Judith Sargentini diskwalificeert zichzelf definitief

dobrev sargentini

De Hongaarse partij Demokratikus koalicíó – DK – verdubbelde haar aantal zetels in het Europees parlement tijdens de laatste verkiezingen tot 4. Daarmee is in ieder geval op Europees niveau de club van oud premier Ferenc Gyurcsány de tweede partij van Hongarije geworden. Zijn oude partij – de socialistische MSzP – is verschrompeld en moet het de komende 5 jaar met één zeteltje doen. Die Gyurcsány is een politieke kat met meer dan 9 levens, wat dat betreft moet ik mijn hoed afnemen voor de bebrilde politicus.

Zijn Europese lijsttrekster heette Klára Dobrev en is natuurlijk volledig toevallig zijn echtgenote. ’Feri’ heeft haar jarenlang klaarsgestoomd en geboetseerd tot een succesvolle politica. Nu ja, succesvol? De DK is zo’n beetje ’the best of the rest’ maar blijft daarmee een marginaal spelertje in de Hongaarse politiek die gedomineerd – een understatement! – wordt door de Fidesz van Viktor Orbán.

Gyurcsány’s vrouw was tot voor kort de ’stille speelster’ achter de coulissen die een groot deel van de ’familiebusiness’ waarnam. Alhoewel stille speelster? Zakenblad Forbes bombardeerde haar in 2016 tot één van de meest invloedrijke vrouwen van de Hongaarse samenleving. Noot: in 1995 bekleedde ze al de functie van cheffin van het hoofdsecretariaat van het ministerie van Financiën. Met handen aan de financiële knoppen dus…

Tijdens het premierschap van Gyurcsány deden zich merkwaardige zaken voor, van één ervan heeft ’Feri’ tot op de dag van vandaag nog last. Tijdens een besloten partijkaderbijeenkomst meldde hij dat ’we’ – hij en zijn poltieke companen – de besturing van het land ’verkloot hebben’ en dat ’we ’s morgens, ’s middags en ’s avonds gelogen hebben. Tja, de geluidsopname van zijn toespraak kwam in handen van de media en het was snel ’gedaan met de sopraan’.

Gyurcsány vertrok met pek en veren besmeurd uit de MSzP – hij moest zich noodgedwongen terugtrekken als premier – en startte zijn eigen partij, de DK. Door nu zijn vrouw als nieuwe pion naar voren te schuiven probeert hij door zijn eigen – glazen – plafond heen te breken. In Europa inmiddels met enig succes…..Klára Dobrev is te kenschetsen als een vrouw met veel creatieve ideeën die samen te vatten zijn in één zin: ik – Klára – ben tegen Orbán en alles wat hij doet is verkeerd en boosaardig. Verder nog in het oog springende zaken? Ja hoor, maar die hebben niets met ’creativiteit’ van doen…

Sinds 2009 – maar daarvoor ook al hoor! – is Dobrev in ieder geval actief in het bedrijf Altus Kft dat eigendom is van echtgenoot Gyurcsány. Deze firma heeft bijvoorbeeld ene Csaba Czeglédy zo’n 250.000 Euro aan leningen verstrekt. Hierbij kan opgemerkt worden dat deze meneer Czeglédy de persoonlijke advocaat was/is van Gyurcsány. Deze ’honorabele’ advocaat heeft een strafblad en is nu verwikkeld in een andere grotere strafzaak. De ’goede’ man wordt ervan beschuldigd een veelvoud van studenten niet betaald te hebben voor verrichte werkzaamheden, hij is beschuldigd van belastingfraude voor een bedrag van minimaal 20 miljoen Euro en dat alles gepleegd in de vorm van georganiseerde criminaliteit. En wat al niet meer….Czeglédy heeft maanden in voorarrest gezeten maar mag zijn proces in relatieve vrijheid afwachten. Één van zijn maatjes is inmiddels in deze zaak – ook in hoger beroep – tot onder andere twee maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Zou deze meneer wellicht, eventueel, misschien een rol moeten spelen in het politiek vehikel van Dobrev/Gyurcsány? Welzeker meenden deze echtgenoten, in weerwil van voorgaande feiten meende het politieke duo van de DK dat Czeglédy maar op de Europese kieslijst van hun partij zou moeten figureren. Wel op een onverkiesbare plaats, maar op deze manier zou Czeglédy immuniteit genieten waardoor zijn strafproces zou worden verdaagd. Aldus geschiedde, de Hongaarse kiesraad had de mogelijkheid deze immuniteit ongedaan te maken, maar zag daartoe toch onvoldoende wettelijke mogelijkheden. Inmiddels heeft het parlement – lees Fidesz – een wetsvoorstel – in de wandelgangen de ’Lex Czeglédy’ – ingediend dat personen die inmiddels officieel beschuldigd zijn van misdaden geen immuniteit meer kunnen genieten.

