik niet vinden. Een goede tweede is: veel geschreeuw, weinig wol……

Even weer een rondje langs de politieke velden, ik heb een aantal ’aardige’ wetenswaardigheden opgetekend.

Két Farkú Kutyapárt: in Hongarije waren wat mij betreft tot voor kort twee partijen serieus te nemen, de Fidesz van Viktor Orbán en de Két Farkú Kutyapárt, de tweestaartige hondpartij. Deze laatste partij is eigenlijk een activistische beweging die de Hongaarse kiezers voortdurend een spiegel voorhoudt. De spiegel bevat een flinke dosis humor, bijvoorbeeld in één van de de laatste ’nieuwsfeitjes’ van de ’honden’: ’in het meer van Loch Ness zijn opnames gemaakt van illegale immigranten’. Kan het nog gekker? Maar nu nog even de serieuze kant. In de Boedapester deelgemeente Ferencváros – ja, van de gelijknamige sportclub – hebben de ’honden’ zich tevens achter de gezamenlijke oppositiekandidate geschaard. Wellicht is de dame in kwestie een sympathiek personage, maar dat is niet relevant. Haar ’ondersteuners’ zijn bijvoorbeeld de bruinhemden van de Jobbik, maar ook de versteende socialisten van de MSzP. Aan die MSzP hadden de honden een nog grotere hekel dan aan de ’Fideszers’. Conclusie: ook de honden zijn op het hellend vlak gekomen, waar is de ’Umwertung aller Werte’ gebleven? Ook maar opdoeken deze hondenclub dus!

MSzP: de fossiele socialisten bevinden zich in de hoek waar de klappen vallen. In peilingen staat de partij soms onder de 5%, virtueel ligt de MSzP al op de trappen van het Hongaarse parlement. De partij is niet eens in staat een aansprekende burgemeesterskandidaat voor Boedapest te presenteren. In plaats daarvan stelt zij zich op achter ene Gergely Karácsony die in het verleden van politieke partijen wisselde als een balletdanseres van balletschoentjes. Bovendien is Karácsony – althans op het moment van dit schrijven – geen lid van die MSzP. Intussen ’blaatte’ de parlementaire MSzP fractieleider Bertalán Tóth en plein public dat de Fideszregering geen lange tijd meer beschoren is. In ’postFideszperiode’ komen de corrupte Orbángetrouwe politici ’achter de tralies en hun familie, inclusief kinderen ook’. Waarvan akte……

LMP: in het Nederlands, de afkorting voor ’de politiek kan anders’. Inderdaad, deze partij is gemarginaliseerd, kopstukken zijn eruit gegooid of opgestapt, wat overblijft is een lege huls. Bij de Europese verkiezingen was het resultaat 0 zetels. Verwachtingen voor de komende jaren: 0-0.

Momentum Mozgalom: samen met de andere oppositiepartijen heeft deze club in de Europese politiek met een ongeschreven regel gebroken. Deze schrijft voor dat de (vice)-voorzittersposities van commissies in het Europees parlement naar rato van de verkiezingsuitslagen worden verdeeld. Alleen uit rancune werkte Momentum niet mee aan deze usance en helaas deels nog succesvol ook. Schandalig! Hiernaast werkt deze naar eigen zeggen jonge frisse beweging voor de komende verkiezingen nauw samen met Jobbikfrustro’s en de vertegenwoordigers van het oude socialistische establishment, de DK partij van oud premier Ferenc Gyurcsány. Hulde, jongens, meisjes!!

Demokratikus Koalícíó (DK): Met Klára Dobrev, de ’tweede big shot’ van de partij – en tevens echtgenote van Ferenc Gyurcsány – werd de DK ’the best of the rest’ bij de Europese verkiezingen. Die Gyurcsány is als een kat met 9 politieke levens, of beter 99 levens. Ik heb maar één opmerking: een partij die als Europese ’lijstduwer’ een persoon – Csaba Czeglédy – opwerpt die officieel beschuldigd is van grootschalige fraude neemt zichzelf niet alleen niet serieus maar plaatst zich buiten elke orde. Helemaal als ik U vertel dat die Czeglédy de advocaat/juristrol vervul(t)de voor ’onze’ Ferenc…..Maar ja, met deze ’move’ is de strafrechtszaak tegen meneer Czeglédy weer verdaagd.

Jobbik: de ’gouden driehoek’ van deze partij was altijd: homohaat, zigeunerhaat, jodenhaat. Ironisch genoeg is deze partij precies in drie delen uiteengevallen. Jobbik schijnt tegenwoordig een burgerpartij te willen voorstellen, ja, ja, dat zal wel. De oprichter van de ’foute Hongaarse garde’ ene meneer János Volner is met een eigen clubje verder gegaan, ik lees en hoor er maar weinig meer over. Vervolgens is er een uiterst rechts clubje opgericht dat onlangs nog de poorten van de Hongaarse Coca Colafabriek blokkeerde. De frisdrankboer had in de hoofdstad plakkaten opgehangen waarop homoseksuelen vriendelijk naar elkaar kijken en elkaar soms nog omhelzen ook. Ongehoord volgens dit clubje, waarvan ik het niet eens de moeite waard vind om de naam op te schrijven. Alle drie ’gouden’ afsplistingen zouden met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid na verkiezingen niet – meer – in het Hongaarse parlement vertegenwoordigd zijn. De Jobbik werkt voor de gemeenteraadverkiezingen uiteraard samen met alle andere oppositiepartijen die de Jobbikleden als verloren zonen verwelkomd hebben…..

Tja, de titel van dit artikel dekt de lading niet meer. Waarom niet? De Jobbik, de MSzP en de LMP hoeven zichzelf niet eens meer op te heffen, dat heeft de ’politieke realiteit’ reeds voor elkaar gekregen. In ieder geval heeft het daar alle schijn van. De andere oppositiepartijen kunnen de achtergelaten brokstukjes – als ’strandjutters’ – oprapen en reken maar dat meneer Gyurcsány en zijn vrouw uitstekende ’rapers’ zijn. Daarvoor moeten ze wel continu ’bukken’ en dat lijkt me ook aanbevelenswaardig. Rechtop staan lukt deze lieden maar moelijk. Waarom? Wegens gebrek aan een functionerende ruggegraat.

Tot slot ’vrees’ ik dat de meeste brokstukjes door een ander persoon worden opgeraapt. Driemaal raden wie dat zou kunnen zijn!

Strandjutten is het zoeken naar en het verzamelen van aangespoelde spullen, meestal afkomstig van schepen. Ook van schepen die vergaan zijn………

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s