Drugs met korting verkopen mag niet op Hongaars SZIGETfestival

sziget arrestatie

Tja, ’vette pech’ voor estafetteloper Roelf B. die onlangs is opgepakt op het terrein van het Hongaarse Szigetfestival. De talentvolle sprinter zal zijn stokje voorlopig aan een andere sporter moeten overgeven. In Hongarije is officieel een ’zero tolerance’ beleid van kracht op het gebied van verdovende middelen, in het ’liberale’ Nederland was Roelf B. er waarschijnlijk afgekomen met een flinke geldboete en een voorwaardelijke gevangenis/taakstraf. Dat is aan de boorden van de Donau wel even anders……..Overigens zijn soft/harddrugs rijkelijk te verkrijgen in Hongarije, tijdens diverse festivals/party’s worden deze algemeen geconsumeerd, je moet alleen niet opzichtig met een joint oom agent passeren. En al helemaal niet een drugssupermarktje bij je tentje op het (Sziget)festivalterrein opzetten! Waarschijnlijk heeft Roelf B. vanwege zijn sport/’handels’activiteiten ook geen tijd gehad om de website van Sziget te bezoeken. Daar werd benadrukt om toch vooral geen grammetje hasj binnen de poorten te brengen…….

De Nederlandse maat van Roelf B. werd ook in de boeien geslagen en de Hongaarse openbare aanklager gooide nog even wat extra olie op het vuur: ’ de strafeis zou voor deze gevonden hoeveelheid ’dope’ wel eens levenslang kunnen luiden’. Nu lijkt me dit ietwat overdreven, maar op een aantal jaar ’brommen’ kunnen de twee Nederlanders wel rekenen. Voorlopige vrijlating zit er sowieso niet in, de Hongaarse justitie houdt de twee ’verdachten’ in ieder geval een maand vast. De combinatie van het genieten op het ’island of freedom’ in Boedapest en als een paar gezonde Hollandse koopmansjongens nog een paar extra centen verdienen was waarschijnlijk ’te’ aantrekkelijk. In plaats hiervan werd het waterige soep eten in de Hongaarse ’bak’. Het kan verkeren…..

De jongens zijn op geen enkele manier te benijden, helemaal niet omdat de zaak tevens een binnenlandse component herbergt. De huidige Fideszregering van Viktor Orbán heeft met de drugsvangst op heterdaad een onverwacht politiek cadeautje gekregen dat gebruikt kan worden ten behoeve van de burgemeesters- en gemeenteraadsverkiezingen die gehouden worden op 13 oktober aanstaande. Immers, die liberale waarden van de West-Europeanen, die moeten ’we’ niet hoor je de Fidesz spindoctors al denken, dus? Hard aanpakken die ’losgeslagen liberals’, deze boodschap zal het goed doen onder het Fideszelectoraat, maar nog beter helpt het om ’stemtwijfelaars’ over de streep te trekken. Eigenlijk zou Roelf B. een factuur aan de Fideszpenningmeester moeten sturen vanwege ’campagneondersteunende activiteiten’.

Afgezien van de triestheid van de situatie moest ik wel glimlachen om de marketingtechnieken van de opgepakte supermarktbaasjes. Analoog aan de inmiddels verguisde ’kiloknaller’ vleeskorting van Nederlandse supers bedachten de ’dealers’ een zogenaamde volumekorting. Voor een joint of een xtc-pil werd 15 euro gevraagd. Wie er tien afnam, kreeg een korting van 40 euro. Ja, op die manier wordt de markt natuurlijk kapot gemaakt, een Aldi drugssupermarkt was er nog niet in Hongarije! Misschien hebben concurrerende Hongaarse drugsdealers de politie wel getipt, wie zal het zeggen.

Technisch directeur Ad Roskam van de Nederlandse Atletiekunie sprak van een situatie ’die elke verbeelding tart’. Hiervoor werd de eveneens Nederlandse atlete Madiea G. al in Duitsland gearresteerd wegens het in bezit hebben van 50 kilo drugs, waaronder crystal meth, een 100% harddrug. In Hongarije was op de TV overigens duidelijk te zien dat er zich tevens ’dope’ bevond in een sporttas met opschrift ’Team NL’. In een gesponsorde tas van de atletiekunie bevonden zich dus onder andere XTC pillen. Inderdaad, dat tart elke beschrijving…..

Maar wat mij echter de ’non plus ultra’ crystal meth roes opleverde was een opmerking aan de tafel van ’Jinek’, de talkshow van de gelijknamige blauwogige Eva Jinek. Geopperd werd dat die arme atleten wel een beetje bij moeten verdienen want de atletiekunie/Nederlandse overheid laat die arme sporters financieel op een houtje bijten. Dit soort teksten mag ongestraft op de Nederlandse publieke TV gedebiteerd worden…. Voor zulke uitspraken stel ik – analoog aan het Hongaarse Openbaar Ministerie – een levenslange strafeis voor!

Op 15 augustus 1969 begon het Woodstockfestival in de Verenigde Staten, inderdaad precies 50 jaar geleden. Waar zijn de tijden – bah, wat een lelijk cliché – gebleven? Misschien mag ik Roelf B. en zijn maat nog één misplaatst advies geven:

If you’re going to San Francisco
BE SURE TO WEAR SOME FLOWERS IN YOUR HAIR
If you’re going to San Francisco
You’re gonna meet some gentle people there

nummer van Scott Mckenzie (1939 – 2012) uit 1967

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s