Dobrev/Gyurcsány zijn eigenlijk het ’putje’ van de Hongaarse partijpolitiek. De zaken waar ze de huidige regering van beschuldigen – corruptie, nepotisme, machtsmisbruik etc – behoren tot hun eigen standaarduitrusting. Alleen ziten ze nu in de oppositiebankjes. Het doel heiligt alle middelen van dit ’bijzondere’ echtpaar en dat is ook de reden dat ze zoveel mogelijk ’influencers’ voor hun karretje willen spannen. Zo nu en dan lukt dit  – wonderwel – nog ook. Op bijgaande foto ziet U ’madam’ Dobrev met Judith Sargentini in de wandelgangen van het Europees parlement. De GroenLinks politica die vooral wereldberoemd werd in Hongarije met haar kritische ’Hongarijerapport’ was na haar terugtreding uit het Europees Parlement uiteraard wel bereid enige politieke hand- en spandiensten voor de DK te leveren…..

Op haar facebookpagina schreef Dobrev onder andere de volgende tekst bij haar Facebookfoto: ’Sargentini heeft onomstotelijk bewezen dat het Orbánsysteem boosaardig en immoreel is wat er mede toe heeft geleid dat de Fideszpartij uit de Europese Volkspartij – EVP – is gezet. Zij – Judith Sargentini – en Olga Kálmán, de nieuwe DK kandidaat burgemeesteres voor Boedapest behoren tot de moedigen!’ Mijn reactie: in de eerste plaats een diepe depressieve zucht. Dobrev meent dat de huidige Hongaarse regering immoreel is. Dat is net zoiets als een Donald Trump die beweert dat hij eigenlijk homoseksueel is. Tot slot is de Fidesz niet uit de EVP ’gezet’ maar is er sprake van schorsing van het lidmaatschap op instigatie van nota bene de Fidesz zelf. Dit is geen ’fake news’ meer, dit is ’kleuterschooljokken’.

Die DK’ster Olga Kálmán is een opportuniste ’pur sang’, die heeft al met alle winden meegewaaid. Overigens was ze een tijdje ook als journaliste virulent tegenstander van de DK van Gyurcsány en leverde als TV reporter – voor een meer dan modaal salaris – haar diensten aan de oligarch Lajos Simicska door de racistische Jobbik partijlijn te verkondigen op de – toen nog – Jobbikzender Hír TV. De oligarchen die ze overigens nog niet lang daarvoor publiekelijk verguisde. Noot: de DK liet de door hen eerder hartstochtelijk ondersteunde burgemeesterskandidaat Gergely Karácsony als een baksteen vallen…..

Sargentini op haar beurt vond het geen onoverkomelijk probleem dat de Hongaarse partij LMP samenwerkt met diezelfde Jobbik in allerlei fora en gezamenlijke gemeenteraads/burgemeesters kandidatenlijsten heeft vastgesteld met die Jobbik bruinhemden. Waarom dit relevant is? LMP wat tot voor kort onderdeel van de fractie van de Europese Groenen. Helaas voor de LMP zat er nu geen zeteltje in na de Europese verkiezingen, eigenlijk een meevallertje voor Sargentini dus……Maar dat weerhield Judith er niet van om van de daken te schreeuwen dat het een ’gotspe’ was/is dat de de Fidesz in de EVP mag blijven. Noot: met die homofobe Jobbik heeft Orbán nooit samengewerkt, het is maar dat U het weet….

Op de vraag van een ’Trouw’ journalist wat Judith na haar Europarlementtijd wil gaan doen antwoordt ze: ’ik heb me laten vertellen dat er mensen zijn die doordeweeks naar de film gaan, ’s avonds, als ze klaar zijn met werken. Ik weet van niks. Dat zou ik best ook een keer willen. Maar daarna hoop ik gewoon weer een fijne baan te vinden in iets maatschappelijks. Want het moet wel nut hebben’.

Ik heb nog een goede filmtip voor je Judith: ’The Great Escape’ uit 1963.Want je was toch al heel lang niet in een bioscoop geweest? Overigens waarschijnlijk wel thuis met behulp van een DVD’tje bekijken want ik denk niet de film nog draait in één of andere ’grachtengordelbioscoop’…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s