Boedapester (nacht)Burgemeester

deelder

’Never a dull moment’ in de Hongaarse maatschappelijke en politieke arena. In Boedapest is de ’oppositie’ druk doende om een gemeenschappelijke burgemeesterskandidaat op de sokkel te plaatsen. Helaas staat bij die ’oppositie’ het woord ’gemeenschappelijk’ niet in het toch al flinterdunne vocabulaire. Met deze poltieke circusartiesten kun je alleen maar zeggen: gelukkig maar! Inmiddels heeft  – onder andere – Viktor Orbán samen met zijn ’Visegrádkameraden’ – Tsjechië, Polen en Slowakije – de ’Spitzenkandidaten’ voor de positie van EU chef de bietenbrug opgestuurd, Manfred Weber en Frans Timmermans kunnen hoogstwaarschijnlijk de hun begeerde positie met een mooie Parkerpen op hun buik schrijven. Gaarne verleen ik mijn medewerking door deze actie te vergezellen van een mooi datumstempeltje. Met rode onuitwisbare inkt uiteraard……

Die Gergely Karácsony moet wel een masochist zijn. Vorig jaar werd hij als ’kandidaat premier’ door zijn eigen partijtje Párbeszéd – niet eens meetbaar in de peilingen – en de socialistische MSzP op het schild gehesen, maar daar donderde hij – net als Abraracourcix – weer snel vanaf. Dan maar geprobeerd als burgemeesterskandidaat voor de verkiezingen van oktober van dit jaar zal hij wel gedacht hebben. En ja hoor, bingo, wederom kon hij starten in de voorverkiezing. De oppositie heeft namelijk onderling afgesproken dat de diverse partijen hun eigen kandidaten kunnen inbrengen waarna de ’voorverkiezingswinnaar’ dé uitdager wordt van de huidige burgemeester István Tarlós.

De DK partij van oud premier Ferenc Gyurcsány ondersteunde tot de Europese verkiezingen de ideaal geachte Gergely van ganser harte. Maar na het ’succes’ van de DK tijdens de Europese verkiezingen besloten Gyurcsány en zijn vrouw Klára Dobrev – Europees DK lijsttrekster – plotsklaps dat die Karácsony een ’te zacht gekookt ei’ voorstelt. Dus dat eitje lieten ze pardoes uit hun handen vallen, eerdere toezeggingen en beloftes bleken het volgende waard: nada! In plaats hiervan kwamen ze op de proppen met oud-journaliste Olga Kalmán die al met alle verkeerde winden heeft meegewaaid.

MAAR, meende Gyurcsány, als Karácsony de voorverkiezingen wint zal de DK zich ’uiteraard’ weer pal achter hem gaan staan. Ja, ja, ’en gij geleuft het? Karácsony betekent ’Kerst’ , ik vrees voor onze Gergely dat hij binnenkort aan zijn laatste avond(galge)maal kan aanschuiven. En zoals U weet vond dit etentje niet tijdens de kerstviering plaats……Het woord van de tortelduifjes Gyurcsány/Dobrev is net zo veel waard als de belofte van de autodealer – in het jaar 1975 – dat die mooi vormgegeven Alfa Romeo Alfasud de komende 10 jaar geen roestplekje zal vertonen. Terwijl die Alfa Romeo’s uit de jaren 70 al roestten in de glanzende folder…..

(VERS VAN HET MES HIER HET LAATSTE NIEUWS: Karácsony heeft de voorverkiezingen tóch gewonnen, hij kreeg ruim 25% meer stemmen dan Olga Kálmán. Ik feliciteer Gergely van harte met zijn Pyrrhusoverwinning want vanaf nu begeeft hij zich echt op glad ijs. Kálmán verscheen al niet bij de persconferentie na bekendmaking van de uitslag, ik vermoed dat ze reeds met Gyurcsány/Dobrev om de tafel zit om de verdere stragie te bespreken. Een DK woordvoerder meldde desgevraagd dat Kálmán op het moment van de persconferentie ’daarop niet gekleed was’……..’Anway’, Karácsony wordt de uitdager van de huidige burgemeester Tarlós, maar reken er maar op dat het hele DK partijapparaat er alles aan zal doen om Karácsony het leven zuur te maken. Die arme Gergely was al kansloos voor de burgemeesterspost, nu is hij tevens vogelvrij. Dat gun je je grootste vijand niet.

Door het gechicaneer – én wat nog komt – van Gyurcsány is Karácsony niet alleen nog kanslozer geworden, nee, hij moet nu echt dekking zoeken want moeder overste Dobrev heeft de karabijnen al geladen en plaatst vanaf nu op elke Boedapester straathoek nu een – figuurlijke – bermbom. Wie daarop zal stappen? 3 keer raden. En als dat gebeurt komt de DK wellicht alsnog met Olga Kálmán op de proppen. Gespleten tongen zijn namelijk volstrekt gewetenloos en hanteren de morele standaard van ene Kim Jong-Un…….  Leest U vervolgens gerust door, ik heb aan  dit artikel verder niks toegevoegd of gewijzigd.)

