MEESTERLIJKE MAARTEN van der Weijden

maarten

24 juni 2019 staat voortaan te boek als dé dag van Maarten van der Weijden. De lange afstandzwemmer presteerde het bovenmenselijke door de ’elfstedentocht’ in één ruk uit te zwemmen . Zo’n beetje 200 kilometer legde hij af in ruim 3 dagen en werd groots onthaald in Leeuwarden, de stad van de nieuwe CDA burgervader Sybrand Buma. Even had ik angst dat de ijdele ambtsketendrager – vanaf komende eind augustus is hij in functie – bij de finish zou staan alwaar hij Maarten met ’een hele goede morgen Maarten!’ – dé nieuwe slogan van het CDA – had willen begroeten. Gelukkig kwamen mijn existentiële angsten niet uit……..

Tussen de bedrijven door klikte ik tijdens Maarten’s tocht zo nu en dan op de ’livestream’ , maar het continu kijken naar eentonig maaiende zwemarmen kon me toch wat minder bekoren. Dan maar op de TV zender Omroep Friesland afgestemd. Heerlijk om op de achtergrond de enthousiaste Friezen te beluisteren die ’leidenschaftlich’ in hun taal communiceren. ’Bjusterbarlijk’, een prachtige Friese uitdrukking die regelmatig voorbij kwam om de uitzondelijke prestatie van Maarten te duiden. Maar, meldde een intelefonerende kijker, Maarten heeft geen recht op het elfstedentocht ’krúske’, dat alleen aan schaatsters wordt verleend en alleen nog als deze lid zijn van de vereniging ’de Friesche Elfsteden’. Friese humor, nietwaar? Stempeltjes kreeg Maarten wel in elke Friesche stad, die stempelkaart zal over 100 jaar voor minimaal 1 miljoen Euro geveild worden, let maar eens op. Of voor hetzelfde equivalent aan Chinese bitcoins, dé wereldmunteenheid van het jaar 2119……

Wat maakt de prestatie van Maarten echter zo bijzonder? Ik heb hiervoor maar liefst vier argumenten gevonden. Buiten het feit dat ’onze’ Olympische zwemmer een lichamelijke en mentale prestatie van formaat heeft geleverd – de 200 kilometer zwemmen staat gelijk aan 800 kilometer hardlopen – is er weer een grote zak centen opgehaald. Bij aankomst van Maarten stond de teller al bijna op 4 miljoen Euro, een hoger bedrag dan een jaar geleden toen hij dodelijk vermoeid voortijdig uit het water werd gehesen.

24 juni 2019 was een dag waarop veel kankerpatiënten, familie, vrienden, nabestaanden etc stil hebben gestaan bij de strijd tegen deze duivelse ziekte. Alleen al met betrekking tot het  geestelijk verwerkingsproces stel ik me voor dat zo’n bijzondere dag een positieve bijdrage kan leveren aan een ieder die op één of andere manier met die ’kankerkanker’ te maken heeft.

24 juni 2019 was ook een dag van de ’gezamenlijkheid’. Tegenwoordig leeft iedereen in zijn eigen ’bubbel’ , de (sub)groep waartoe men graag behoort sluit zich af in het eigen gelijk en in de eigen rituelen. Internet en sociale media geven hier nog een extra slinger aan, veel mensen verbreden hun horizon niet met de onbeperkte communicatiemogelijkheden maar zoeken alleen naar de bevestiging van hun eigen bevooroordeelde mening. In deze zin is de ’nieuwe mediawereld’ een paradox, het zorgt eigenlijk voor nog meer tunnelvisie. MAAR, ’den Mensch’ heeft behoefte aan iets groter dan zichzelf, de dag van Maarten bracht in ieder geval weer een zeker gevoel van die gezamenlijkheid, bijvoorbeeld tussen Friezen en Nederlanders………..(dit ’grapje’ past hier wel/niet, doorhalen wat niet van toepassing is).

En ’last but not least’ de sterkste boodschap van Maarten: geef nooit op, je bent tot veel meer in staat dan je denkt! De man die dodelijke leukemie overleefde en nu ’een rondje van 200 kilometer’ zwom laat zien dat het NIET over is ’till the fat lady sings’. Dit is de individuele boodschap die Maarten ons meegeeft, want uiteindelijk begint de overtuiging van de mogelijkheid van verandering/verbetering in ieder’s hoofd persoonlijk……

In ’bepaalde’ Nederlandse media werd Maarten een zogenaamde ’Messiashouding’ verweten. Maarten de Messias, ik vind het wel goed klinken. In ieder geval veel beter dan al die zogenaamde religieuze, sektarische en mindfulness ’rimram’ waar je tegenwoordig continu mee om de oren wordt geslagen.

Morgan Freeman, de Amerikaanse filmacteur zei eens: Dr Martin Luther King is geen zwarte held, hij is een Amerikaanse held.

Maarten van der Weijden is geen Nederlandse held, hij is de held van iedereen PERSOONLIJK.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s