Chinese Hikvisioncamera’s? Zelfs een paard krijgt er de hik van

camera

Op basis van de Chinese wet zijn alle Chinese bedrijven verplicht om te spioneren voor de communistische heilstaat. Maar zonder deze wettelijke verplichting zouden de (staats)ondernemingen zulks overigens ook wel uitvoeren. Staatsbedrijven? ALLE Chinese ondernemingen kunnen als zodanig gekwalificeerd worden, er is geen buitenlandse aandeelhouder die een meerderheid in Chinese ondernemingen houdt. Waarom niet? Mag niet van ’Mao-adept’ Xi Jinping.

De firma Hikvision China verovert de wereld en heeft reeds luctratieve contracten gesloten met Ajax en het Talpa van John de Mol. U weet wel, de grote broer van Linda die onder andere de ’immer goed geïnformeerde nieuwszender’ SBS 6 in de lucht houdt. Vooral voor de tokkies, Jan met de pet en andere landgenoten. Daar is niks mis mee hoor, ieder zijn meug, nietwaar? Binnenkort zal naast het programma ’Hart van Nederland’ wellicht ’Hart van China’ geïntroduceerd worden. Het eerste informatiefilmpje dat waarschijnlijk vertoond zal worden is die ’agitpropproductie’ van de Chinezen die op een USB stickje de Nederlandse Tweede Kamerleden wilden tonen dat alles ’pais en vree’ is met de Oeigoeren. Etnische minderheden worden in de provincie Xinjiang uiteraard als Chinese keizers behandeld. O ja, Hikvision is het bedrijf dat internationaal is gespecialiseerd in (beveiligings)camera’s die etnisch uitstekend kunnen profileren. Bijvoorbeeld in ’de terreurspeeltuin’, de provincie Xinjiang waar Oeigoeren niet alleen etnisch worden geprofileerd maar tevens geneutraliseerd.

Hikvision vindt zijn basis in de Chinese defensieindustrie, dus waar praten we eigenlijk nog over? De Verenigde Staten hebben onlangs de toegang van Hikvision tot Amerikaanse overheidsinstellingen ontzegd. Nederlanders zijn de Chinezen van Europa dus een dergelijk verbod zal in de polder niet zo snel ingevoerd worden. Handel blijft handel, nietwaar? Bij Ajax denken ze wellicht dat de ’Hikcamera’s’ een mooi ’spin off’ effect kunnen hebben. Binnenkort kan de Chinese familie doorsnee rechtstreeks een Ajaxtraining onder leiding van de kleine Erik ten Hag aanschouwen. Iedereen wordt Ajaxfan in China, wat wil je nog meer?! Dat vervolgens de Chinezen geen pecunia meer willen betalen voor uitzendrechten voor de door Ajax gespeelde wedstrijden is een ander geval. Ach, hoor ik de ’foutloos ABN pratende’ Ajaxvoorzitter Edwin van der Sar al zeggen: dan schakelen we die camera’s tijdens de wedstrijden toch gewoon uit. Tja, er zal wel een aan/uitknopje op die camera’s bevestigd zijn, maar de uitdrukking ’uit’ betekent volgens het Chinese vocabulaire: ’aan’, maar alleen voor – de eer en meerdere  glorie van – de communistische partij….

Hikvision is uiteraard woest vanwege de Amerikaanse beslissing en beweert geen spionageactiviteiten te bedrijven. Bovendien beweert de bedrijfsleiding met droge ogen dat ’er nooit een smoking gun’ is gevonden. Ja, dank je de koekoek, als ze zich hadden laten betrappen was het nu al ’over en uit’ geweest met die cameraboer en waren de directieleden al lang ’op vakantie’ gestuurd. Waar naartoe? Waarschijnlijk de provincie Xinjiang waar ze door hun eigen camera’s in de gaten zouden worden gehouden. Maar ik denk niet voor lang want voor zover mij bekend is hangen er geen Hikvisioncamera’s in de bomen rond de ’eeuwige jachtvelden’. Nog niet……

In het officieel uitgegeven Hikvision communiqué viel mij de volgende zinsnede op: ’Hikvision respects the human rights as set forth in the Universal Declaration of Human Rights’. Einde citaat. Ja, ja, maar wel met Hikvisioncamera’s Oeigoeren op elk moment van de dag registreren en deze informatie doorgeven aan de handlangers van Xi Jinping. Privacy, mensenrechten? Nooit van gehoord natuurlijk. Een dergelijke schaamteloosheid doet zelfs ene Donald Trump verbleken!

Die Chinezen lachen zich tot nu toe een breuk, ongehinderd bouwen ze door aan hun ’internationale surveillancestaat’ en de ’naïeve vrije wereld vreet het allemaal’. Maar ja, de camera’s zijn kwalitatief superieur en ze zijn ’best goedkoop voor de prijs van het geld’. Dit laatste is een historisch gevleugelde uitdrukking op Nederlandse zaterdagmarkten. Ook wel bekend als: op de markt is je gulden een daalder waard!

Van de week werd ik toch weer iets blijer. Donald Trump durfde het aan de handelsoorlog met de Chinezen te koppelen aan de actuele politieke situatie. Als de Chinezen de Hong Kongcrisis niet vreedzaam oplossen, dan volgen verdere handelssancties, tariefsverhogingen en ander handelsgeweld. Dat was zo ongeveer de boodschap aan Peking. Europa in de persoon van Angela Merkel volgde schoorvoetend. Die idiote tango van Trump en Kim Jong Un is potsierlijk maar de Chinapolitiek van de Amerikaanse president is te prijzen. Op lange termijn is dat een tijdelijke wereldwijde economische depressie waard. Maar daar is de typisch Nederlandse koopman John de Mol het vast niet mee eens. Maar ja, zijn naam is ook ’de Mol’, hè.

Bij mij is het glas altijd half leeg (John de Mol, 1955 – )

Noot: In China is het glas pas echt leeg nadat de giftige inhoud in het naïeve en goedgelovige gezicht van ’de westerse mens’ is gegooid. Maar eigenlijk is het glas dan pas echt vol voor Xi Jinping en zijn maffiabende

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s