Prominent MSzP partijapparatsik Ágnes Kunhalmi was ’ietwat’ onaangenaam verrast toen zij er pas vlak voor de ’draai’ van Gyurcsány achter kwam dat de DK een eigen burgemeesterkandidate uit de hoge toverhoed zou toveren. Op die malle pinkstergemeentezender ATV mocht Kunhalmi hierover haar gal spuwen en dat deed ze! Voor de eerste keer meende ik oprechte verontwaardiging in haar stem te horen. Haar verongelijktheid was binnen een paar dagen als sneeuw voor de zon verdwenen na een ’verhelderend’ onderhoud met de bebrilde Gyurcsány. Deze geslepen vos had haar weer voor zijn karretje weten te spannen – waarschijnlijk in ruil voor wat kleingeld en beloftes die ’Feri’ toch meent nooit na te hoeven komen – en daarmee was het stormpje weer gaan liggen.

De rest van de ’voorverkiezingskandidaten’ kan geschakeerd worden onder het kopje ’waaibomenhout’. Kent U overigens het kaartspelletje ’liegen’, in het Engels ook wel bullshit genaamd? Het echtpaar Gyurcsány zou met dit spelletje eigenlijk een plekje in het Guinness book of records verdienen. Maar ja, dat is nog niet gelukt want er kan maar één de beste zijn en tot nu toe heeft er nog geen finale tussen de twee DK tortelduifjes plaatsgevonden. Het waarschijnlijke argument: één winnaar op het gezamenlijke echtelijke kussen en de ruzie valt niet meer te sussen……

Die arme – masochistische – Karácsony weet dat nu al dat hij aan het kortste einde gaat trekken. Of hij de voorverkiezingen nu wint of niet, dat maakt echt geen verschil. Wat blijft er dan nog over zal hij zich nu reeds vertwijfeld afvragen. In ieder geval wacht hem als ’all time’ loser een afrossing van Ágnes Kunhalmi (na de voorverkiezingen of na de burgemeestersverkiezingen). In verband met zijn instelling zal hij van deze kastijding wellicht nog genieten ook, ik sluit het niet uit. Maar daarna? Ik heb nog wel een tip. Na het echec adviseer ik Gergely zo snel mogelijk af te reizen naar Rotterdam. Rotterdam?

Ja, daar kan de nachtburgemeester, Jules Deelder hem nog wel wat bijbrengen. Bijvoorbeeld door voortaan tijdens de Boedapester nachten over de straten te struinen gekleed in een zwart pak inclusief zwarte hoornen bril. Bij daglicht geldt er een straatverbod voor Gergely, ik denk dat aan deze oplossing zelfs Gyurcsány zijn fiat zal willen geven. Hijzelf durft waarschijnlijk zich na zonsondergang niet op straat te vertonen. Waarom niet? Hij moet zich iedere avond om 18 uur met een kartonnen kaartje melden bij de prikklok die vrouwlief Klára bij hun appartement heeft laten installeren. Want die Klára, die heeft de broek aan, de huwelijkse verhoudingen zijn evident. Waarom dat zo is? Zij had dat finalepotje ’liegen’ wel willen spelen maar Feri deed ervoor…… in zijn broek

In depressieve ’mood’ wandelt Karácsony weldra – of na de burgemeestersverkiezingen – in de donkere nacht aan de oever van de nog donkerdere Donau. Waar ging het toch mis vraagt hij zich bij herhaling af. Nou, in ieder geval had ’Kerstman’  Karácsony na het Judasverraad van Gyurcsány publiekelijk het volgende moeten verklaren: de DK partij heeft in strijd met haar eerdere kristalheldere steun aan mijn burgemeesterskandidatuur een eigen kandidaat aangewezen. Daarmee schendt de DK haar afpraken waardoor ik mij genoodzaakt zie hierop te reageren. Uiteraard zal ik meedoen aan de voorverkiezingen maar de uitslag voor de DK kandidate Olga Kálmán zal ik buiten beschouwing laten. Indien zij wint en ik tweede word stel ik mij desondanks toch als officiële kandidaat beschikbaar voor de Burgemeesterspost van Boedapest. Was getekend, Gergely Karácsony. In plaats hiervan meldt Gergely desgevraagd dat hij erop rekent dat de Gyurcsánypartij hem steunt, mocht hij de voorverkiezingen winnen. Hoe noem je zoiets? ruggegraatloos, ultiem losergedrag! Bovendien werkt het niet…….

IJsberend langs de donkere Donau raken Karácsony’s gedachten zo verward dat hij zich op enig moment in de Turkse hoofdstad Istanboel waant. Daar heeft de oppositie het namelijk onlangs wel geflikt, President Erdogan’s bastion begint scheuren te vertonen. Overigens hoofdstad? Ankara is toch de hoofdstad van Turkije? Volgens Karácsony niet hoor, lees maar eens op zijn Facebookpagina. O, dat is er al af gehaald? Niet door Gyurcsány schat ik zo in……..

Wellicht biedt nachtburgemeester Jules Deelder nog troost met zijn unieke proza, want:

de zin van het leven, dat ben jezelf

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s