Pillen Peuzelende Poestabewoners

medicijnen

Op bijna elke hoek van een Hongaarse (winkel)straat is wel een apotheek te vinden en aan de overkant of ernaast een drogisterij. In de ’shopping mall’ is het al niet veel anders, medicijnen- en vitaminepreparatenverkoop is big business. Laatst sprak ik een Hongaar die een tijdje in Nederland had gewoond en hij verbaasde zich erover dat er zoveel vrolijke reclame op de Nederlandse zenders te zien is. Bovendien meende hij dat Nederlanders óf weinig ziek zijn óf te ’zuunig’ zijn om medicijnen te kopen, er is immers amper reclame voor pillen en poeiers in de diverse media. In Hongarije word je via de TV, kranten, radio letterlijk doodgegooid met pillen, tubes , potjes, zalfjes, achter Hongaarse badkamerspiegels vind je vaak een complete medicijnengroothandel.

Huisartsen staan in Hongarije vaak al met de pen en het receptenstrookje in de aanslag nog voordat je de deurklink van de huisartsenpraktijk hebt aangeraakt. In Nederland is het niet gebruikelijk, vaak zelfs niet met een forse griep de dokter te bezoeken, uitzieken is het devies. De licht grieperige Hongaar sleept zich echter naar de volgens hem alwetende geneesheer/vrouw en vertrekt met een vuistvol recepten. Met een beetje pech zit er ook een penicillinerecept bij, want ja, griep wordt wel veroorzaakt door een virus, maar je weet het nooit en baat het niet, het schaadt ook niet. Deze ’deskundige’ teksten worden nogal eens uitgesproken door de doktertjes en dat is vanwege twee redenen een schandaal.

Ten eerste is het slikken van penicilline schadelijk voor de algehele bacterieflora van een mens, wordt het gebit aangetast en bij geregeld gebruik ontstaat penicillineresistentie. De patiënt wordt op deze manier in veel gevallen onnodig blootgesteld aan een extra gezondheidsrisico afgezien van het feit dat hij onterecht op kosten wordt gejaagd. Ten tweede geven veel huisartsen recepten af die totaal onnodig zijn maar op basis van ’het verdienmodel’ toch verstrekt worden. Hoe meer penicilline X of Y de dokter voorschrijft, hoe groter zijn progressief oplopend bonusbedrag bedraagt te verstrekken door de op winst beluste multinationale pillendraaier. Veel deskundige huisartsen hebben Hongarije verlaten voor een buitenlands westers avontuur, degenen die hier te lande nog een praktijk bestieren zijn niet zelden slecht geprepareerd en kunnen die kleine dollartekentjes maar niet uit hun ogen vegen. Maar deze praktijken komen ook algemeen voor in Spanje, Polen, Griekenland etc etc.

O ja, en als een geneesmiddel terecht is voorgeschreven betreft het regelmatig een merk dat relatief duur is, vaak zijn veel goedkopere alternatieven voorhanden. Uitkijken dus, voordat U op de deur van de dokter klopt, niet vergeten om uw ’eigen verantwoordelijkheid’  en gezond ‘boerenverstand’ NIET in de wachtkamer achter te laten. Per slot van rekening is een huisarts te vergelijken met een automonteur, van buiten ziet deze wellicht ook niet dat er een scheur zit in de uitlaatpijp van Uw bolide. Maar U weet dat misschien wel.

Hongarije staat Europees gezien gelukkig niet meer op een gouden medailleplek op het gebied van zelfdodingen, maar florissant is de situatie nog geenszins. Anti-depressiva gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank maar hoe je het wendt of keert, de economie laat een opwaartse spiraal zien waar gelukkig een deel van de Hongaren tevens profiteert. Zeker niet allemaal, er is nog veel werk aan de winkel…..MAAR ondanks de grote problemen in de samenleving gaat het gemiddeld zeker beter met de ’mood’ van de Hongaren. De Fransen zijn nog steeds de ’topspenders’ in de Europese Unie als het om medicijnen gaat en niet de Magyaren. Ach ja, die Fransen geven nu eenmaal graag geld uit aan zaken die via de keel geconsumeerd kunnen worden en daar willen ze de volgende dag geen last van hebben. Het stripje paracetamol ligt natuurlijk ’toujours’ klaar op het dressoir.

Een dokter is iemand die medicijnen geeft die hij weinig kent aan een lichaam dat hij nog minder kent. (Voltaire, Frans schrijver/filosoof 1694 – 1778)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s